Coffee table knjige koje dodajemo na listu želja
Coffee table knjige koje dodajemo na listu želja

Coffee table knjige koje
dodajemo na listu želja

Kako smo neprestano u potrazi za estetičnim sitnicama koje oplemenjuju i ulepšavaju dom ili radno mesto, ove nedelje pažnju posvećujemo knjigama. Coffee table koncept prvi je razvio francuski renesansni filozof, Michael de Montaigne, sredinom XVI veka. Zatim su tokom četrdesetih godina XX veka iz štampe izašle luksuzne knjige, većeg formata, u kojima su se nalazile brojne fotografije u boji. Međutim, prvi ilustrovani naslovi, koji u potpunosti podsećaju na ove današnje, objavljeni su 1960. godine pod nazivom This is the American Earth. Poslednjih decenija, coffee table knjige postale su važna karika unutrašnjeg prostora. Osim što unose izraženu notu sofisticiranosti, svojevrsnom galerijom estetičnih fotografija vode čitaoce na raznovrsna koloristička putovanja. S tim u vezi, one mogu da posluže kao ukras, ali i da upoznaju čitaoce sa značajnim umetničkim delima, modnim dizajnerima, svetskom gastronomskom scenom ili turističkim atrakcijama. U nastavku izdvajamo raskošna izdanja koja su dostupna u lokalnim knjižarama Vulkan i Akademija. Ovo su coffee table knjige za svaki dom ili kancelariju…

The Story of the Burberry Trench – Caroline Young

Burberry trench je oličenje britanske modne baštine. Njegov istorijat otpočinje 1912. godine, a nosili su ga najpre oficiri. Kako engleska klima uključuje visoku vlažnost vazduha i kišne dane, trench mantil postaje glavni chic saveznik u borbi protiv svih vremenskih neprilika. Nešto kasnije, holivudski filmovi, Casablanca i Breakfast at Tiffany’s, proslavili su ovaj odevni komad širom sveta. A do današnjih dana, Burberry mantil odoleva sezonskim trendovima i ostaje najvažniji deo kapsulnog garderobera. Samim tim, ukoliko vas interesuje bogata istorija kultnog kišnog mantila – preporučujemo knjigu The Story of the Burberry Trench. Autorka, Caroline Young, ispisala je najbolji, višedecenijski, modni vodič – dok tekst prate brojne fotografije. Ovo je definitivno coffee table primerak sa višestrukom namenom. Možete ga naći u Vulkan knjižarama.

Fashion in Film – Christopher Laverty

Jedno od najdragocenijih coffee table izdanja jeste Fashion in Film. Ova knjiga čitaoce minuciozno vodi kroz lepršavu simbiozu mode i filma. Osim što zadovoljava estetski momenat, unutar nje se nalaze bogati tekstovi koji će otkriti kako su nastajali kostimi za kultna filmska ostvarenja. Od proslavljenih dizajnera, zastupljeni su Manolo Blahnik, Hubert de Givenchy, Ralph Lauren, sve do Coco Chanel. Tako da je Fashion in Film nezaobilazno štivo za modne i filmske fanatike. Ovu knjigu pronašli smo u knjižarama Vulkan i Akademija. Link ostavljamo ovde.

Japanese Woodblock Prints 40

Impresivna grafička umetnička dela na drvetu, nastala između 1680. i 1938. godine, sjedinjena su u ovoj knjizi. S obzirom na to da je Zemlja izlazećeg sunca poznata po bogatim drvorezima koji datiraju još iz Edo perioda, Japanese Woodlock Prints izdanje otkriva ko su bili prvi veliki majstori ovog  pravca kroz raznolike umetničke prikaze. Naslova strana doziva čitaoce da uplove u koloristički svet mašte, dok unutrašnjost knjige nudi nezaboravno putovanje kroz delić japanske istorije. Knjiga je dostupna u Vulkan knjižarama.

Učitati još
Zatvori