#librarygoals: Portugalska kraljevska biblioteka i sve njene boje
#librarygoals: Portugalska kraljevska biblioteka i sve njene boje

#librarygoals: Portugalska kraljevska
biblioteka i sve njene boje

Egzotični karakter Brazila oduvek je pobuđivao našu radoznalost. Glavna asocijacija na njega većini je Rio de Žaneiro, poznat prvenstveno po brojnim žurkama, karnevalima i plažama. Upravo zbog toga u njegovom središtu pronalazimo pomalo začuđujući ambijent – studente koji pokušavaju da uče u tišini dok istovremeno zadivljeni turisti nastoje da uslikaju što bolji i kreativniji selfi. Ovaj spoj nespojivog vodi nas na lokaciju Real Gabinete Português de Leitura. Ukoliko vas naziv pomalo zbunjuje, slike su tu da govore više od hiljadu reči. A kada opazite samo jedan njen kutak, shvatićete zašto ova biblioteka važi za jednu od najposećenijih.

@dametraveler
@dametraveler

Istorijat Portugalske kraljevske biblioteke

Priča o nastanku ove biblioteke vremenski nas smešta u tridesete godine 19. veka. U želji da se pronađe adekvatno rešenje za širenje kulture među sve većim brojem portugalskih doseljenika, intelektualni krugovi složili su se da je neophodno raditi na podsticanju čitanja i pisanja. Stoga je veoma brzo doneta odluka za osnivanje biblioteke koja će predstavljati sponu između Portugala kao domovine i Brazila kao mesta za novi život.

Danas najveća biblioteka u Brazilu u svom središtu krije Study Centar okružen knjigama od ključnog značaja za obe zemlje. Smatra se da se u njoj trenutno nalazi oko 400 hiljada knjiga različitih žanrova. Među brojnim primerima najdragoceniji je ep Luzijade iz 1572. godine koji je opevao istraživački pohod portugalskog moreplovca Vaska da Game. Ova biblioteka privlačna je ne samo za lokalce već i za sve zainteresovane da svoja saznanja prošire knjigama iz ove kolekcije. Antikviteti kojima raspolaže pravi su raj kako za istoričare i kulturologe, tako i za sve estete i ljubitelje umetnosti.

Biblioteka je tek početkom 20. veka otvorila svoja vrata široj javnosti. Brojni pisci upravo su ovde stvarali svoja najpoznatija dela, a centar za učenje aka čitaonica po kojoj je biblioteka postala viralna stvorena je tek nešto kasnije.

@mateusmaciel_
@mateusmaciel_

Enterijerski multiverzum 

Za ovaj moderni atrijum mnogi bi na prvi pogled pomislili da je crkva ili neki drugi sakralni objekat. Zastakljeni krovni vitraž kraljevskih boja kroz koji se prelama svetlost među prvim je primerima ovakvih građevina u Brazilu. U unutrašnjosti pronalazimo uticaj gotičke i renesansne umetnosti, odnosno manuelski stil u kom se koriste pomorski motivi kao omaž upravo da Gami.

Iako knjigu može da pozajmi bilo ko, veoma mali broj posetilaca dolazi s tom namerom. Čitaonica koja je nekada bila rezervisana isključivo za lokalce, tokom Olimpijskih igara 2016. godine postala je turistička atrakcija, a TIME magazin tada ju je proglasio četvrtom najlepšom bibliotekom na svetu. Ipak, ukoliko se mi pitamo – ona zaslužuje još bolju poziciju.

@iatchac
@iatchac
@iatchac
@iatchac
Učitati još
Zatvori