Čitalački maraton: Truman Capote
Čitalački maraton: Truman Capote

Čitalački maraton: Truman Capote

Jesen je idealno vreme za čitalački maraton – a ovoga puta, u fokusu nam je čuveni američki pisac, Truman Capote. Capote se proslavio pedesetih godina 20. veka i to knjigom Doručak kod Tifanija (Breakfast at Tiffany’s). Ipak, svetsku slavu stekao je romanom Hladnokrvno (In Cold Blood) koji je podjednako šokirao i oduševio čitaoce i kritičare.

Truman Capote bio je slavan i po svom privatnom životu. Uvek je isticao povezanost i prijateljstva sa slavnim holivudskim ličnostima, poput onih sa Marilyn Monroe, Mickom Jaggerom i Andyjem Warholom. Njegov život i rad prikazani su i na velikom i malom platnu. Film Capote iz 2005. godine jedan je od najboljih biografskih – a Philip Seymour Hoffman koji tumači Trumana dobio je i Oskara za svoju izvedbu.

U seriji Feud, odnosno njegovoj drugoj sezoni, saznali smo više detalja upravo o Trumanu i njegovoj kliki. Čak je i njegov Black and White Ball koji se održao u Plaza Hotelu u Njujorku, prikazan u seriji. Nazvan žurkom veka, ovaj bal ima čak i sopstvenu Wikipedia stranicu. Pored toga, lik Capotea pojavljuje se i u filmu The Doors, kao i u filmovima 54 i Infamous.

Čitalački maraton: Truman Capote


Doručak kod Tifanija


Doručak kod Tifanija kratak je, ali ikonični roman Trumana Capotea. On prati Holly Golightly, mladu ženu u Njujorku koja živi punim plućima, svake večeri organizujući žurke i tražeći bogatog muža. U zgradi u kojoj živi je i mladi pisac Paul. Njihovi životni putevi ukrstiće se na vrlo neobičan način – i izgradiće prijateljstvo i privreženost.

Duhovita i mudra, romantična i sentimentalna, knjiga Doručak kod Tifanija roman je koji je definitivno klasik sa razlogom. Definitivno, sa pričom će se posvetiti sve generacije čitalaca.

truman capote profimedia-0487522559
truman capote / foto: profimedia

Hladnokrvno


Holcomb, varošica u Kanzasu, 15. novembra 1959. Četiri pucnja u svezane članove imućne farmerske porodice Clutter svirepo su okončala isto toliko nevinih života. Presečene telefonske žice, pažljivo pokupljene čaure, zidovi umrljani krvlju i sitan, zanemarljiv pljačkaški plen. Istragu vodi agent Alwin Dewey, a njena polazišta su: četiri leša, otisci dva para čizama i nesagledivo mnoštvo pitanja.

Ovaj roman, koji je Capotea katapultirao u svetsku slavu, nastao je prema istinitoj priči. Truman je imao nesvakidašnju, nekonvencionalnu metodu pisanja. Naime, on se zaista sprijateljio sa stvarnim počiniocima ovih zlodela.

Delom priča istraživačkog novinara, delom priča nastala iz književne imaginacije, In Cold Blood priča je koja vas uzima pod svoje već od prve stranice. Detaljna rekonstrukcija ovih zločina definitivno opravdava ime ove knjige – hladnokrvno.  Proces nastanka ove knjige prikazan je u dva gorepomenuta filma – Capote i Infamous. Nedugo nakon izlaska knjige, 1967. godine, pojavio se i istoimeni film. Sniman je i na mestu masakra, u stvarnoj kući Clutterovih, kao i na još nekoliko lokacija u Holcombu.

Drugi glasovi, druge odaje

Prvi srpski prevod Capoteove knjige desio se sa knjigom Drugi glasovi, druge odaje (Other Voices, Other Rooms) iz 1948. godine. To je poluautobiografski roman-prvenac autora. Capote ga je napisao kad je imao svega 23 godine, a čitaoci i kritičari smatrali su ovu knjigu pravim pokazateljem življenja u 20. veku.

Priča prati Joela Knoxa, trinaestogodišnjeg dečaka koji, nakon smrti majke, odlazi u New Orleans da živi sa ocem – koji ga je napustio još po rođenju. Međutim, kada Joel stigne u to mesto rurarlne Alabame, shvata da njegov otac ni nije tu. Upoznaje svoju maćehu, Amy, ekcentričnog rođaka Randolpha i devojčicu Idabel. Uz nju, Joel spoznaje ljubav i pažnju koja mu je falila čitavog života.

Foto: Delfi / Vulkan / Everett Collection / Everett / Profimedia

Učitati još
Zatvori