Valentina Bakti izdvaja tri zbirke pesama uz koje će na putu do kuće, kuća postati metafora
Valentina Bakti izdvaja tri zbirke pesama uz koje će na putu do kuće, kuća postati metafora

Valentina Bakti izdvaja tri zbirke pesama uz koje će na putu do kuće, kuća postati metafora

Vreme je da se uspori. Leto je uveliko počelo i u nekim momentima se zaista teško diše. Ritam grada postao je dosta jednostavniji, u večerima se traži povetarac i ponekad deluje da je lepo samo onima koji čitaju poeziju. Njima bar dah ne zastaje zbog dugačkih rečenica. Čini se da mnogo lakše shvataju leto, ljubav, život i smrt… More, uzdahe, izdahe, zrake i mrak. Priznajemo, postali smo pomalo zavidni te i sami poželi stihove u svom džepu. No, ko može da nam preporuči bolju poeziju od osobe koja poeziju živi u svakom svom danu. Valentina Bakti, preporučila nam je tri autora sa savremene pesničke scene. Pre nego što zbirke potražite u knjižarama, Valentina je odabrala i po jednu pesmu kako bi vas uvela u pesnički stil pisaca.

Dok smo sa njom razgovarali, otkrila nam je da se nalazi u vatrama Branka Miljkovićakog je prvenstveno želela da izdvoji. Zatim, rekla je kako joj kroz glavu prolazi pesnikinja Marina Cvetajeva i njena pesma Ja ću te oteti kojoj se divi. Na samom kraju, Valentina je došla do tri imena.

Kako je istakla, poeziju najviše voli kada je doživljena i prisutna i u prostorima u kojima se samo priseća svog disanja, a to je sigurno zajedničko Đorđu Simiću, Marku Đorđeviću i Alenu Brleku.

Ovo je poezija za putnike, nasukane i izgubljene, poezija kao album pun porodičnih fotografija na kojima nedostaju samo oni koje smo zaboravili. Poezija u kojoj će na putu do kuće, kuća postati metafora, a zagrljaj jedino mesto u koje vredi stići i kada u njemu ostanemo sami i nestrpljivi. Poezija u kojoj majčine ruke ostaju i opstaju kao najlepša bezuslovna ljubav i topli hleb koji nas može nahraniti i učiniti boljim ljudima. Poezija koja će nam dati životnu nadu da će ljubav ipak sačuvati svet od svega što su nam rekli da tako treba, od svega što nisu razumeli jer za ljubav nisu znali – Valentina Bakti.

Đorđe Simić – Bili smo dobri momci

Hrabra, emotivna i drugačija. To su načini na koje književni kritičari u Srbiji opisuju zbirku pesama Bili smo dobri momci. Pišući o porodici, ovom društvu ali i samome sebi, Đorđe Simić u svojoj zbirci otvara nove teme, ali i ostavlja u životu one stare. Kroz svoje stvaralaštvo, dotiče se i problema LGBT zajednice, time kreirajući novi književni ton u kom se preprliću čovekova jačina i skrušenost. Emotivni naboji koji se prirodno javljaju kod čitalaca, definitivno su nešto što bi trebalo da laska ovom pesniku. Jednostavan, tačan i realistički nastrojen Đorđe definitivno zaslužuje pažnju.

delfi

Veštine

majka je znala
od jednog dinara
dva da stvori
i pokloni nam oba
dok ocu mom
kada bi unovčili
prokletstvo
tri kolena staro
ostavio bi mi dug
sam da platim

Marko Đorđević – Psi koji trče unazad

Pesnik koji komunicira koristeći se prirodom, iako ponekad možete da steknete utisak da priroda komunicira sa njim kroz njegov talenat. Jedinstvenog obraćanja, mirnog liričnog tona, Marko Đorđević u zbirci pesama Psi koji trče unazad govori o porodici, prividnom zajedništvu i istinskom potrebom svakoga od nas da se pomiri sa sobom. Emotivan ali nikako patetičan, jedinstven pri odabiru motiva, strastven kada je reč o patnji. Psi koji trče unazad može veoma lako postati hrana za vašu dušu.

Com knjižara

Put ka Palmotićevoj

Zgazim te ponekad
na pragu svoje kuće
da jaukneš tamo
odakle se ne javljaš.

Ostavim vrata
otključana
da privlače senke.
Provalim u svoj stan
da pustim da zjape razvaljena –
vreme se računa
samo čekanjem.
Doktori su rekli
da je za izlazak napolje
neophodna bar još jedna ruka.

Danilo Mataruga

Alen Brlek – Sang

Jezgrovit, orjentisan ka motivima prirode, nimalo lak za razumevanje. Alen Brlek, pesnik iz Zagreba, donosi novo viđanje ljubavi, života i prirode koja kao da sve na kraju zaokružuje. Njegova poezija definitivno donosi nešto drugačije kada je reč o ovom žanru u književnosti, a to je upečatljiv i na momente pomalo težak ritam. Pesme savetujemo da čitate skoncentrisani i da ih čitate iz više navrata. Jer se, određeni motivi nekako uvek potkradu te je razumevanje i tumačenje moguće na više načina u više različitih navrata. Ukoliko ste raspoloženi za jednog zrelog pesnika, investirajte vreme u Brleka.

Kontrast izdavaštvo

Tjedan

Pošumljavao sam te zaboravom, glas po glas
donosio ti rječnik motike.
Pošumljavao sam te vatrom,
učio kako se kamen pretvara u mekan,
kako bol kojoj nas dodaš može postati
pokret zgloba kojim se obris
prinosi svjetlu
postaje smrt sjene. Pošumljavao sam te
strpljenjem kvasa,
pupanjem smokve, neumornim rukama majke.
Rekla si nežnost je nož,
u ruke mi spustila jutro.

Ovo su bili predlozi Valentine Bakti, jedinstvene mlade pesnikinje koja unosi čak i izborom poezije, ali i ličnom poezijom vedrinu u naše duše. Ukoliko do sada niste, ili niste odavno, pročitali neke od Valentininih stihova na našem portalu možete pronaći Neobjavljena pisma koja čine privatna pisma u stihu između nje i glumca Đorđa Živadinovića Grgura.

Takođe, preporučujemo vam da izučite i upoznate se sa njenom zborkom pesama Slomiti kosti. Uistinu verujemo da će uspeti da vas zaljubi u sebe, ali i otvoriti neka nove vidike kada je reč o motivu ljubavi. Kao što je ona to učinila za druge pesnike, mi vam ostavljamo na dar stihove naše omiljene pesme iz njene zbirke i nadamo se da ćete uživati u njoj onoliko koliko smo i mi.

šta tražiš na mestima

na kojima te nema

ja prećutkujem bulevar

on mi kasnije dolazi glave

naricanjem jecam

prećutkujem uskraćujem naslućujem

ne umem da pobegnem

umem samo da odem

sama da odem

sapliće me bulevar

uzima mi reči iz usta gutam ih

ostajem žedna i željna

sve poznato sada je drugačije

ljubav je uvek izvan nas sama

slobodne pokrete prepustili smo drugima

zato nas uvek neko drugi čeka

ti i ja ostajemo u tišini

u međuvremenu

upijam ti kožu

mirišem ispod oka

pod prstima pamtim

i znam

krajevima nema kraja

ti kako si

Kako smo u ovom tekstu uspeli da okupimo zavidan broj domaćih i regionalnih književnih stvaralaca, što Valentina na jedinstven način ume, predlažemo vam da od ovog momenta pa svaki naredni put od sada posećujete i veče poezije koje preko godinu dana organizuje zajedno sa drugim pesnicima i umetnicima u alternativnom umetničkom prostoru Kvaka 22.

Na taj način komadi sveže poezije biće vam dostupni na jednom mestu, a biće recitovani od strane samih pesnika i pesnikinja.

Nadamo se da smo uspeli da vam okupamo dan Valentininim izborom poezije, a mi joj se ovim putem zahvaljujemo za uvek jedinstven pristup, kako u ličnom stvaralaštvu, tako i uopšte.

 

Foto: drvoprekoputaterase

Učitati još
Zatvori