Šta čitaju poznati: Natalie Portman (part 2)
Šta čitaju poznati: Natalie Portman (part 2)

Šta čitaju poznati: Natalie
Portman (part 2)

Ove nedelje, nastavljamo da obilazimo biblioteku holivudske glumice Natalie Portman. Iako je njen raspored ispunjen novim filmskim projektima i porodičnim obavezama, Natalie ne propušta nijedan sastanak Natalie’s book cluba. Na taj način, slavna glumica neprestano širi ljubav prema čitanju i, motiviše svoje pratioce da što intenzivnije uplove u šarenoliki književni univerzum. Kroz ponovljenu virtuelnu turu popisujemo (i prepisujemo) nove must-read naslove. Saznajte šta čita Natalie Portman…

Creation Lake – Rachel Kushner

Natalie Portman za književni klub uvek bira žanrovski raznolike romane. Tako je za mesec oktobar odredila špijunski triler Creation Lake. U središtu radnje nalazi se tridesetčetvorogodišnja plaćena špijunka, koja pred svaki novi zadatak menja ime i prezime. Čitaoci je u sadašnjem trenutku upoznaju kao Sadie Smith, a novi poslovni poduhvat vodi je do ruralnih predela na jugu Francuske. Tamo se nalazi komuna koju nastanjuju ekološki aktivisti. Njihov vođa, tajanstveni Bruno kojeg niko nije video dugi niz godina, želi da obnovi kult praistorijskog čoveka kako bi, naposletku, sprečio štetna dejstva savremene tehnologije. Kakve se tajne kriju iza tog njegovog plana, da li će Sadie Smith uspeti nesmetano da se infiltrira unutar ove grupe? Odgovor krije Creation Lake. Roman je napisala nagrađivana američka književnica Rachel Kushner. Utiske o pročitanoj knjizi Natalie’s Book Club deli krajem oktobra – a mi ih s nestrpljenjem iščekujemo.

Giovanni’s Room – James Baldwin

Natalie Portman je nedavno čitala kultno književno delo Giovanni’s Room. James Baldwin ubraja se u red najznačajnijih američkih pisaca XX veka. Njegov roman Giovanni’s Room objavljen je 1956. godine i predstavlja pravi LGBT+ klasik. U odnosu na Baldwinov prvi roman koji se bavio pitanjima rasne diskriminacije u Americi, u ovom se književnom delu prožimaju teme seksualnosti i otuđenosti na veoma eksplicitan način. Radnja se odvija u Parizu i prati mladića koji se nalazi u procepu između svojih želja i društvenih normi. On odlazi iz Amerike i život nastavlja u Gradu svetlosti, gde ujedno započinje i ljubavnu vezu s Helom. Nakon što Hela ode u Španiju na nekoliko nedelja, David upoznaje barmena italijanskog porekla, Giovannija. Uskoro se između njih razvija intenzivna seksualna veza. Do kraja se prožima pitanje – da li će David konačno prihvatiti sebe i osećanja od kojih je neprestano bežao?

Foto: Instagram @natalieportman / Amazon

Učitati još
Zatvori