Šta čitaju poznati: Daisy Edgar Jones
Šta čitaju poznati: Daisy Edgar Jones

Šta čitaju poznati: Daisy Edgar Jones

Virtuelna književna tura vodi nas kroz kućnu biblioteku Daisy Edgar Jones. Ova glumica proslavila se zahvaljujući seriji Normal People koja je adaptirana po motivima istoimenog bestseller romana. Potom su usledile uloge u holivudskim ostvarenjima Fresh i Where the Crawdads Sing. Nedavno je stigao i blockbuster Twisters – a glavnu ulogu tumači upravo slavna Britanka. Osim što deli brojne fotografije s filmskih premijera, Jonesova je poznata kao strastvena zaljubljenica u knjige i čitanje. S tim u vezi, istražili smo koji romani zauzimaju posebno mesto na njenim policama. U nastavku popisujemo i (prepisujemo) top 4 reading listu.

Conversation on Love – Natasha Lunn

Knjiga britanske novinarke, Natashe Lunn, sastavljena je iz poglavlja koja na različite načine definišu ljubav. Mnogi ovo nonfiction delo upoređuju s knjigom Everything I Know About Love – tako da je ovo odličan izbor u slučaju da ste već pročitali internacionalni bestseller autorke Dolly Alderton.

Nedavno je preporuku za knjigu Conversation on Love dala i Daisy Edgar Jones putem svog Instagram naloga. Na osnovu sinopsisa može se zaključiti da su poglavlja koncipirana u vidu intervjua. Na taj način, počevši od Dolly Alderton, preko Lise Taddeo, sve do Roxane Gay, čitaoci iz raznolikih uglova saznaju šta znači voleti, biti voljen i kako na pravi način usmeriti emocije prema drugim ljudima. Između ostalog, knjiga sadrži i autobiografske elemente, a već dve godine unazad zauzima sam vrh najprodavanijih naslova u Velikoj Britaniji.

Devojka, žena, drugo – Bernardin Evaristo

Daisy Edgar Jones neizostavno preporučuje i roman, Devojka, žena, drugo (Girl, Woman, Other), najuticajnije savremene britanske književnice i borkinje za ljudska prava Bernardin Evaristo. Ovde su sjedinjene priče dvanaest žena crne i bele puti, koje se razlikuju još i po godinama, obrazovanju, društvenom statusu i seksualnoj orijentaciji. Ove žene nalaze se na životnim raskrsnicama u Londonu, i kroz četiri isprepletena poglavlja saznajemo ključne segmente o svakoj ponaosob. Bernardin Evaristo je za remek-delo savremene književnosti osvojila, 2019. godine, Bukerovu nagradu, a roman je naišao na odličan prijem jer se između ostalog bavi temama kao što su – rasizam, feminizam, pol, seksualnost, te klasna i rodna neravnopravnost.

Klara i sunce – Kazuo Išiguro

Roman Klara i sunce (Klara and the Sun ) prožet je futurističkim elementima, a kao naratorka javlja se Klara. Ona nije svakidašnja književna junakinja, već visokointeligentni robot koji je programiran  da pravi društvo usamljenim tinejdžerima. Klara se nalazi u prodavnici i, dok u izlogu upija sunčeve zrake, nestrpljivo iščekuje svog prvog kupca. Radoznala i pronicljiva – posmatra ljude, oblike, boje i uživa u svakom dodiru Sunca, a onda dolazi četrnaestogodišnja Džozi. Tako Klara dobija novi dom. Između devojčice i robota ubrzo se razvija prisno prijateljstvo. Istovremeno postaje sve izvesnije da Džozi boluje od iste bolesti koja je godinama ranije usmrtila njenu sestru. Šta će se desiti kad Klara sazna pravu istinu?  Da li je moguće da roboti razviju prave emocije? Svi odgovori nalaze se u ovom savremenom remek–delu engleskog  književnika Kazua Išigura (Kazuo Ishiguro).

Igre gladi – Suzan Kolins

Na čitalačkoj listi proslavljene glumice našao se i roman Igre gladi (The Hunger Games) Suzan Kolins (Suzanne Collins). U izgubljenim delovima Severne Amerike, nalazi se zemlja Panem, sa blistavim glavnim gradom Kapitolom i dvanaest distrikta. Kapitol je surov i okrutan, drži distrikte u pokornosti tako što ih primorava da svake godine šalju po jednog dečaka i jednu devojčicu, od dvanaest do osamnaest godina, koji će učestvovati u Igrama gladi – koje se prenose uživo putem televizije. Kako bi zaštitila mlađu sestru, šesnaestogodišnja Ketnis Everdin se dobrovoljno prijavljuje da učestvuje u surovim Igrama gladi. Međutim, ako želi da pobedi, moraće da bira između preživljavanja i humanosti, između života i ljubavi.

Učitati još
Zatvori