Spooky season: Knjige koje asociraju na Halloween
Spooky season: Knjige koje asociraju na Halloween

Spooky season: Knjige koje
asociraju na Halloween

Halloween je skraćenica od All Hallows’ Eve ili Hallow Eve, što označava noć uoči Svih svetih i ova proslava svoje korene nosi još iz keltske tradicije. Ovaj praznik je u davna vremena predstavljao kraj keltske radne godine, te su Kelti verovali da u noći proslave, duše mrtvih dolaze među žive kako bi posetile mesta na kojima su nekada živele. Zanimljivost jeste još i da su se Kelti maskirali i palili vatru, uz koju su prinosili žrtvu u vidu životinja kako bi s mrtvima pronašli mir.

Predlozi knjiga u Halloween duhu

Ranije je umesto bundeve, simbol praznika bila repa u koju su stavljali sveću kako bi na taj način sprečili zle sile da trajno ostanu na zemlji. Bundeva postaje simbol praznika tek u srednjem veku, s obzirom na to da je upravo ona najviše uzgajana na području Amerike. Danas se praznik slavi u Americi, Irskoj, Velikoj Britaniji i Kanadi, deca se obično maskiraju u zanimljive kostime te idu od vrata do vrata, pevaju pesme i dobijaju slatkiše.

Noć veštica mnogi s nestrpljenjem iščekuju prvenstveno zbog sablasne atmosfere koju i sam pomen
ovog praznika u mnogima izaziva. Ukoliko ne idete na tematsku žurku posvećenu proslavi praznika, za vas smo spremili listu knjiga koje će na pravi način uneti duh Halloween-a u vaše domove.

#1 Stiven King //

Salemovo

Za sam početak sablasne sezone preporučujemo najjeziviju knjigu Stivena Kinga – „Salemovo’’.
Autor je inspiraciju prilikom pisanja pronašao u delu Brema Stokera ,,Drakula’, a priča Stivena Kinga smeštena je u Jerusalemovo, gradiću u Novoj Engleskoj. Na severozapadu grada zlokobno se uzdiže stara Marstenova kuća koja svojim postojanjem zastrašuje generacije stanovnika. Za ovu kuću vezuju se brojne nerešene misterije, a sve je počelo ubistvom vlasnice koje nikada nije rešeno.

Nakon dužeg vremena u grad dolazi pisac Ben Mirs kako bi našao inspiraciju za novu knjigu, ali pored toga on je rešen da se suoči sa prošlošću zbog koje ima košmare. Ben planira da iznajmi Marstenovu kuću koju je u detinjstvu toliko puta posmatrao, međutim Bena će sačekati ne baš prijatna vest da je kuća prodata tajanstvenom čoveku. Otkad se neznanac doselio u Jerusalemovo, počinju da se dešavaju sasvim neobične situacije. Ljudi misteriozno nestaju, grad polako postaje poprište mračnih sila koje prete da ga potpuno uzmu pod svoje. Ben uz pomoć nekoliko stanovnika kreće da se bori protiv mnogo jačeg protivnika.

#2 Tim Viver //

Nikog nema kod kuće

Sledeća knjiga potpuno je u duhu Halloween tematike, a u pitanju je misterija „Nikog nema kod kuće“. Čitava radnja vezana je za mestašce Blek Gejl u kojem su uoči proslave Noći veštica nestali svi stanovnici. Već dve i po godine istraga stoji u mestu, a mnogi su već i zaboravili na ovu misterioznu situaciju. U jednom trenutku sin nestalog para odlučuje da angažuje istražitelja Dejvida Rikera, kako bi se konačno saznala sudbina njegovih roditelja. Dejvid se u potpunosti predaje ovom slučaju, i polako na površinu izlaze mnoge skrivene tajne.

Halloween

#3 Seren Svejstrup //

Čovek od kestena

Ukoliko volite trilere, pune neizvesnosti i tmurne atmosfere, odličan izbor za vas jeste knjiga ,,Čovek
od kestena’’. Radnja se odvija u Kopenhagenu, a idilične oktobarske dane počinje da remeti ubistvo tridesetsedmogodišnje medicinske sestre Laure Kjer. Prilikom ubistva, ženi je amputirana desna ruka, a da stvar bude jezivija neposredno iznad njenog leša detektivi će naići na čovečuljka od kestena kako se vijori na vetru.

Slučaj preuzimaju detektivi Naja Tulin i Mark Hes. Nadrealnost čitavom slučaju doprinosi činjenica da su na figuri od kestena forenzičkim ispitivanjima uočeni otisci koji pripadaju devojčici Kristini Hartung koja je godinu dana ranije nestala i vodi se kao mrtva. Naredno ubistvo i još jedna figurica od kestena na mestu zločina dodatno komplikuju slučaj, a detektivi imaju sve manje vremena jer ubica već vreba sledeću žrtvu.

#4 Silvija Moreno-Garsija

Meksička gotika

Jedna od knjiga koju obavezno treba da uvrstite na listu pročitanih u toku spooky sezone svakako
jeste ,,Meksička gotika’’. Ova knjuga predstavlja odličan spoj misterije i natprirodnih pojava. Kroz ceo roman pratimo Noemi, devojku nemirnog duha, koja je uvek željna novih avantura. U jednom momentu do Noemi stiže pismo puno nejasnoća od rođake Kataline koja je udata za bogataša Verdžila Dojla, sa kojim živi na udaljenom imanju. Noemi odlazi kod svoje rođake kako bi se uverila u istinitost njenih optužbi na račun supruga koji je navodno truje. Međutim, već na samom početku Noemi će uvideti da ima posla sa potpuno čudnom porodicom koja živi u oronuloj vili potpuno odvojena od ostatka sveta.

Katalina polako ludi, Noemi pokušava da je izbavi iz vile, ali tajne koje kriju članovi porodice u Kući na visu mnogo su mračnije nego što se na prvi pogled činilo. Uskoro i Noemi počinje da oseća prisustvo duhova koji stanuju duboko unutar zidova, a posebnu jezu tokom čitanja izazvaće, noćne
more koje je muče. Mističnosti doprinosi konstantno prisustvo magle koja okružuje Kuću na visu i sve to savršeno prenosi gotičku atmosferu.

Halloween

Ukoliko vas ne uzbudjuju knjige sa ovakvom tematikom, čekirajte neke druge naslove koji su trenutno na sajamskom popustu.

Foto: Vulkan knjige; Unsplash

Učitati još
Zatvori