Šta čitaju poznati: Sofia Coppola
Šta čitaju poznati: Sofia Coppola

Šta čitaju poznati: Sofia Coppola

Šta čitaju poznati – Sofia Coppola sledeća je na našoj listi ličnosti koje nas (čitalački) inspirišu. Sofia je jedna od najpoznatijih rediteljki današnjice. Iako je ćerka slavnog Francisa Forda Coppole, Sofia je (više puta) dokazala da epitet sa negativnom konotacijom, nepo baby, ne važi za nju.

Njena ostvarenja nagrađivana su i kritički hvaljena, a Journal tim ih je maratonski ispratio. Inspiraciju za svoje filmove, kako je i sama Sofia izjavila, neretko nalazi u književnim delima, a sada otkrivamo koje su to knjige koje čita i voli.

Šta čitaju poznati: Sofia Coppola


Jane Campion on Jane Campion

Jane Campion rediteljka je sa Novog Zelanda, poznata po filmovima The Power of the Dog i In the Cut. U autobiografskoj knjizi nazvanoj Jane Campion on Jane Campion, osvrće se na kreativne procese koji su joj pomogli da izgradi uspešnu karijeru u filmskoj industriji. Kroz niz intervjua koje je dala tokom godina stvaranja, Jane u knjizi govori o počecima, studiranju, te učenju u praksi.

Knjiga je ilustrovana i fotografijama i pruža odličan behind-the-scenes sadržaj. Štivo je takođe i edukativnog karaktera, jer govori o filmskoj umetnosti kao takvoj – kroz istoriju. Ne sumnjamo da je mnoge savete Campionove usvojila i Coppola.

Elvis and Me

Knjiga koja je inspirisala Sofiu da snimi film Priscilla jeste delo Elvis and Me – čija je autorka upravo Priscilla Presley. Ovaj memoar napisan je 1985. godine i Priscilla ga je kreirala u saradnji sa Sandrom Harmon. Intiman uvid u vezu Priscille sa Kraljem rokenrola, Elvisom, njihov brak i na kraju, razvod, jeste priča koja ispunjava stranice ove knjige.

Na filmu iz 2023. godine Sofia je sarađivala sa autorkom ove knjige – i upravo zato, film je, pored Luhrmannovog Elvisa, must-watch delo.

Sofia Coppola Archive

Šta čitaju poznati – Sofia Coppola, Sofiu Coppolu. Nemoguće je izostaviti ovu knjigu, iako je reč o delu same rediteljke. Svojevrsna filmska Biblija, knjiga Sofia Coppola: Archive 1999-2023 u svojih gotovo 500 stranica detaljno govori o radu i delu Coppole. Knjiga je podeljena spram filmova i hronološki prati rediteljkin put.

Od filma The Virgin Suicides, preko instant hita Lost in Translation, sve do najnovijeg filma, Priscilla. Ovo štivo pruža čitaocima uvid u ono što se dešava iza objektiva rediteljkine kamere i preporučujemo ga svim filmofilima.

Foto: Instagram (@sofiacoppola)

Učitati još
Zatvori