Šta čitaju protagonisti filma „Red, White & Royal Blue?“
Šta čitaju protagonisti filma „Red, White & Royal Blue?“

Šta čitaju protagonisti filma „Red,
White & Royal Blue?“

Poslednjih godina ‘LGBT+romantične komedije postaju sve popularnije zahvaljujući društvenim mrežama. Upravo ta instant popularnost zadesila je i eskapističku romansu „Red, White & Royal Blue“, američke književnice Cacey McQuiston, koja je počevši od 2019. godine širom sveta rasprodata u milionskim tiražima. Zahvaljujući tome roman je našao put i do filmskog platna, čiju smo adaptaciju ugledali tokom minulog letnjeg perioda.

Sasvim (ne)očekivano, Red, White & Royal Blue, ubrzo se izdvojio kao najgledaniji film na streaming platformi Amazon Prime Video, prestigavši po gledanosti čak i latino senzaciju Culpa Mía. Nekonvencionalna romansa između engleskog princa Henry-ja i sina predsednice Sjedinjenih Država, Alexa, osvojila je mnogrobrojne gledaoce – a društvene mreže pri svakom pogledu postale su ispunjene fotografijama koje evociraju scene iz filma. Našu pažnju privukla je romantična fotografija na kojoj Henry i Alex čitaju svoje omiljene knjige, pa sledstveno tome i vama otkrivamo šta se našlo na njihovoj filmskoj reading listi.

@watch.meflying

Princ Henry / „Devojka, žena, drugo“ – Bernardin Evaristo

Princ Henry odlučio se za roman „Devojka, žena, drugo“, najuticajnije savremene britanske književnice i borkinje za ljudska prava Bernardin Evaristo. Ovde su sjedinjene priče dvanaest žena crne, bele i obojene puti, koje se razlikuju još i po godinama, obrazovanju, društvenom statusu i seksualnom opredeljenju. Ove žene spajaju životne raskrsnice u Londonu i kroz četiri isprepletena poglavlja saznajemo ključne segmente o svakoj ponaosob. Bernardin Evaristo je za ovo remek-delo savremene književnosti dobila Bukerovu nagradu 2019. godine, a roman je naišao na odličan prijem jer se između ostalog bavi temama kao što su – rasizam, feminizam, pol, seksualnost, te klasna i rodna neravnopravnost.

@Delfi knjižare

Alex / „One Last Stop“ – Casey McQuiston

Alex se za razliku od svog filmskog partnera odlučio za romantičnu komediju „One Last Stop“ američke autorke Casey McQuiston, koja (sasvim slučajno) stoji i iza romana „Red, White & Royal Blue“. Ova ljubavna priča odvija se u Njujorku i upoznaje nas s glavnom junakinjom August, čija se ustaljena životna rutina odvija između posla koji ne podnosi i višesatnih putovanja podzemnom železnicom. Tokom jedne večeri August u vozu naleće sasvim slučajno na devojku neobičnog retro izgleda po imenu Jane i tako se po prvi put u njoj pale ljubavne iskre. Ali, postoji jedan problem – Jane je zapravo izgubljena u vremenu i postoji mogućnost da se svakog trenutka vrati nazad u 1970. godinu.

@Delfi knjižare

Foto: Instagram; Delfi knjižare

Učitati još
Zatvori