Bliži se 8. mart – izdvojili smo šest knjiga koje slave žene
Bliži se 8. mart – izdvojili smo šest knjiga koje slave žene

Bliži se 8. mart – izdvojili smo
šest knjiga koje slave žene

Žena je ženi drug, upravo ta sintagma oslikava se kroz razumevanje potreba žena ali i izazova sa kojima se susreću. Kako se približava 8. mart, upravo je prilika je da razmislite o nešto drugačijem poklonu koji biste poklonili dragim ženama iz vašeg okruženja. Neka to bude knjiga koja inspiriše, motiviše i daje odgovore na neka dublja i ličnija pitanja. Izdvojili smo šest naslova izdavačke kuće Areté koji mogu biti idealan poklon svim ženama.

Odvažne, Penelopa Bažije
Odvažne, Penelopa Bažije

no.1 Odvažne, Penelopa Bažije

Odvažne, Penelopa Bažije kratke biografske priče u formi stripa o hrabrim ženama koje su prkosile društvenim normama. Ova knjiga se već našla na našoj listi preporuka. Potpisuje ih čuvena francuska autorka stripova Penelopa Bažij. Ona ih je sastavila i ilustrovala kako bi svojim čitateljkama pružila nove uzore koji će ih inspirisati i osnažiti. Ono što ovaj strip razlikuje od drugih je diverzitet identiteta ovih žena i načina na koje ih percipiraju. Neke su bile kraljice i princeze, druge glumice, književnice, revolucionarke. Ali sve one su bile glavne junakinje u sopstvenim pričama, a ne sporedni likovi u tuđim.

 

Budi moćna, dr Džil A. Stodard 
Budi moćna, dr Džil A. Stodard 

no.2 Budi moćna, Džil A. Stodard

Budi moćna, Džil A. Stodard je knjiga koja poziva sve žene da otkriju moć koja već leži u njima i da je iskoriste da žive najbolji mogući život. Knjiga je obogaćena mnogobrojnim vežbama koje vam na praktičan način pokazuju kako da se oslobodite od anksioznosti, brige i stresa. I to sve pomoću terapije prihvatanjem i posvećenošću. Ako želite knjigu koja se lako čita, zrači toplinom i humorom, onda je ova knjiga za vas. Džil Stodard nudi mnogo praktičnih ideja koje nam pružaju nadu i olakšanje usred veoma napaćenog sveta. Budi moćna prikazuje jednostavne i moćne načine da identifikujemo šta nam je najvažnije. I iskustvene vežbe prihvatanja i majndfulnesa da nam pomognu da izbacimo anksioznost s vozačkog sedišta. Budi moćna je osnažujuća, neposredna i neophodna knjiga za žene svih uzrasta.

Majndfulnes, Tesa Vat
Majndfulnes, Tesa Vat

no 3. Majndfulnes, Tesa Vat

Majndfulnes, Tesa Vat je priručnik koji će vas naučiti jednostavnoj tehnici prisutnosti. Kako da cenite sadašnji trenutak, ono što se dešava ovde i sada. Majndfulnes je način postojanja, ili sposobnost za svesnost iz trenutka u trenutak koji ne pripada nijednoj određenoj kulturi ili tradiciji. Knjiga može da vam pomogne da naučite kako da živite potpunije i mudrije i osećate bolje u svojoj koži. Iskoračite iz prostora užurbanosti i haosa svojih života u svet koji je prepun boja i trodimenzionalan. U vežbanju majndfulnesa, obično se ne uplićemo previše u sadržaj misli i emocija. Umesto toga, kao što ćete primetiti u ovoj knjizi, saosećajno primećujemo kako utiču na nas i puštamo ih da prođu.

Asertivna žena, Stanli Felps i Nensi Ostin 
Asertivna žena, Stanli Felps i Nensi Ostin 

no 4. Asertivna žena, Stanli Felps i Nensi Ostin

Asertivna žena, Stanli Felps i Nensi Ostin raskrinkava prevaziđene mitove i stereotipe o ženama kao previše emocionalnim bićima i daje nove alate da se uzdignemo iznad njih. Napisana lako čitljivim, optimističnim, motivacionim i povremeno duhovitim stilom, sa toplim, ličnim i praktičnim uputstvima za svaku ženu koja želi da unapredi sebe. Asertivna žena pomaže da donesemo bolje izbore u komunikaciji i suočimo se sa izazovima i promenama. U ovom trenutku, asertivne žene rukovode kompanijama, podižu porodice, prave filmove, daju svoja imena brodovima i cipelama, donose zakone, uče decu, pilotiraju avionima i spejs-šatlovima. Stanli i Nensi u njoj hrabro govore o asertivnosti na radnom mestu i u ličnim odnosima, ali i o seksualnom uznemiravanju i nasilju u porodici. Ovaj izvanredan priručnik za žene prepun je primera iz života, vežbi i saveta za komunikaciju sa saradnicima, ljubavnicima, porodicom, prijateljima i strancima.

 

13 pravila mentalno jakih žena, Ejmi Morin
13 pravila mentalno jakih žena, Ejmi Morin

no. 5 13 pravila mentalno jakih žena, Ejmi Morin

13 pravila mentalno jakih žena, Ejmi Morin pokazuje kako mentalna snaga može da dođe sa svih strana, bez obzira na karijeru, brak ili porodični život. Ona prožima jednostavne vežbe i praktične savete sa svakodnevnim životom i tako pokazuje da je mentalna snaga dostižna – i neophodna – kako bi žene postale jače. Ejmi je autorka tri knjige: 13 pravila mentalno jakih ljudi, 13 pravila mentalno jakih žena i 13 pravila mentalno jakih roditelja. Njen TED govor Tajna kako da postanete mentalno jaki jedan od najpopularnijih govora svih vremena, sa više od šest miliona pregleda. Nakon prve knjige 13 pravila mentalno jakih ljudi, Ejmi je počela da dobija puno pitanja od svojih klijentkinja i čitateljki i učinilo joj se da su ta pitanja bila usmerena isključivo na žene. Tako je nastala i knjiga 13 pravila mentalno jakih žena.

Ženski vodič za asertivnost, Džuli Henks
Ženski vodič za asertivnost, Džuli Henks

no.6 Ženski vodič za asertivnost, Džuli Henks

Ženski vodič za asertivnost, Džuli Henks je knjiga za vas ukoliko želite da naučite da jasno izražavate svoj stav i govorite ono što mislite. Kroz brojne vežbe i primere iz stvarnog života naučićete da otklonite barijere koje vas sprečavaju da budete asertivne i na taj način poboljšate život i odnose. Iako ova knjiga u naslovu tvrdi da je vodič za asertivnost, zapravo je više od toga. Cilj joj je da vam pomogne da produbite razumevanje sebe i onoga što vas motiviše. Sagledava kako se odnosite prema drugima – od veza stvorenih dok ste bili dete do vaših sadašnjih veza koje gradite kao odrasla osoba – i razmatra brojne stilove komunikacije s kojima ste se verovatno susreli. Ova knjiga će vas naučiti kako da razvijete emocionalnu svest i dozvolite osećanjima da vas vode, ali ne i da vas preplave. U njoj ćete pronaći alate koji će vam pomoći da prevaziđete beskorisne obrasce komunikacije.

Foto: Unsplash Anastasiya Badun, Areté, Instagram areteknjige

Učitati još
Zatvori