Literatura za „brat summer“: Knjige koje treba da pročitate – u skladu sa omiljenom pesmom na albumu
Literatura za „brat summer“: Knjige koje treba da pročitate – u skladu sa omiljenom pesmom na albumu

Literatura za „brat summer“: Knjige koje treba da pročitate – u skladu sa omiljenom pesmom na albumu

Veliki upaljač, kutija cigarete i bela majica (bez brushlatera!) – to su brat summer essentials, po rečima njegove rodonačelnice Charlie XCX. Osim toga, da doživite brat girl summer kako dolikuje, biće potrebno i da: na znojavi plešete na underground rejvu i osunčate se na jahti u Kanu. Dok se budite sa razmazanom šminkom, u vazduhu su pomešana osećanja anksioznosti i uzbuđenja. Ipak, ne hajete ni za jedno previše – jer, brat girl summer je u toku, i primarna briga jeste pronalaženje novog kluba za noćni izlazak. O teškim osećanjima mislićemo na jesen. Između dva izlaska, tokom faze oporavka, brat devojke slušaju novi album, pijuckaju dijetalnu (!) koka-kolu i – čitaju ova štiva.

Down the Drain, Julia Fox

Noseća numera albuma, ona koja ga je vinula u viralnost, je 360. U njoj, Charile XCX manifestuje globalno prisustvo „kao Julia“. Iako ne imenuje prezimenom, svi znamo koja Julia je svuda. A kako je to postigla, Julia Fox otkrila je u prošlogodišnjem memoaru Down the Drain, pa je ovo neizostavna lektira za brat summer. Knjiga prati njen put od nesigurne devojke do modne ikone, uz turbulentne odnose i borbu sa zavisnošću. Šta znači živeti neustrašivo i bez kompromisa.

Sjaj, Rejven Lejlani

Sjaj Rejven Lejlani je roman o mladoj crnkinji koja se bori da pronađe svoje mesto u velegradskom, pretežno belom svetu izdavaštva. Ova knjiga pokriva sve teme koje su deo brat summer iskustva: umetnost, ljubav, karijeru, i izazove života u velikom gradu. Pratimo Edie dok istražuje svoju kreativnost i identitet, što savršeno odgovara pesmi Talk Talk, u kojoj se ističe potreba za iskrenom komunikacijom i razumijevanjem.

Moja genijalna prijateljica, Elena Ferrante

Kao što Charli XCX naglašava važnost prijateljstva – uprkos razlikama i rivalstvu – u pesmi Girl, so confusing, tako Elena Ferrante istražuje složene ženske odnose u Mojoj genijalnoj prijateljici. Ova knjiga je prvi deo serijala Napolitanske priče i prati prijateljstvo dve žene iz Napulja, pokrivajući teme kao što su majčinstvo, zavist, samopožrtvovanje i oprost. Ove priče su savršene za introspektivne trenutke tokom brat leta.

Bunny, Mona Awad

Mona Awad u svom romanu Bunny istražuje svet rivalstva i društvenih igara u elitnoj akademskoj sredini – nešto poput Charlie XCX u pesmi Mean Girls. Protagonistkinja, Samantha, ulazi u misteriozni svet „zečica“ – devojaka koje simbolizuju elitizam i konkurenciju. Ova knjiga je savršena za sve koji žele da se osvrnu na unutrašnju dinamiku ženskih društvenih grupa i izazove koje one donose, sa dozom satire i humora.

Džejn Er, Šarlot Bronte 

Za one koji traže klasičan pristup – jer brat leto podrazumeva i Club Classics, pa ovog puta pričamo o klasicima književnih klubova. U skladu sa time, biramo Džejn Er, Šarlot Bronte. Ova knjiga nudi duboki uvid u unutrašnju snagu jedne žene koja se bori protiv društvenih normi i očekivanja. Brontë koristi lik Jane Eyre da istraži teme nezavisnosti, ljubavi i samopouzdanja, što čini ovu knjigu večitim favoritom među čitateljkama koje žele da se poistovete sa snažnim ženskim protagonistima.

Široko Sargasko more, Džin Ris

Široko Sargasko more Džin Ris nudi postkolonijalnu perspektivu klasične priče o gorepomenutoj Džejn Er, fokusirajući se na lik Berte Mason, „lude žene na tavanu“. Ovo je savršena knjiga za one koji žele da preispitaju tradicionalne narative i razmišljaju o složenim temama identiteta i pripadnosti. Uz to, korice se savršeno uklapaju u nametnuti kolorit ovog leta, pa eto dodatnog razloga da se nađe na listi. Ako vam je Sympathy is a Knife omiljena pesma sa albuma, onda krenite u čitalački pohod sa ovim naslovom.

brat summer
Foto: Beopolis

Prednosti jednog marginalca, Stiven Šboski 

Knjiga Prednosti jednog marginalca, Stivena Šboskog odražava osećaj nesigurnosti i pripadnosti, istražujući tinejdžerski život kroz perspektivu introvertovanog protagoniste. Upravo o ovome peva Charlie u pesmi I Might Say Something Stupid, prikazujući osećaj neprilagođenosti u svetu.

N.P., Banana Jošimoto

Kroz N.P., Banana Jošimoto istražuje složene odnose i komunikacijske barijere među ljudima. Knjiga se fokusira na emotivne veze i kako one mogu biti oblikovane kulturnim razlikama i jezičkim barijerama. Slična pitanja postavlja Charlie XCX u pesmi B2B.

Moja godina odmora i opuštanja, Otesa Mošfeg

Moja godina odmora i opuštanja, Otese Mošfeg je roman koji istražuje unutrašnje borbe i depresiju kroz priču o mladoj ženi koja odlučuje da se povuče iz sveta. Ovo je knjiga koja istražuje temu samoprepoznavanja i suočavanja sa sopstvenim demonima, što je savršeno za introspektivne trenutke tokom brat summer.

Moja sestra serijski ubica, Ojinkan Brejtvejt

Knjiga Moja sestra serijski ubica, Ojinkan Brejtvejt nudi neočekivano duhovit pogled na mračnu temu. U središtu priče je medicinska sestra koja pokriva zločine svoje sestre sklone ubistvima, sve dok njen simpatija ne postane sledeća potencijalna žrtva. Ovo delo istražuje fascinaciju privlačnošću ludila i šarmom opasnih ljudi. Iako naslov sugeriše triler, knjiga donosi mnogo više – humor u spoju sa hladnom okrutnošću. Savršena je za one koji vole neočekivane preokrete i smeh u najmračnijim situacijama, nalik na energiju koja dominira tokom brat leta.

Foto: Booka.rs, Delif.rs, Simon & Schuster, Laguna.rs, Beopolis, Dereta, Vulkan, Instagram (@charli_xcx, )

Učitati još
Zatvori