Knjige o Beogradu koje bi trebalo da pročitate
Knjige o Beogradu koje bi trebalo da pročitate

Knjige o Beogradu koje bi
trebalo da pročitate

Beograd je bio i ostao nepresušna inspiracija mnogih autora. Kako kaže Momo Kapor, Beograd u stvari i nije grad – on je metafora, način života, ugao gledanja na stvari. Beograd je mnogo više od prestonice i turističke atrakcije, mnogi književni autori kroz vreme pokušali su da opišu beogradske ulice, trgove, prolaze, pijace, bulevare, parkove, beogradske gužve i konačno Beograđane. Koliko je različitih tumačenja onoga što slobodno možemo nazvati beogradski način života teško je izbrojati. Ipak, ono što je sigurno je da ni jedno tumačenje nije netačano. Ono je proizvod mogućnosti i iskustva koje Beograd nudi. Upravo ta širina, moć i sloboda čini Beograd nepresušnom inspiracijom već vekovima. Bezbroj knjiga napisano je o Beogradu, Journal izdvaja pet knjiga o glavnom gradu koje su i te kako vredne pažnje.

#1 Vodič kroz ljubavnu istoriju Beograda – Nenad Novak Stefanović

Omiljene su nam knjige koje dok čitamo imamo osećaj da šetamo gradom i upoznajemo ga iznova. Ova je baš takva, kako autor sam voli da kaže – ovu knjigu treba prepešačiti. Delo novinara Nenada Novaka Stefanovića je vodič kroz ljubavnu istoriju Beograda i zbirka odabranih ljubavnih priča čuvenih stanovnika glavnog grada. Knjiga je napisana po principu: jedna kuća – jedna ljubavna priča. Prolazeći gradskim ulicama i prepoznavajući zgrade i kuće u kojima su živeli najpoznatiji stanovnici Beograda počinju priče koje su se odigravale sa druge strane zidova. Od Miloša Obrenovića, Karađorđevića, Ive Andrića, Milutina Milankovića do Branka Ćopića i Vaska Pope autor priča priče koje su utkane u istoriju grada na ušću dveju reka.

#2 Vodič kroz stari Beograd – Snežana Vicić

Ako ste ljubitelji istorije i ako vas posebno zanima razvoj Beograda od njegovog nastanka sve do danas onda je ova knjiga nešto na šta treba da obratite pažnju. Ono što je posebno interesentno je da je ova knjiga skraćeno izdanje kapitalnog dela pod nazivom Pozdrav iz Beograda 1895-1941 koje su zajedno pisali Snežana i Dragan Vicić.

Vodič kroz stari Beograd je knjiga koja obiluje informacijama, fotografija i ilustracijama kroz zanimljivu istorijsku i arheološku dimenziju grada. Ova monografija seže iz perioda kada je Beograd bio varoš do početka Drugog stetskog rata.

#3 Magija Beograda – Momo Kapor 

Kada pomenemo autore čija se dela čitaju u jednom dahu, na listi omiljenih nalazi se niko drugi do Momo Kapor. Da Beograd ne čine samo znamenitosti i urbana mesta već i ljudi koji su duša ovog grada najbolje pokazuje primer Mome Kapora. Iako je Kapor rođeni Sarajlija, najbolje je poznavao i opisivao Beograd čiji je postao neodvojivi deo i metafora. Knjiga Magija Beograda je zbirka svih članaka iz novina koje opisuju beogradsku svakodnevnicu i ubrzani zivot na ulicama glavnog grada. 

#4 Beogradske priče – Ivo Andrić

Na pedesetogodišnjicu dobijanja Nobelove nagrade objavljena je knjiga pod nazivom Beogradske priče. Kao i svaka Andrićeva knjiga napisana je vrlo jednostavno a opet veoma mudro. Ova knjiga prenosi svedočanstvo o događajima koji menjaju i oblikuju svet, ali i o promenama u ljudima koje ih podstiču. Ivo Andrić živeo je u Prizrenskoj ulici u Beogradu i veoma dobro je poznavao duh Beograda. Knjigu Beogradske priče možemo nazvati i hronikom glavnog grada.

#5 Književni vodič kroz Beograd – Jovo Anđić

Ovo delo predstavlja savršeni vodič kroz savremeni Beograd kroz upoznavanje sa istorijom i kulturom grada. Knjiga govori o piscima i o gradu u kom su živeli i pisali. Pominju se Miloš Crnjanski, Danilo Kiš, Branislav Nušić, Janko Veselinović, Milorad Pavić, Bora Stanković i mnogi drugi koji su dosta doprineli identitetu grada Beograda.  Posebno interesantno je što je knjiga vodič koji obuhvata sve najznačajnije periode koji su zadesili grad kroz istoriju. 

Foto: Delfi, Pexels, Unsplash, Instagram @retro_beograd

Učitati još
Zatvori