Journal preporuka: Roman „Sve trule jabuke“
Journal preporuka: Roman „Sve trule jabuke“

Journal preporuka: Roman „Sve
trule jabuke“

Mnogi će verovatno pomisliti kako je u sadašnjem trenutku, usled široke dostupnosti različitih informacija, društvo postalo osvešćeno. Međutim, realnost je potpuno drugačija. Ukoliko, primera radi, uporedimo prava žena nekad i sad – uvidećemo da ona nisu u potpunosti ostvarena, već se iznova ponavlja surova istorija rodne nejednakosti i nasilja.

Da bi na sebi svojstven način ispravila viševekovnu nepravdu, irska autorka Mojra Fauli Dojl napisala je jedno pronicljivo, hrabro i, iznad svega osnažujuće delo – Sve trule jabuke. Iako je  prvenstveno bio namenjen tinejdžerskom uzrastu, roman ubrzo nailazi na pozitivan prijem generacijski raznolike publike. Dok ga odnedavno možete čitati i na srpskom jeziku zahvaljujući izdavačkoj kući Odiseja.

Srž porodičnog prokletstva

Radnja romana, Sve trule jabuke, vodi čitaoce kroz dve vremenske linije. Prva, odvija se u sadašnjosti, u fokus donosi tinejdžerku Dinu čija sestra nestaje. Iako su svi pomislili da se Mendi više nikada neće vratiti, Dina ostaje čvrsto uverena da je njena starija sestra otišla da razbije  prokletstvo zbog kojeg žene iz njihove uže porodice nasleđuju zlu sudbinu. U isto vreme, glavna junakinja na svoj sedamnaesti rođendan priznaje da je naklonjena ka istom polu. A takav sled događaja je ujedno navodi da i sama dublje istraži porodično stablo i, naposletku shvati zbog čega su žene u njenoj porodici vekovima okarakterisane kao trule jabuke.

Nakon dinamičnog početka radnja se premešta u daleku prošlost. Čitaoci prate ženski rodoslov, s kraja 19. i tokom 20. veka, koji je neprestano bio izložen različitim patnjama. Preciznim preplitanjem prošlosti i sadašnjosti spajaju se priče svih žena – dok naposletku preostaje da odgonetnemo da li je određeno prokletstvo vekovima uticalo na Dininu porodicu ili je pak sve poteklo od pogrešno uređenog društvenog sistema u kojem vodeću ulogu imaju muškarci….

Zbog čega treba pročitati roman?

U ovom romanu pratimo viševekovne narativne linije koje nam istovremeno daju mogućnost da sagledamo celokupnu istoriju i shvatimo čemu su sve žene bile izložene. Ujedno, vrlo lako se može uvideti da u 21. veku sve češće dolazi do toga da se  negativni obrasci iz prošlosti ponavljaju, te  prava žena i dalje stoje pod znakom pitanja.

Radnja je uzbudljiva od početka do samog kraja, glavne junakinje su upečatljive – a najvažnije od svega jeste to što roman nosi snažnu poruku o ženskoj solidarnosti koja može da razbije sve prepreke i norme.

Učitati još
Zatvori