Journal preporuka: Japanski bestseler „Dok se kafa ne ohladi“
Journal preporuka: Japanski bestseler „Dok se kafa ne ohladi“

Journal preporuka: Japanski bestseler
„Dok se kafa ne ohladi“

Ove nedelje preporučujemo japanski bestseler Dok se kafa ne ohladi, koji na dirljiv način uz dozu magijskog realizma vodi čitaoce kroz prošlost, sadašnjost i budućnost.

Treptaj/sekund/minut/sat/dan – sustižući jedni druge stapaju se u jedan-jedini tren, koji prividno nestaje i odlazi u neopipljivi univerzum. Kad se svi ti prošli, potrošeni treptaji, sekundi, minute, sati i dani saberu, oduzmu, pomnože ili podele verovatno iza sebe ostavljaju bezbroj neostvarenih trenutaka. Oni se pak ne mogu u realnosti ponovo vratiti, a možda i mogu – putem medijuma u kojem je sve moguće – putem knjige.

Knjiga nastala po motivima pozorišne predstave

U književnom mikrokosmosu japanskog književnika Tošikazua Kavagučija životne sudbine glavnih junaka neraskidivo su vezane za retro kafe iz 1874. godine. Tokijski kafe uređen je poput pozorišne scene, a četiri aktera smenjuju se jedan za drugim i uz prigušeno svetlo vode čitaoce kroz prošlost, sadašnjost i budućnost. Knjiga Dok se kafa ne ohladi koncipirana je poput zbirke priča i na realističan način kroz četiri poglavlja uz izražene dramaturške efekte prenosi na čitaoce svojevrsnu pozorišnu atmosferu.

Putovanje kroz vreme

Mali kafe smešten u podrumu oronule zgrade već duže od sto godina prkosi vremenu. On duboko u sebi nosi duh davno prohujalog Edo perioda i uz šolju tople kafe svakodnevno dočekuje i ispraća užurbane stanovnike metropole. Enterijer neobičnog mesta ostao je veran prošlosti, a zidovi osenčeni prigušenom svetlošću uz tri sata koji u različitim smerovima računaju protok vremena – zajedno stvaraju atmosferu svojevrsne vanvremenske magije. Uz sve to, za ovo mesto vezuju se mnogobrojne priče i legende, koje jednako pripovedaju da se gosti uz šolju kafe mogu otisnuti u prošlost ili budućnost, nakon čega njihovi životi postaju zauvek izmenjeni. Ukoliko  gosti zaista požele da na nekoliko minuta otputuju nazad u prošlost kako bi se suočili s pogrešnim odlukama, postoje stroga pravila kojih se moraju pridržavati ili će poput stalne gošće kafea (žene u beloj haljini) zauvek ostati zarobljeni unutar te prostorije.

Dok se kafa ne ohladi

Četiri priče smeštene unutar knjige Dok se kafa ne ohladiZaljubljeni, Muž i žena, Dve sestre i Majka i ćerka – vode čitaoce kroz vremenski portal kafea. Protagonistkinje, Fumiko, Kotake, Hiraj i Kej suočene s grižom savesti odlučuju se na povratak u prošlost i na taj način urbanu legendu stapaju sa stvarnošću. Od momenta kad radnica kafea Kazu unutar njihovih šolja natoči kafu, vreme počinje ubrzano da protiče – glavne junakinje odlaze u prošlost – a ključno pravilo nalaže da poslednji gutljaj magičnog napitka svaka od njih ispije dok se potpuno ne ohladi.

Poruka romana

Zbirka priča Dok se kafa ne ohladi napisana je u maniru magijskog realizma, koji u velikoj meri podiže kvalitet same priče – intenzivnije odražavajući njenu ključnu premisu. Četiri priče koje pratimo divno se prepliću kako bi se stopile u snažnu i dirljivu priču o gubitku, prihvatanju, nadi i ljubavi – a autor  suptilno poziva da svako od nas uspori i naposletku shvati značaj sadašnjeg trenutka

Foto: Instagram, Vulkan

Učitati još
Zatvori