Journal preporuka: Roman „Akvitanija“
Journal preporuka: Roman „Akvitanija“

Journal preporuka: Roman
„Akvitanija“

Španska autorka Eva Garsija de Urturi, postala je svetski literarni fenomen nakon objavljivanja trilogije Beli grad. Radnja se odvija u središtu živopisne Baskije i prati mladog inspektora Lopesa koji istražuje povezane ritualne zločine. Nakon uzbudljive trilogije, Eva Garsija otisnula se u daleku prošlost – a zahvaljujući tome čitaoci su dobili zapanjujući istorijski roman Akvitanija. Samim tim, u nastavku teksta saznajte zbog čega neizostavno treba pročitati ovu misteriju.

Roman Akvitanija – o čemu se radi

Radnja se odvija 1137. godine i prati trinaestogodišnju vojvotkinju Alijenoru čiji otac, vojvoda od Akvitanije, iznenada umire tokom hodočašća u Kampostelu (gde se nalazi Katedrala apostola Santjaga, koja i dan-danas spada u red čuvene hodočasničke rute).

Raskošnu pokrajinu Akvitaniju okružuju mračne sile, te Alijenora odlučuje da pronađe krivca koji je usmrtio njenog oca. Put je navodi do francuskog dvora i tadašnjeg kralja, Luja VI Debelog. Plan osvete zahtevao je udaju za njegovog sina, i tako Alijenora nesmetano uspeva da se infiltrira do svoje mete. No, tokom ceremonije venčanja iznenada, pod istovetnim okolnostima kao vojvoda od Akvitanije, umire kralj Luj VI. Jedno je sigurno – zavera seže mnogo dublje nego što se na prvi pogled činilo i preti da uništi Francusku.
Dalji tok radnje umnogome je dinamičniji, na scenu stupaju tadašnje špijunske organizacije koje pod velom tajne istražuju motive dvostrukog zločina – a veliku neizvesnost tokom čitanja pružiće opisi Krstaških ratova i neprestanih pobuna na dvoru.

Zbog čega ga treba pročitati?

Autorka Eva Garsija Saens de Urturi prvenstveno pažljivo gradi samu priču i međusobnu povezanost uticajnih porodica, zatim je prisutna besprekorna karakterizacija glavnih junaka – dok istorijska pozadina daje realističan uvid u davnašnja vremena tokom kojih su se odvijale brojne političke i verske odmazde. Pored epohe, roman u sebi sjedinjuje mnogostruke žanrove, pri čemu dominira triler s elementima misterije.

U romanu centralno mesto zauzima jedna žena. U pitanju Alijenora, najuticajnija kraljica, najpre Francuske (1137 – 1152), a potom i Engleske (1154 – 1189). Bila je žena Luja VII i Henrija II, dok je njen sin Ričard Lavlje Srce. Ova razgranata priča uputiće vas u raznolike istorijske kutke. Samim tim, preporučujemo da je neizostavno uvrstite u jesenje čitalačke planove.

Učitati još
Zatvori