Izdvojili smo must-read knjige za prve jesenje dane
Izdvojili smo must-read knjige za prve jesenje dane

Izdvojili smo must-read knjige za
prve jesenje dane

Tokom jeseni, dok su dani ispunjeni tmurnim oblacima i kišom, biramo da se otisnemo u imaginarne svetove i neočekivane avanture. To je moguće uz filmove, serije, a posebno uz kvalitetno štivo. Kad se prepustimo spletu imaginarnih priča zaboravljamo na vreme i mesto, gubimo dodir sa stvarnošću, počinjemo da proživljavamo raznolike živote – dok vrlo često spoznamo i prave vrednosti. Shodno tome, ove nedelje, izdvajamo mustread knjige za jesen.

Veštica i car – Olesja Saljnikova Gilmor

Mitologija nas uvek asocira na nešto mistično, neuhvatljivo, čarobno i zavodljivo. S tim u vezi, prva preporuka zasigurno će oduševiti ljubitelje slovenske mitologije. U pitanju je roman Veštica i car autorke Olesje Saljnikove Gilmor.

U središtu radnje nalazi se Baba Jaga, besmrtna veštica koja povučeno živi u kolibi na kraju šume. Tek povremeno, neki smrtnik dođe do nje zbog isceljenja, dok mnogi veruju da je ona zla i svirepa. Pravi zaplet nastaje u trenutku kad careva žena, Anastasija, zatraži Jaginu pomoć. Ispostaviće se da je sudbina čitave Rusije povezana sa Anastasijom, a Ivan Grozni pokušava do dostigne apsolutnu moć. Da li će Baba Jaga uspeti da savlada cara i tako zaštiti voljenu zemlju od sigurne propasti? Odgovor leži u fantastičnom romanu Veštica i car.

Kralj planine – Andeš de la Mote

Mustread knjige za jesen žanrovski su raznolike, pa neizostavno dodajemo i jedan kriminalistički roman. U pitanju je skandinavski bestseller Kralj planine.

Oktobar je i Malme prekriva prva jesenja magla. Devetnaestogodišnja Smila Host vodi se kao nestala već tri dana, a niko ne može da pretpostavi šta se dogodilo s bogatom naslednicom. Viša inspektorka Leo Asker počinje spretno da istražuje slučaj. Međutim, ubrzo je, bez ikakvog objašnjenja, premeštaju u odsek koji se bavi zastarelim i nerešenim zločinima. Pored svih otežavajućih okolnosti, Askerova ne odustaje od namere da pronađe otetu devojku. Dok inspektorka proučava tragove, iznenada se pojavljuju i figurice iz železničkih maketa po gradu. Šta se krije iza ove zlokobne igre?

Slatka pasta od pasulja – Durijan Sukegava

Bestseller romani koji stižu iz pera japanskih autora oduvek dobijaju veliki publicitet. Japanska književna scena poznata je po neodoljivom magijskom realizmu, autentičnim likovima i nezaboravnim pričama. Uz sve navedeno idealno se uklapa i roman Slatka pasta od pasulja.

U središtu radnje nalazi se Sentaro, usamljeni sredovečni čovek čiji je san bio da napiše knjigu. Taj san je ostao neostvarena želja, a Sentaro postaje poslastičar. Mimo svoje volje, kako bi otplatio dug, svakodnevno priprema ukusne japanske slatkiše u predgrađu Tokija. Istovremeno, on broji dane i razmišlja o slobodi. A onda se odjednom dešava nešto nezamislivo. Ispod trešnjinog drveta pojavljuje se starica s željom da radi kao njegova pomoćnica za minimalnu zaradu. Nakon što proba slatku pastu od pasulja, Sentaro pruža priliku misterioznoj Tokue. Uz slatke arome, tajne recepte i priče nastaje neraskidivo prijateljstvo. Ovo je knjiga koja budi najiskrenija osećanja i podseća šta je najvrednije u životu.

Foto: Instagram @ximenamoral; @vulkani.rs

Učitati još
Zatvori