Šta čitaju poznati: Gillian Anderson
Šta čitaju poznati: Gillian Anderson

Šta čitaju poznati: Gillian Anderson

Nakon Emme Roberts, Natalie Portman, Daisy Edgar Jones i Pamele Anderson, došlo je vreme da saznamo šta čita Gillian Anderson. Američka glumica proslavila se sredinom devedesetih godina XX veka, zahvaljujući kultnom SciFi serijalu The X Files. Zatim su usledile brojne ikonične uloge na filmu i televiziji, dok se među njima svakako ističe sjajna izvedba u Netfixovoj tinejdž seriji Sex Education. Listajući Instagram profil slavne glumice, zapazili smo brojne fotografije s knjigom u ruci. Samim tim, to je bio idealan povod za pokretanje nove virtuelne književne ture. U nastavku saznajte koje žanrove preferira Gillian Anderson.

Green Dot – Madeleine Gray

Green Dot je debitanski roman autorke Madeleine Gray. Ubrzo po objavljivanju postao je svetski bestseller – a društvene mreže ispunjene su pozitivnim utiscima. Sveopštoj popularnosti nije odoleva ni Gillian Anderson. Ispod njene fotografije, na društvenoj mreži Instagram, nalazi se i kratka recenzija.

U središtu radnje nalazi se dvadesetčetvorogodišnja Hera Stiven. Njen život se odvija između dosadnog korporacijskog posla i noćnih izlazaka. Zaplet nastaje u trenutku kad upozna novinara, Arthura, s kojim ubrzo započinje  vezu. Međutim, Hera nije mogla da pretpostavi da je njen novi partner zapravo oženjen. Iako je ova romansa od samog početka osuđena na propast, glavna junakinja odlučuje da se izbori za ljubav. Da li će u tome zaista uspeti? Roman je dostupan u Vulkan knjižarama.

Piglet – Lottie Hazell

Junakinja romana od najranijeg detinjstva nosi nadimak, Piglet, po kojem je svi prepoznaju. Ona živi savršenim život – radi u izdavačkoj kući koja objavljuje knjige s receptima – dok uz sebe ima verenika, kojeg iskreno voli, i odane prijatelje. Dve nedelje pre venčanja dešava se nešto što Piglet nije mogla da zamisli ni u najgoroj noćnoj mori. Naime, njen verenik Kit priznaje da ju je prevario. Zbog velike ljubavi prelazi preko prevare, nastavlja da organizuje venčanje iz snova. Međutim, najednom sva potisnuta osećanja izlaze na površinu, te postaje jasno da Piglet mora da preispita sve odluke koje je ishitreno donela. Ovaj roman takođe je dostupan u svim Vulkan knjižarama.

Demon Copperhead – Barbara Kingsolver

Američka književnica, Barbara Kingsolver, pronašla je inspiraciju u jednom od najpoznatijih engleskih klasika – Davidu Copperfieldu – tako napisavši svoju verziju čija se radnja odvija u jugozapadnoj Virdžiniji. Omaž kapitalnom Dickensovom romanu prikupio je brojne pohvale i književne nagrade. Dok je Gillian Anderson upravo Demona Copperheada navela na svojoj listi omiljenih književnih dela.

Demon Copperhead dolazi na svet u zapuštenom kupatilu iznajmljene prikolice. Njega rađa tinejdžerka, zavisnica – te je Demon od prvog dana primoran da se bori. Najranije detinjstvo hrabrog protagoniste biće obeleženo brojnim tragedijama, a ona najveća uslediće nakon majčine smrti. Tako, Demon postaje, mimo svoje volje, deo hraniteljskog sistema – a potom ulazi u začarani krug medikamentske  zavisnosti. Ovaj roman ne obrađuje temu američkog sna, već realistično prikazuje američku, košmarnu, realnost. Roman možete naći ovde.

Profimedia

Foto: Instagram @gilliana; @penguin.co.uk/ Profimedia

Učitati još
Zatvori