Journal preporuka: Meditativni romani
Journal preporuka: Meditativni romani

Journal preporuka: Meditativni romani

Knjige su naš prozor u raznolike imaginarne svetove. Ti svetovi su neistraženi, zabavni, intrigantni, dok neretko kriju i odgovore na mnoga životna pitanja. Nakon što smo izdvojili romane koji će upotpuniti mesec septembar i prve jesenje dane, prepuštamo se novim knjiškim avanturama. Meditativni romani su naša ovonedeljna preporuka. Osim što bude telo, um i duh, ovi naslovi su ispunjeni mudrim mislima koje šire granice ustaljenog razmišljanja. Ovo su meditativni romani koje neizostavno treba staviti na čitalačku listu…

Pretvori se u vuka – Ćeštin Ekman

Čovek je od samog nastanka pokušavao da osvoji sva prirodna staništa. Usled njegove nemarnosti nestajale su biljne i životinjske vrste, i tako se malo-pomalo prekidala sveopšta harmonija. U romanu Pretvori se u vuka kao glavni junak javlja se sedamdesetogodišnji Ulf. On je penzionisani lovočuvar koji živi u osamljenoj kolibi, i neprestano se priseća trenutka u kojem je ugledao vuka. Obojica su lovci navikli na samotnjački život. Međutim, Ulf sve bliže shvata da je usmrćivanje nedužnih životinja samo surova zabava koju su muškarci u njegovoj porodici s kolena na koleno prihvatali. Nagrađivana švedska autorka, Ćeštin Ekman, pažljivo analizira čoveka i vuka, stvara neodoljivu, gotovo filmsku, priču i poziva na razmišljanje o pokajanju, životu i smrti. Da li su priroda i vuk zaista ogledalo ljudske duše – odgovor krije meditativni roman Pretvori se u vuka.

Meredit sama – Kler Aleksander

Glavna junakinja ovog romana zove se Meredit i nije izašla iz stana tačno 1.214 dana. Ustaljeni ritam života prekida se nakon što na njena vrata pokuca nezvani gost. U pitanju je mladić iz dobrotvorne organizacije čiji je cilj da pomogne usamljenim ljudima. Ubrzo se ređaju brojne neočekivane situacije koje ovu ženu motivišu da prevaziđe traumu iz prošlosti i napravi prvi slobodan korak nakon izolacije. Zbog čega je Meredit odlučila da prekine svaki kontakt sa spoljašnjim svetom, kako se razvila njena agorafobija? Sve odgovore možete saznati ako pročitate pronicljiv, inspirativan i upečaljiv roman Meredit sama.

Frenki – životna filozofija jednog mačka

Glavni lik u romanu jeste Frenki, koji je sve, samo ne običan mačak. On nema stalno prebivalište, često luta ulicama u potrazi za hranom. Međutim, niko ni sluti da se iza njegove pojave krije inteligentno i šarmantno biće. Osim Frenkija, centralno mesto zauzima i Rihard Gold. To je čovek koji u životu ima sve što poželi, a dane provodi kraj TV ekrana. Pored sveopšteg životnog blagostanja kojim je okružen, on je stalno nezadovoljan, te odlučuje da oduzme sebi život. U trenutku dok namešta uže oko vrata, kraj prozora se ušunja mršavi mačak s upečatljivom belom šarom na bradi. Naizgled nespojivi, njihovi putevi se ukrštaju na pravom mestu u pravo vreme. Između čoveka i napuštene životinje rađa se čudesno prijateljstvo. Smisao života može se otkriti u nezamislivim okolnostima – poruka je koju verno prenosi roman Frenki.

Učitati još
Zatvori