Reizdata su dva kapitalna dela italijanskog književnika Umberta Eka
Reizdata su dva kapitalna dela italijanskog književnika Umberta Eka

Reizdata su dva kapitalna dela
italijanskog književnika Umberta Eka

Prva misao koja nas vodi do čuvenog italijanskog književnika, filozofa, esejiste, profesora i književnog kritičara, Umberta Eka, jeste roman Ime ruže. Ovo delo je lansiralo Eka u sam epicentar svetske književne scene – učinivši ga besmrtnim. No, ako bismo napravili minuciozan osvrt na celokupno stvaralaštvo – literarni opseg reflektovao bi se na sve priznate naučne i društvene discipline. Spretnim misaonim procesom Umberto Eko je uticao i na modernu kritičku teoriju – a to se najbolje raspoznaje u delima Istorija lepote i Istorija ružnoće.

Courtesy Everett Collection / Everett / Profimedia

Kako se zapravo menjao odnos lepog i ružnog kroz istoriju čovečanstva i koji su faktori tome doprineli – sve odgovore kriju dva kapitalna dela koja su nedavno reizdata u okviru izdavačke kuće Vulkan izdavaštvo.

Istorija lepote

Vulkan izdavaštvo nedavno je objavilo jedinstvenu antologiju misli o lepoti. Umberto Eko svoje čitaoce vodi na putovanje kroz viševekovnu evoluciju shvatanja lepote i na taj način demistifikuje sve kulturne norme i estetske vrednosti. Ova svojevrsna kritička biblija ostvarila je uspeh već nakon prvog izdanja 2004. godine učvrstivši mesto italijanskog filozofa, pisca i teoretičara književnosti u popularnoj kulturi. Autor svojim smelim umom prevazilazi najintimnije filozofske, umetničke i književne granice, pružajući širok spektar perspektiva o lepoti. Da li se lepota, zapravo, sastoji iz perfekcije i proporcionalnosti ili je to, pak, nešto mnogo složenije? Kroz primere čuvenih umetničkih dela, kako slikarstva tako i skulpture, Eko nam omogućava da sagledamo i utvrdimo.

@vulkanizdavaštvo / istorija lepote

Istorija ružnoće

Revolucionarno, unikatno i živopisno kapitalno delo istražuje prirodu, značenje i samu istoriju ideje ružnog – počevši od antičkog, sve do savremenog trenutka. Kroz zamršenu tapiseriju umetničkih dela, kritičkih tekstova i shvatanja običnog čoveka, Eko hvata konce prošlosti i sadašnjosti i tako oblikuje precizno razumevanje ružnoće. Šta se krije iza našeg osećaja zaintrigiranosti koji je često izazvan nečim užasavajućim i strašnim? Odakle potiče magnetska privlačnost prema svirepom i skandaloznom? Da li je ružnoća takođe u očima posmatrača? Sve odgovore krije još jedno kapitalno delo najpriznatijeg italijanskog književnika i lingviste.

@vulkanizdavaštvo / Istorija ružnoće

Praznična akcija

Kapitalna dela, Istorija lepote i Istorija ružnoće, koja prikazuju složenost, naizgled, jednostavnih pojmova – nalaze se na specijalnoj prazničnoj akciji na sajtu vulkani.rs do 21. januara.

@vulkanizdavaštvo

Foto: Profimedia/ Courtesy Everett Collection/ Instagram @cinemaitaliauk Vulkan izdavaštvo @vulkani.rs

Učitati još
Zatvori