Šta čitaju poznati: Pamela Anderson
Šta čitaju poznati: Pamela Anderson

Šta čitaju poznati: Pamela Anderson

Kanadsko-američka glumica, Pamela Anderson, planetarnu popularnost stekla je zahvaljujući Playboy magazinu i hit seriji Baywatch. Iako su medijski natpisi dugi niz godina klasifikovali slavnu plavokosu glumicu u kontekstu seks simbola, dokumentarni film Pamela, a Love Story pružio nam je priliku da je upoznamo u drugačijem svetlu. Usledili su memoari Love, Pamela i raznolike kampanje za brendove Jacquemus, Pandora i Proenza Schouler. Samim tim, Andersonova je otvorila jedno potpuno osveženo poglavlje u svom životu, a godinu i po dana ne prestaje da se piše o njenim aktivnostima u svetu književnosti, lepote i mode. Kada je reč o privatnom životu, Pamela Anderson je strastvena zaljubljenica u prirodu. Svoje dane uglavnom provodi na prostranom imanju u društvu životinja i knjiga. Sledi nova virtuelna tura, u nastavku saznajte šta čita Pamela Anderson.

Stakleno zvono – Silvija Plat

Stakleno zvono (The Bell Jar), prvi i poslednji, roman američke pesnikinje Silvije Plat (Sylvia Plath) objavljen je 1963. godine u Velikoj Britaniji pod pseudonimom Viktorija Lukas. Iako je prvo izdanje ostalo u senci njenog suicida, reizdanje koje je usledilo nekoliko godina kasnije stavlja Silviju Plat u sam epicentar svetske književnosti.

Godina je 1953. Glavna junakinja ovog elegičnog romana zove se Ester i upravo je pobedila na konkursu koji je raspisala redakcija časopisa Ženski dan. Sa jedne strane, Ester Grinvud iskazuje sveopštu euforiju zbog odlaska u Njujork. Sa druge strane, usled depresije, ona polako klizi u nepovrat. Na vrhuncu stvaralačke moći, Platova je napisala autobiografsko remek-delo. Nakon toga se, poput Ester, svojevoljno prepustila smrti. No, stranice Staklenog zvona obezbedile su joj nešto najvrednije – besmrtnost. U nekoliko navrata je i Pamela Anderson navela upravo ovo književno delo kao omiljeno. Ako ste propustili, pravo je vreme da pročitate kultno delo velike američke pesnikinje.

The One Inside

Čuveni glumac, Sam Shepard, svetsku slavu dostigao je zahvaljujući filmu The Right Stuff. Osim bogate glumačke karijere, Shepard je ostavio neizbrisiv trag u književnim krugovima. Za života je napisao brojne drame i tri zbirke priča. Jedna od najhvaljenijih zbirki jeste upravo The One Inside. U ovom delu uspomene zauzimaju centralno mesto. Uz autobiografske elemente, priča prati Sama od tinejdžerskih dana do duboke starosti. Uz nesvakidašnju atmosferičnost, autor rečenicama oslikava davno prohujala vremena i time ih čuva od zaborava. S obzirom na to da je u pitanju još jedno delo američke knjizevnosti, saznali smo u kom se smeru kreće čitalački senzibilitet Pamele Anderson.

Učitati još
Zatvori