Summer book club: Roman „Sva plava boja sa neba“
Summer book club: Roman „Sva plava boja sa neba“

Summer book club: Roman „Sva
plava boja sa neba“

Journalov summer book club već je uveliko startovao. Kao sledeću preporuku odabrali smo roman Sva plava boja sa neba. Osim što je prodat u milionskim primercima širom sveta, bestseller francuske autorke Melise da Koste donosi nezaboravno literarno putovanje. Šta se zapravo krije iza ovog upečatljivog naslova – otkrivamo u nastavku.

Jedan oglas i avantura života

Šta biste učinili da vam ostane najviše dve godine života? Odgovore skriva roman Sva plava boja sa neba.

Emil, dvadesetšestogodišnjak, nakon rutinske kontrole saznaje da boluje od ranog oblika Alchajmerove bolesti. Iako bi na njegovom mestu mnogi izgubili volju za daljim životom, glavni junak ove dirljive priče odlučuje da ostvari sve potisnute snove. U želji da izbegne mučna saosećanja porodice i bliskih prijatelja, Emil krišom ostavlja oglas na internetu. Naime, njemu je potrebna osoba koja će ga pratiti tokom dvogodišnjeg putovanja. Taman kada je pomislio da neće biti zainteresovanih, na imejl odgovara dvadesetdevetogodišnja Žoana. Jedan auto-kamper, dva, naizgled, nespojiva karaktera i avantura života. Pripremite se za nezaboravne emocije i neponovljivo književno putovanje. Emil i Žoana pružaju novi pogled na život i otkrivaju pravo i potpuno značenje reči sloboda – koja je beskrajna poput neba koje ih okružuje.

Ako plačemo jer je sunce zašlo, suze će nas sprečiti da vidimo zvezde.*

Zbog čega treba pročitati roman?

Junak romana, Sva plava boja sa neba, od prve stranice suočen je s konačnom dijagnozom i neizbežnim krajem. Dok svi oko njega dodatno otežavaju situaciju prenaglašenim emocijama, Emil odlučuje da pronađe delić iskonske sreće. Sledstveno tome, uzima auto-kamper, udružuje se s nepoznatom devojkom i polazi u smelu avanturu. U tim momentima čitalac shvata da nije važno koliko čovek dugo živi, već da je daleko važnije ono što tokom života doživi.

Trenutno stanje pomaže Emilu da testira svu svoju snagu i on ubrzo postaje osoba koja potpuno drugačije posmatra stvari. Novi Emil spreman je da se otisne u nepoznato i ni u jednom trenutku ne dopušta da ga strah od smrti parališe i spreči u ostvarenju cilja.

Ukoliko želite da pročitate nezaboravan roman o hrabrosti, ljudskim sudbinama i donošenju važnih odluka – neizostavno preporučujemo Svu plavu boju sa neba. Ovo inspirativno i surovo iskreno književno delo francuske autorke Melise da Koste, zasigurno će vam ukazati na to kako da nadživite život po svojim pravilima.

* Sva plava boja sa neba
Foto: Pexels / Enrique; @vulkani.rs

Učitati još
Zatvori