Promenio je restoransku industriju, tvrdio da su utorak i četvrtak najbolji dani za ručak u restoranu, imao je status rok zvezde. Iako je njegov život bio pun kontroverzi uspeo je da promeni i nadahne nove generacije šefova, a televizijske gledaoce je upoznavao sa kuhinjama zabačenih kutaka sveta. Anthony Bourdain nas svojim slabostima privlači bar isto koliko i svojom nespornom autorskom i kulinarskom genijalnošću.
Kada je u junu 2018. preminuo, njegovi obožavaoci sa svih strana sveta okupili su se da zajednički odaju počast tom neponovljivom čoveku koji je odlučio da skoro svaki dan svog života posveti putovanjima i otkrivanju priča o drugima. Još za života je ostavio dubok trag, a njegova zaostavština vremenom sve više dobija na značaju.
Već smo vam najavili da nas od 15. jula očekuje knjiga Bordejn: Kompletna usmena biografija autorke Lori Vulever u izdanju Mascoma. A mi smo dobili priliku da je među prvima prelistamo. Saznajemo više od onoga što je podelio na stranicama knjige Poverljivo iz kuhinje, kao i u njegovim dokumentarnim delima i na televiziji.
Insajderski uvid u Tonijev život
Lori Vulever, kao njegova dugogodišnja asistentkinja i povremeni koautor, imala je priliku da Tonija upozna u najrazličitijim ulogama. Lično ili posredno, upoznala je i sve značajne aktere njegove životne priče. Za potrebe ove knjige intervjuisala stotinu ličnosti iz Tonijevog okruženja.
„Čitajući ovu knjigu naići ćete na kontradikcije, različita sećanja i interpretacije dve ili više različitih strana. Sve to podseća na Tonijevu dobro poznatu naviku da doradi neku anegdotu, kako bi postala zanimljiva priča koja zavređuje da bude ispričana,“ stoji u predgovoru autorke.
Talenat za pisanje
Iz insajderskog uvida u život kontroverznog kuvara od njegove majke Gledis Bourdain saznajemo da je imao talenat za pisanje. „Zapravo, dok je bio u drugom razredu, njegov učitelj je preporučio da ga pošaljemo u privatnu školu. Dok su sva druga deca tek savladavala slova, sedeo po strani i već uveliko čitao knjigu. Jedan od razloga što je dospeo u privatnu školu bilo je to što je napisao sastav o nekom Francuzu, putniku koji je otkrio zapadni deo Francuske,” saznajemo u knjizi od majke.
Njegovu pasiju za pisanje objasnila je prijateljica Helen Jang: „Stvarno je vredno radio. Potrebno je mnogo odlučnosti da se probudiš rano ujutru i pišeš, a posle toga odeš u kuhinju na posao, vratiš se kući u ko zna koliko sati i ustaneš sutradan da to ponovo uradiš. Moraš biti zaluđenik. Jednom je za svoj disciplinovani režim pisanja rekao, „Toliko sam žudeo da vidim svoje ime u novinama.” Bila sam zapanjena time koliko se i kako se posvetio svom poslu.“
Beg od sujete
Bordejnov ukus za hranu često je bio u suprotnosti s iskustvom velikih kuhinja i fensi restorana. Hvalio je uličnu hranu i restorane koji nisu bili na listama top preporuka.
Iz začaranog, i često sujetnog, sveta kuhinje uspeo je da se spasi pisanjem. „Kuhinje su bile mračna mesta, iz kojih kao kuvari, nismo smeli da izađemo. Bilo je fascinantno posmatrati kako je on izašao iz dubine tih pećina i koliko daleko je dogurao u svetu. Činilo se kao da se Toni oslobodio time što je postao pisac,” saznajemo od šefa kuhinje i ugostitelja Hoze Andresa.
Saznali smo i da je Bourdain voleo da se izležava na suncu. „Njegov savršen dan je podrazumevao četiri, pet sati na suncu. Malo plivanja, nekoliko piva i brzu hranu sa plaže,” kaže u knjizi njegov brat Kristofer Bourdain.
Nadamo se da smo vas još jednom zainteresovali za fascinantan svet slavnog kuvarskog i televizijskog lica. Knjigu možete poručiti preko mascom.rs veb sajta od 15. jula. A ovo, po svemu izuzetno izdanje, biće dostupno i u svim bolje snadbevenim knjižarama.
Foto: Maja Mijatović