Journal preporuka: Roman „Rečnik izgubljenih reči“
Journal preporuka: Roman „Rečnik izgubljenih reči“

Journal preporuka: Roman „Rečnik
izgubljenih reči“

Nakon što smo pročitali intrigantnu porodičnu sagu, Papirna palata, nastavljamo da pratimo preporuke književnog kluba koji vodi slavna holivudska glumica Reese Witherspoon. Pažnju nam je privukao Rečnik izgubljenih reči, roman koji lirski opisuje nastanak čuvenog Oksfordskog rečnika engleskog jezika. U nastavku saznajte zbog čega je upravo ovo štivo idealno za predstojeće kišne dane.

Nezaboravno književno putovanje

Radnja romana otpočinje 1886. godine i seže sve do osamdesetih godina XX veka. U tom vremenskom opsegu pratimo kako je nastajao i kako se menjao čuveni Oksfordski rečnik engleskog jezika. Centralno mesto dobija Esme, devojčica, kasnije žena, koja odrasta u Skriptorijumu. Ta baštenska ostava, smeštena pokraj Oksforda, služi za skladištenje tek pristiglih reči. Istovremeno, dok nastaje prvi engleski rečnik – Esme radoznalo počinje da uzima odbačene cedulje. Decenije ubrzano prolaze, glavna junakinja za sve to vreme izrasta u hrabru i odlučnu ženu koja u jeku sifražetskog pokreta sprovodi sopstvenu revoluciju i neprestano traga za izgubljenim rečima. Naposletku, nastaje Rečnik izgubljenih reči – a poslednja poglavlja na jedinstven način spajaju prošlost i sadašnjost – te čitaoci prolaze kroz nezaboravnu književnu avanturu.

Zbog čega treba pročitati roman Rečnik izgubljenih reči?

Australijska književnica, Pip Vilijams, posvetila je roman svim ženama koje su učestvovale u nastajanju prvog engleskog rečnika. U tom periodu one su bile mahom izopštene iz svih društvenih sfera, te su muškarci preuzeli čak i njihove zasluge. Vilijamsova odlučuje da uz pomoć zaboravljene arhivske dokumenterije dođe do imena osoba koje su doprinele celokupnom procesu prikupljanja i sortiranja reči. Osim Ejde Mari, sestara Tompson, uredničku pomoć pružale su Elenor Bredli, Hilda, Elsi i Rosfirt Mari. S tim u vezi, nastao je lik Esme – koja svojom hrabrošću i upornošću ispisuje zahvalnicu upravo ovim ženama.

Tokom čitanja, roman nas sve vreme poziva da razmišljamo o značenju reči. Da li su one sredstvo pomoću kojeg iskazujemo svoja osećanja i želje ili pak imaju mnogo važniju ulogu zahvaljujući  kojoj možemo nabolje izmeniti svet?!

Uz autentičnu radnju i upečatljive narativne linije, roman obuhvata važne događaje, kao što su nastanak sifražetskog pokreta i period Prvog svetskog rata. Osim toga, zahvaljujući Esme, možemo uvideti koliko je važno izboriti se za svoje mesto u svetu. Sigurni smo da će u jednom ovakvom bogatom književnom delu podjednako uživati ljubitelji istorijske fikcije i snažnih ženskih likova.

Učitati još
Zatvori