Čitalački maraton: Knjige o ljubavnom trouglu koje volimo
Čitalački maraton: Knjige o ljubavnom trouglu koje volimo

Čitalački maraton: Knjige o
ljubavnom trouglu koje volimo

Knjige o ljubavnom trouglu – štivo je koje će uvek biti interesantno. Dokaz za to jeste činjenica da se ova problematika pojavljivala kao glavna premisa romana vekovima unazad. Neke teme zaista su univerzalne. Ovaj čitalački maraton u fokus postavlja tri romana koja su, prema našem mišljenju, izvrsno prikazala ovu dinamiku u ljubavnim odnosima. Dva klasika – i jedan takav, moderni – i čitalački maraton spreman je, taman na vreme pred (cozy) vikend.

Veliki Getsbi, F. Skot Ficdžerald

Knjiga Veliki Getsbi F. Skota Ficdžeralda jedna je od najpoznatijih i najčitanijih na svetu. Objavljena je 1925. godine, u vreme Roaring Twenties, odnosno vreme prosperiteta i zabave koje je usledilo nakon Prvog svetskog rata. Taj period ekonomskog rasta i pozitivnih promena u društvu inspirisalo je Ficdžeralda, koji je upravo kroz prizmu takvih žurki i socijalizacije uvrstio i kritiku društva, konzumerizma.

Osvrnuo se i na usamljenost – i to onu usamljenost koja postoji kada ste okruženi ljudima, u živom gradu kao što je Njujork. Protagonista Džej Getsbi misteriozni je milioner, odlučan da na bilo koji način ponovo uspostavi odnos sa bivšom ljubavi, Dejzi. Ipak, Dejzi je već udata – a ljubavni trougao ove knjige samo je jedan od razloga zašto je volimo.

Razum i osećajnost, Džejn Ostin

Prvi objavljeni roman spisateljice Džejn Ostin, pod nazivom Razum i osećajnost, knjiga je o mnogo čemu – ali u srži, ona jeste ljubavna. Objavljena je 1811. godine. U narativnom centru knjige nalaze se dve sestre, dve različite naravi. To su Elinora i Marijen Dešvud.

Marijen Dešvud se ponosi bogatstvom emotivnog sveta i snagom svojih osećanja, duboko prezirući materijalne interese i logiku praktičnog života. Ona zamera svojoj sestri Elinori što je suviše uzdržana, praktična i razumna. Ali već prva lična drama, obrt životne igre u kojoj se svako kali i stiče svoje pravo lice, prenuće Marijanu iz njene zablude i njenu složenu ličnost upotpuniti hrabrošću, iskustvom i razboritošću. Životi Marijen i Elinore isprepleteni su sa drugim ljudima u vidu ne jednog, već dva ljubavna trougla. Elinor, Edvard, Lusi i Marijen, protagonisti ove priče kreirali su od romana prvenca Džejn Ostin nesvakidašnje, zabavne, ali i priče o odrastanju i pronalaženju sreće.

Normalni ljudi, Sali Runi

Jedna od najpoznatijih knjiga u poslednjoj deceniji jeste Normalni ljudi, Irkinje Sali Runi. Ona je drugi roman spisateljice, objavljen 2018. godine – nakon uspeha prvenca, Razgovori s ljudima. U fokusu priče (koja je imala i veoma uspešnu televizijsku ekranizaciju) su Konel i Marijen, srednjoškolci koji potiču iz drugčijih društvenih položaja. Marijen je odrasla u bogatoj porodici, ali njen socijalni život i odnos sa porodicom gotovo su nepostojeći. Sa druge strane, Konel je popularan, zvezda školskog fudbalskog tima – čija mama radi kao spremačica u kući Marijenine porodice.

Iznenada, oni će započeti odnos isprepleten zbunjujućim i snažnim emocijama. Veza koju kriju u početku raspašće se da bi se više puta ponovo spojila. Kada završe srednju školu i odu na koledž, iako i dalje povezani, Konel i Marijen pokušavaju da daju šansu drugim ljudima. On and off ljubavni trouglovi čine ovu ljubavnu priču unikatnom i nesvakidašnjom. Za roman, Sali Runi dobila je brojne nagrade, a bila je i užem krugu za prestižnu Man Booker nagradu 2018. godine.

Učitati još
Zatvori