Južnokorejska književnica Han Kang ovogodišnja je laureatkinja Nobelove nagrade za književnost
Južnokorejska književnica Han Kang ovogodišnja je laureatkinja Nobelove nagrade za književnost

Južnokorejska književnica Han Kang ovogodišnja je laureatkinja Nobelove nagrade za književnost

Nakon što su američki naučnici, Victor Ambros i Gary Ruvkun, zahvaljujući otkriću mikroRNA, koja potpomaže postranskripcijsku regulaciju gena, dobili Nobelovu nagradu u oblasti medicine, Švedska kraljevska akademija objavila je ime dobitnice istoimene nagrada za književnost. U pitanju je južnokorejska književnica Han Kang, čiji je literarni rad nadaleko poznat čitalačkoj publici. Ona iza sebe ima brojne romane: The Vegetarian, Human Acts i Greek Lesson. Samim tim, Nobelov komitet je u obrazloženju naveo da se stilski izraz južnokorejske autorke ističe zbog intenzivne poetske proze koja se direktno susreće sa istorijskim traumama, ujedno razotkrivajući ranjivost ljudskog života.

Han Kang
Alexander Mahmoud / Profimedia

Ko je Hang Kang?

Han Kang je istaknuta južnokorejska autorka, rođena 1970. godine u Kvangdžuu. Studirala je korejsku književnost, dok prvi roman, Convict’s Love, objavljuje 1995. godine. Usledila su brojna književna dela, a posebnu pažnju privukao je njen roman The Vegetarian (Vegetarijanka), zahvaljujući kojem postaje prva južnokorejska autorka koja je uspela da osvoji Međunarodnu nagradu Booker (International Booker Prize). U središtu radnje nalazi se Jong-he, žena koja iznanada odlučuje radikalno da izmeni svakodnevnu ishranu, usled čega njen život postaje prava noćna mora s brojnim posledicama. Po motivima romana snimljen je istoimeni film.

Poslednjih godina, Han Kang zauzima sam vrh bestseller lista širom sveta. Ovogodišnja Nobelova nagrada za književnost zaokružila je sva njena dosadašnja literarna dostignuća. Južnokorejskoj autorki nagrada će biti svečano dodeljena 10. decembra, kada se obeležava godišnjica smrti Alfreda Nobela.

Han Kang – Vegetarijanka

Roman The Vegetarian svojevremeno je bio objavljen u izdavačkoj kući Dereta. Kako je tiraž u ovom trenutku rasprodat, preporučujemo da primerke potražite u biblioteci. Nadamo se da će aktuelna Nobelova nagrada biti povod za štampanje novog tiraža Vegetarijanke, ali i za prevode preostalih književnih dela ove južnokorejske autorke.

Opšte informacije

Alfred Nobel je 1895. godine izneo ideju o osnivanju fonda iz kojeg bi se dodeljivale nagrade ljudima koji su svet učinili boljim mestom za život. Počevši od 1901. godine, Nobelova nagrada dodeljuje se u  pet različitih oblasti. Te oblasti su: medicina, fizika, hemija, mir u svetu i književnost. Naposletku, usled inicijative Švedske centralne banke, ovom nizu pridodata je i ekonomija. Prvi dobitnik Nobelove književne nagrade jeste Sully Prudhomme.

Foto: Instagram @nobelprize_org; Alexander Mahmoud / Profimedia; delfi.rs

Učitati još
Zatvori