Ovogodišnji KROKODIL festival okuplja velika regionalna imena književne scene – otkrivamo sve autore
Ovogodišnji KROKODIL festival okuplja velika regionalna imena književne scene – otkrivamo sve autore

Ovogodišnji KROKODIL festival okuplja velika regionalna imena književne scene – otkrivamo sve autore

Umetnost uvek pronađe svoj put do pojedinca. Kako god da odlučite da je konzumirate rezultat je isti – ona oplemenjuje i upotpunjuje svakodnevicu. Tako su i kvalitetni sadržaji u isto vreme podređeni ljubiteljima umetnosti, a sa druge strane slave nezavisnost i lepotu različitosti. Takav je i kultni KROKODIL festival, koji će ove godine 16. put biti u službi zaljubljenika u umetnost.

KROKODIL je posvećen stvaranju književnih i kulturnih sadržaja, a festival ove godine nosi naziv Gimme shelter. Ideja za naziv proističe iz istoimene pesme čuvenih Rolling Stones-a. Ova deviza je snažna i interpretira doživljaj trenutnih društvenih okolnosti, u kojima, hteli to ili ne, jednostavno moramo da učestvujemo. U cilju udruživanja i zajedništva, program festivala i njegovi učesnici neće lamentirati nad izmeštenim globalnim vrednostima, već će se u znaku umetnosti potruditi da objedine stanovnike Zemlje i prodube uzajamno razumevanje.

Festival će zvanično početi 21. i trajati do 23. juna, a biće održan u amfiteatru i parku ispred Muzeja Jugoslavije. Ove godine vas u okviru programa festivala očekuju tri celodnevna programska dešavanja. Dodatan povod za dolazak ove godine jeste i činjenica da će u programu učestvovati i Marko Tomaš, Filip Grujić i Rumena Bužarovska. Uzbudljiv prepodnevni i popodnevni program u Debatnoj, Dečijoj i Chill Out Zoni kao i večernji literarno-muzički show na glavnom stage-u  jesu nezaobilazna art destinacija ovog juna.

KROKODIL festival – Književno Regionalno Okupljanje Koje Otklanja Dosadu I Letargiju


Program festivala


Ovogodišnji festival okuplja velikane savremene evropske književnosti – Matijasa Enara iz Francuske, Arnona Grunberga iz Holandije, iračko-finskog autora Hasana Blasima kao i dobro poznatog književnika i prevodioca s našeg jezika iz Ukrajine, Andriju Ljubka. Na čuvenoj KROKODILovoj sofi ove godine razgovaraće se s legendarnim rok-fotografom Brajanom Rašićem, istoričarkom Dubravkom Stojanović i glumcem i piscem iz Sarajeva, Feđom Štukanom.

Što se tiče muzičkih nastupa, za njih su zaduženi Duda Buržujka, Jelena Petošević i Ane Paška. Pripovedni feministički festival PičPrič koji vodi Rumena Bužarovska predstaviće storytelling u intrigantnom i neočekivanom vidu. Na KROKODILovoj bini ćete moći da prisustvujete i razgovorima sa zvezdama i miljenicima regionalne scene. Nađa Petrović, Marko Tomaš, Filip Grujić, Nikola Madžirov i Dora Šustić su razlog više zbog kog ne smete propustiti ovogodišnji književni festival.

krokodil festival 16 beograd umetnost (5)
Foto: aleksa bartol
krokodil festival 16 beograd umetnost (5)
Foto: aleksa bartol

Debatna i Dečija zona


Kako je već navedeno, festival uključuje i Debatnu i Dečiju zonu. U dečijoj zoni će najmlađi gosti moći da se zabavljaju na raznovrsnim radioničarskim programima. Vodiće ih gosti-predavači poput čuvene autorke za decu Jasminke PetrovićDese Muck iz Slovenije, Merce Gali iz Španije, Arianne Papini iz Italije, Cirkusfere, Marine Čabrilo, Svetozara Stevina iz Novog Sada i Marije Trkulje. U okviru ove zone biće igrane i pozorišne predstave na otvorenom.

Debatna zona ove godine premijerno predstavlja B2B susrete srpskih, regionalnih i međunarodnih izdavača pod nazivom Meet me in Belgrade. Vodiće se razgovori Jedan na jedan s istaknutim autorima iz večernjeg programa. U planu je i gledanje dokumentarnog filma Ukradena deca Ukrajine. Pored već sadržajnog programa, ove godine će se voditi razgovori o budućnosti književnih i prevodilačkih rezidencija. Vodiće se razgovor i o skrivenim uticajima na porast nasilja u društvu.

Ovo su samo neki od delova programa koji vas očekuje u okviru ovog izvrsnog festivala, tako da – ponesite ćebe i spremite se za umetnički i osvešćujući piknik ispred Muzeja Jugoslavije.

Ulaz za dnevne programe je besplatan, a ulaznice za večernji program možete nabaviti na linku, kao i u KROKODILovom centru u Karađorđevoj 43.

Učitati još
Zatvori