Filmski maraton: Found footage horor filmovi
Filmski maraton: Found footage horor filmovi

Filmski maraton: Found
footage horor filmovi

Ugao sedme umetnosti poznat je po igrama bez pravila. Zahvaljujući njima nastajali su raznoliki žanrovi i podžanrovi, koji su se potom neprestano preplitali. Jedan od najuzbudljivijih momenta u filmskoj industriji nastupio je početkom 1999. godine na Sundance festivalu. Premijera filma, The Blair Witch Project, izazvala je neviđenu pažnju – sve zahvaljujući briljantnom promotivnom prologu.

Naime, režiseri su pre festivalske premijere pokrenuli sajt na kojem je centralno mesto zauzimala informacija o nestanku glumaca koji se pojavljuju u filmu. Da bismo bolje shvatili genijalnost kampanje, potrebno je prisetiti se i same premise. Ona prati troje studenata filmske režije koji odlučuju da snime dokumentarac o takozvanoj veštici iz Blera. Nakon nekog vremena gubi im se svaki trag, a o njihovom projektu svedoči samo snimljeni materijal – pronađen godinu dana nakon nestanka. Zbog realističnih scena, izrazite atmosferičnosti i osetnog straha brojni fanovi poverovali su u istinitost događaja – te The Blair Witch Project na uloženih 60 hiljada dolara zarađuje čitavih 250 miliona dolara – čime postaje jedan od najuspešnijih nezavisnih filmova.

Međutim, nije samo po efikasnoj kampanji ostalo upamćeno ovo ostvarenje. Zahvaljujući njemu vodeće mesto dobija nedovoljno zastupljena tehnika snimanja, i tako u fokus ulaze found footage horor filmovi.

footage horor filmovi

U found footage filmovima centralno mesto zauzimaju video zapisi koje su, navodno, zabeležili protagonisti. Scene su sirove i samim tim potpuno realistične. Prve naznake ovog podžanra viđene su u kultnom italijanskom hororu Cannibal Holocaust iz 1980. godine. The Blair Witch Project je sopstvenim uspehom utabao put brojnim ostvarenjima. U nastavku saznajte koji su found footage horor filmovi vredni pažnje.

As Above, So Below

As Above, So Below je američki found footage horor film iz 2014. U središtu radnje nalazi se mlada naučnica, Scarlett, koja pokušava da pronađe alhemijsku supstancu iz kamena. Na osnovu preciznih nacrta drevna supstanca koja pretvara obične metale u zlato nalazi se u pariskim katakombama. Uz grupu istraživača, Scarlett silazi u podzemlje. Međutim, tamo ih čeka zlokobna tajna koju čuva nekadašnji grad mrtvih. Uslediće tenzija i borba za život. Postavlja se pitanje – da li postoji izlaz iz novootkrivenog lavirinta? Glavne uloge tumače Perdita Weeks i Ben Feldman.

Lake Mungo

Ukoliko ste ljubitelji franšize Paranormal Activity, preporučujemo da pogledate hvaljeni australijski film Lake Mungo. Priča prati porodicu Palmer, a prvi zaplet nastaje u momentu kad se šesnaestogodišnja Alice Palmer utopi u lokalnom jezeru. Deset dana kasnije, dom ove porodice postaje poprište natprirodnih aktivnosti. Osim neobične buke, brat preminule devojke uočava brojne modrice po svom telu. Kako bi rešio svojevrsnu enigmu, Mathew Palmer postavlja kamere po celoj kući. Da li je zapravo Alice slučajno nastradala ili ju je neko usmrtio?

Gonjiam: Haunted Asylum (Gon-ji-am)

Jedan od najboljih found footage horora jeste Gonjiam: Haunted Asylum. Reč o južnokorejskom filmu čija se radnja odvija u osamljenoj psihijatrijskoj ustanovi. To mesto zatvoreno je 1979. godine, a glavni razlog je navodno samoubistvo pacijenata. Sve do danas, smenjivale su se različite verzije tog događaja, te se pretpostavlja da je pacijente zapravo usmrtila direktorka Gonjiam ustanove. Četrdeset godina kasnije, mladić Ha-joon,zvezda YouTube kanala Horror Times, i njegovi prijatelji posećuju zlokobno mesto. Iako je glavni junak samo želeo da poveća broj pratilaca zahvaljujući direktnom prenosu, uskoro se tinejdžerska igra pretvara u borbu za život. Glavnu ulogu tumači najpopularniji južnnokorejski glumac Wi Ha-joo.

Učitati još
Zatvori