Da li će Melania Trump u memoarima otkriti intimne detalje, ili će ovo biti „još jedna knjiga bivše prve dame“?
Da li će Melania Trump u memoarima otkriti intimne detalje, ili će ovo biti „još jedna knjiga bivše prve dame“?

Da li će Melania Trump u memoarima otkriti intimne detalje, ili će ovo biti „još jedna knjiga bivše prve dame“?

Memoari Melanie Trump su dugo iščekivani, a njihova objava izazvala je podeljena mišljenja širom sveta. Iako je bivša prva dama Sjedinjenih Američkih Država kroz godine uglavnom ostajala po strani političke buke i kontroverzi koje su pratile njenog supruga, sada je odlučila da iznese svoju verziju priče. Knjiga, jednostavno nazvana Melania, obećava da će ponuditi uvid u njen život u Beloj kući. Kao i osvrte na njeno detinjstvo u Sloveniji i kasniju karijeru. Međutim, dok mnogi očekuju izvanredna otkrića, sama atmosfera oko objave knjige ostavlja prostor za sumnju u to koliko će ova priča zaista otkriti.

Melania Trump, memoari i tišina koja ih prati

Ono što je posebno intrigantno jeste tišina koja prati ovu knjigu. Bez velikih promotivnih turneja ili medijske kampanje, čini se kao da je sama Melania prilično rezervisana. Pogotovo kada je u pitanju privlačenje pažnje na njenu knjigu. Ovakav pristup se svakako razlikuje od tipičnih PR strategija koje obično prate ovakva izdanja. Naročito u svetlu stalnih kontroverzi oko porodice Trump. Ipak, možda se računa na to da će ime Trump, kao i prepoznatljivo lice Melanie, biti dovoljni da zainteresuju publiku bez previše pompe.

Melania je u više navrata naglasila da oseća odgovornost da razjasni činjenice i iznese istinu, što je izazvalo brojna nagađanja. U promotivnim videima koji su pušteni tokom septembra, ona daje naslutiti da postoje priče koje javnost još nije čula. Kao i da postoji više detalja oko atentata na njenog supruga koji su neotkriveni. Iako to zvuči kao nagoveštaj spektakularnih otkrića, ostaje nejasno da li će njen memoar zaista odgovoriti na sva ta pitanja ili će se, kao što neki skeptici nagađaju, fokusirati na površne teme.

melania trump memoari profimedia-0566624203
melania trump / profimedia

Vizualno orijentisano izdanje

Što se same knjige tiče, Melania obuhvata 182 stranice, a kako pojedini mediji navode, skoro petina sadržaja posvećena je fotografijama. Ovo nije previše iznenađujuće, s obzirom na to da je i njen suprug Donald Trump ranije objavljivao slične vizuelno orijentisane knjige. Fotografije koje krase centar knjige prikazuju momente iz njenog života. Međutim, kritičari već primećuju da je sama narativna struktura memoara prilično jednostavna i linearnog toka. To daje utisak da knjiga više služi kao zbirka već poznatih govora i anegdota, nego kao dublji uvid u njen život ili političke stavove.

Melanija je već dugo vreme polarizujuća figura, sa svojom specifičnom tišinom i rezervisanošću koja često izaziva radoznalost i spekulacije. Njen stil – odmeren i elegantan – ogledao se i u naslovnici knjige, koja je minimalistička, sa jednostavnim natpisom Melania na crnoj pozadini.

O čemu će biti reči?

Uprkos skromnoj promociji, knjiga je već izazvala interesovanje. Naročito zbog pitanja koja ostaju bez odgovora: Koliko su memoari otvoreni  po pitanju života sa Donaldom Trumpom? Da li će govoriti o politici i njenom distanciranju od te sfere?

Jedan deo memoara posvećen je njenom detinjstvu u Sloveniji, zemlji iz koje potiče. Melanija se osvrće na svoj život u malom gradu Sevnici, gde je odrasla u porodici koju je opisala kao skromnu, ali punu ljubavi. Svoje detinjstvo pamti po srećnim trenucima, iako su postojali i momenti kada je njena porodica bila pod lupom tadašnjeg režima. Piše o posetama koncertima Eltona Johna i Tine Turner sa roditeljima. Kao i o naporima njenog oca da porodici obezbedi bolji život. U knjizi negira navode da je njen otac bio pravi komunista, tvrdeći da je članstvo u Komunističkoj partiji bilo neizbežno za većinu tadašnjih građana.

Iako memoari nude delimični uvid u njen život, ostaje pitanje koliko će Melanija zaista otkriti o događajima koji su obeležili njenu ulogu prve dame. Da li je memoar još jedan pokušaj da se pažnja skrene na estetiku i lične uspomene, ili ipak krije dublju poruku? Bez obzira na to, publika će zasigurno biti radoznala da sazna kako ona vidi sebe u ovoj kompleksnoj političkoj priči. Kao i kakvu je istinu odlučila da podeli. Knjiga je dostupna za pre-order na sajtu melaniatrump.com, a u ponudi su tri izdanja: Memoir, Signed Memoir i Collector’s Edition.

Foto: Profimedia, Melania Trump; Instagram: @melaniatrump

Učitati još
Zatvori