Journal preporuka: Roman „Kloni se Grete“
Journal preporuka: Roman „Kloni se Grete“

Journal preporuka: Roman
„Kloni se Grete“

Iako se čini da je savremena literarna scena ispunjena događajima koji se tiču Drugog svetskog rata, neretko se pojave  autori čija dela donose novi osvrt na najmračnija vremena u sveopštoj ljudskoj istoriji. Tako je nemačka spisateljica, Suzan Abel, u prepletu ratne i porodične drame  realizovala intrigantan, dirljiv i jedinstven roman Kloni se Grete. Jedna žena i skrivena kutija, vode čitaoce kroz davno prohujala vremena u kojima je večno zapisana jedna nemoguća ljubav.

Čime je inspirisan roman Kloni se Grete?

Roman, Kloni se Grete, inspirisan je istorijskim činjenicama i porodičnim uspomenama. Naime, Suzan Abel kroz odnos majke i sina zapravo verno preslikava svoj odnos s majkom. Pored toga, centralno mesto zauzimaju ratne nevolje, među kojima se posebno ističe oduzimanje dece koja su rođena u mešovitom braku. Istovremeno, autorka vešto ispituje kako potisnute porodične tajne utiču na buduće naraštaje – čime se dobija višeslojni tematski kolaž u kojem podjednako mogu da uživaju ljubitelji ratne tematike i višedecenijskih porodičnih romana.

Temeljno preplitanje sadašnjosti i prošlosti

U prostranom stanu, kraj reke Rajne, usamljenički živi Greta. U noći, dok crni kišni oblaci osvajaju nebo, osamdesetčetvorogodišnja žena iznenada ulazi u svoj prastari BMW 3 i završava u nepoznatom pravcu. Ovakav sled događaja spaja majku i njenog otuđenog sina, Toma, poznatog voditelja večernjeg programa. Ispostavlja se da Greta pokazuje znake demencije. Samim tim, otvara se prvo poglavlje potisnute porodične istorije, zahvaljujući kojem se narativna linija vraća pred sam početak Drugog svetskog rata. Od Istočne Pruske, preko okupiranog Hajdelberga – glavna junakinja pripoveda o svim nevoljama koje su se nizale u najmračnijim vremenima. Međutim, čini se da postoji druga strana priče, duboko skrivena u najtananijim delovima Gretine unutrašnjosti. Onog trenutka kad Tom iznenada naiđe na kutiju s uspomenama – otvara se i drugo poglavlje o nemogućoj ljubavi između mlade devojke i muškarca koji se nije uklapao u tadašnje društvene norme. Da li je moguće ponovo spojiti fragmente rasutih života?

Zbog čega treba pročitati roman Kloni se Grete?

Dirljiva, nezaboravna, narativno besprekorna – ova priča sigurno će oduševiti sve ljubitelje istorijske fikcije. Posebno preporučujemo svima koji su uživali u romanu Sva svetlost koju ne vidimo.

Period Drugog svetskog rata nebrojeno je puta obrađivan u književnosti, a Suzan Abel uspeva da napiše jedinstvenu priču u kojoj pokidane porodične veze dobijaju centralno mesto.

Roman, Kloni se Grete, obuhvata osam punih decenija. Samim tim, čitalac ima dovoljno vremena da se poveže s glavnim likovima i oseti sve njihove emocije.

Dinamiku unose poglavlja iz sadašnjosti, dok prošla vremena opominju na razorne posledice ratnih sukoba. Kad uzmemo sve u obzir, dobija se književno delo koje šalje univezalnu poruke zajedništva, mira i ljubavi.

Učitati još
Zatvori