Šta čitaju poznati: Jennifer Beals
Šta čitaju poznati: Jennifer Beals

Šta čitaju poznati: Jennifer Beals

Davne 1983. godine upoznali smo tada dvadesetogodišnju Jennifer Beals u filmu Adriana Lynea Flashdance. Decenijama su upravo uz ovo (svojevrsno) remek-delo sedme umetnosti odrastale različite generacije. A ni četrdeset godina kasnije ne opada mu popularnost. Nakon kultne uloge Alexandre Owens usledile su i brojne upečatljive filmske role. Dok svetsku popularnost Bealsova stiče zahvaljujući queer dramskoj seriji The L Word.

Skrolujući kroz Instagram feed popularne američke glumice uvideli smo da je ispunjen raznolikim fotografijama, među kojima istaknuto mesto zauzimaju knjige. Sledstveno tome u fokus stavljamo njenu kućnu biblioteku – iz koje najpre popisujemo, a naposletku i prepisujemo najzanimljivije knjiške naslove.

@thejenniferbeals

Bright Young Women – Jessica Knoll

Od autorke bestsellera Luckiest Girl Alive stigao je novi roman Bright Young Women, koji kombinuje elemente psihološkog trilera i true crime žanra. Radnja se odvija u dve vremenske linije i prati dva naizgled nepovezana zločina. Prvi deo vodi nas sredinom 1978. godine unutar sestrinstva, koje postaje meta serijskog ubice. Jedna od preživelih, Pamela, uspela je da vidi naličje čoveka koji je ubio njenu najbolju prijateljicu Denis. Ona pokreće sopstvenu istragu i tako upoznaje Tinu,  čija je bliska prijateljica Rita nestala godinama ranije. Dve žene se udružuju kako bi otkrile serijskog ubicu. Međutim, kako vreme prolazi istraga odlazi u  drugom smeru.

@thejenniferbeals

Sedam muževa Evelin Hjugo – Tejlor Dženkins Rid

Sledeća književna preporuka odvija se u Holivudu, upoznaje nas s nekadašnjom filmskom divom koja odlučuje da napiše biografsku knjigu i u te svrhe angažuje (neafirmisanu) novinarku Monik Grant. Radnja počinje 1955.  i seže sve do 2017. godine, a Evelin Hjugo nakon povlačenja iz javnosti i višegodišnjeg skrivanja odlučuje da otkrije pozadinu svog glamuroznog života. Tako se čuvena diva i Monik sastaju – sloj po sloj novinarka upoznaje sasvim drugo lice Evelin Hjugo i shvata da se iza nemilosrdne maske zapravo skriva duboko ranjena žena. Međutim, kako se priča bliži kraju, tako se nenadano ukrštaju lični životi mlade novinarke i holivudske glumice. A poslednje stranice pružaju nesvakidašnji epilog.

Roman Sedam muževa Evelin Hjugo je nekonvencionalnim stilom pomerio granice savremene književnosti i na  realističan način doneo atmosferu starog Holivuda. Autorka Tejlor Dženkins Rid vrlo vešto, slojevito i nadasve originalno stvara  književne junake sa kojima se čitaoci mogu olako povezati. A naposletku ovaj roman predstavlja omaž jednom davno prohujalom vremenu i, ako želite da zakoračite na holivudske staze upravo će vas Evelin Hjugo ležerno odvesti do njih.

@laguna

Klara i sunce – Kazuo Išiguro

Roman Klara i sunce prožet je futurističkim segmentima, a kao naratorka javlja se Klara. Ona nije svakidašnja književna junakinja, već visokointeligentni robot koji je programiran  da pravi društvo usamljenim tinejdžerima. Klara se nalazi u prodavnici i, dok u izlogu upija sunčeve zrake, nestrpljivo iščekuje svog kupca. Radoznala, pronicljiva posmatra ljude, oblike, boje i uživa u svakom dodiru Sunca, a onda dolazi četrnaestogodišnja Džozi i tako Klara dobija novi dom. Između devojčice i robota ubrzo se razvija prisno prijateljstvo. A istovremeno postaje sve izvesnije da Džozi boluje od iste bolesti koja je godinama ranije usmrtila njenu sestru. Šta će se desiti kad Klara sazna pravu istinu i da li je moguće da roboti razviju osećanja – svi odgovori nalaze se u ovom savremenom remek–delu Kazua Išigura.

Jennifer Beals
@delfi knjižare

Foto: Instagram @thejenniferbeals; Delfi knjižare @delfiknjižare Laguna @laguna

Učitati još
Zatvori