Kada hype nije opravdan: Popularni naslovi na koje ne treba da gubite vreme
Kada hype nije opravdan: Popularni naslovi na koje ne treba da gubite vreme

Kada hype nije opravdan: Popularni naslovi na
koje ne treba da gubite vreme

U svetu knjiga, popularnost i kvalitet često ne idu ruku pod ruku. Iako mnogi naslovi stiču veliku pažnju zahvaljujući viralnim trendovima na društvenim mrežama poput TikToka, to ne znači da su zaista vredni vašeg vremena. U nastavku, analiziramo nekoliko popularnih knjiga koje su, uprkos svom hype-u, možda bolje da preskočite.

A Little Life, Hanija Janagihara

A Little Life je knjiga koja je privukla ogromnu pažnju, posebno zahvaljujući trendovima na BookToku. Ipak, iza ove popularnosti kriju se ozbiljni nedostaci. Knjiga prati život četvorice prijatelja, fokusirajući se na Judea St. Francisa, čiji je život ispunjen neprekidnom traumom i patnjom. Kritičari su je nazvali emocionalno iscrpljujućom, ali i površnom u svom prikazu traume. Mnogi čitaoci se žale na nedostatak karakterizacije i preteranu fokusiranost na Judeovu bol, bez suštinskog razvoja likova ili dubljeg značenja. Ako tražite knjigu koja će vas zaista obogatiti, možda bi bilo bolje da potražite nešto drugo.

It Ends With Us, Kolin Huver

Kolin Huver je autorka koja je osvojila srca mnogih čitalaca, ali njena najpoznatija knjiga, It Ends With Us, nije bez kontroverzi. Iako se bavi važnom temom zlostavljanja u vezi, mnogi kritičari smatraju da knjiga previše pojednostavljuje složene probleme. Huverova je često optuživana za korišćenje teških tema kao alata za jeftine emocije, bez dovoljno pažnje prema ozbiljnosti situacije. Mnogi smatraju da je knjiga manipulativna, koristeći melodramu kako bi privukla čitaoce, ali na kraju ne pruža stvarnu vrednost ili uvid u problematiku o kojoj piše.

The Seven Husbands of Evelyn Hugo, Tejlor Dženkins Rid

Iako je The Seven Husbands of Evelyn Hugo postala omiljena knjiga mnogih zbog svoje intrigantne priče o staroj holivudskoj zvezdi i njenim sedam brakova, kritike nisu retke. Mnogi smatraju da je knjiga previše fokusirana na senzacionalizam, sa plitkim karakterizacijama i predvidljivim obrtima. Iako knjiga pruža zabavu, njen narativ je često površan, a likovi karikaturalni. Ako tražite dublju literarnu vrednost, ova knjiga možda nije za vas.

Foto: Delfi.rs, Instagram (@hannaschonberg)

Učitati još
Zatvori