„Ubistva pod cvetnim mesecom“ – pročitali smo bestseller po kojem je snimljen novi Scorseseov film
„Ubistva pod cvetnim mesecom“ – pročitali smo bestseller po kojem je snimljen novi Scorseseov film

„Ubistva pod cvetnim mesecom“ – pročitali smo bestseller po kojem je snimljen novi Scorseseov film

Poslednjih godina brojni pisci glavne motive za svoja dela traže u stvarnim zločinima koji su se odigrali pre više desetina godina. Stari arhivski dokumenti prekriveni višegodišnjom prašinom uvek nude nove i nedovoljno istražene motive različitih zločina, te njihova ponovna rekonstrukcija kroz publicističke knjige  pobuđuje neprestano interesovanje kod čitalaca. Uz sve to ne smemo zanemariti činjenicu da u svakom čoveku leži skriveni detektivski duh, a sledstveno tome i sama želja za konačnim razrešenjem određene misterije čini true crime žanr još popularnijim.

Ove nedelje iz Journal biblioteke preporučujemo publicistički bestseller Ubistva pod cvetnim mesecom, po kojem je Martin Scorsese snimio svoj istoimeni film. Vestern s elementima misterije stiže u domaće bioskope 19. oktobra i, samim tim ostaje vam sasvim dovoljno vremena da nabavite i nakon toga pročitate ovu impresivnu misteriju o zaveri i nastanku FBI-ja.

@laguna knjige

Sumnjive smrti pripadnika indijanskog plemena Osejdž

Dokumentaristička hronika novinara, Dejvida Grena, Ubistva pod cvetnim mesecom zasnovana je na autentičnim dokumentima i novinskim izveštajima koji su potresli američku javnost u prvoj polovini XX veka. Već tokom prologa autor čitaoce upoznaje sa divljinom Oklahome, nadomak koje usled progona završavaju članovi velikog indijanskog plemena. I ne sluteći da je zemlja bogata naftom Osejdži uskoro postaju najbogatiji ljudi duž te regije. Međutim, kako to obično biva, veliko bogatstvo sa sobom donosi duplo veće nevolje – pa ova prerija postaje pravo poprište krvavih zločina koji su se nizali enormnom brzinom.

Moli Berkhart

Centralna ličnost ovog književnog dokumentarca Moli Berkhart je poput svojih sunarodnika zahvaljujući crnom zlatu stekla veliki novčani dobitak. Bila je udata za belca Ernesta, a pored muža i dece, njenu neveliku porodicu činile su majka i dve sestre. Idilična životna rutina biva prekinuta jedne tople majske večeri usled nestanka Moline najstarije sestre Ane. Dani prolaze, od bogate Indijanke nema ni traga ni glasa. A naposletku slučajni prolaznici na dnu napuštene jaruge otkrivaju Anin leš u fazi raspadanja.

Tu se zla kob ne završava jer Moli uskoro ostaje i bez majke, koja najednom umire usled neispitane bolesti. Nakratko se situacija stišava, a onda u podmetnutoj eksploziji gine i Rita. Broj zločina raste iz dana u dan, dok ujedno i samoj Moli preti neviđena opasnost po život.

Tri pripovedačke celine

Knjiga je podeljena u tri narativne linije. Kroz  prvu upoznajemo Moli, ali i njenog muža Ernesta koji  pod sumnjivim okolnostima i sasvim ishitreno odlučuje da stupi u taj brak. On će dugo važiti za zaštitnika Osejdž Hilsa, a onda sledi potpuni preokret koji otkriva Ernestovu mračnu stranu. No, postavlja se pitanje – da li je on zapravo sposoban da počini sva ta ubistva?

Rađanje FBI-ja

Središnji deo priče odnosi se na članove Istražnog biroa, čiju pažnju privlače serijska ubistva Indijanaca u Osejdž Hilsu. Novi šef ove ispostave u Vašingtonu, Džej Edgar Huver, dolazi na ideju da upravo njegova grupa povede istragu, te šalje najspretnije članove na čelu s narednikom Vajtom. Korak po korak, počinje njihova pažljiva infiltracija među Osejdžanima, dok ujedno ni sami ne mogu da naslute kakva se zavera krije iza tih zločina.

Nakon priče o nastanku istražne jedinice FBI, sledi i treći deo, kroz koji nas Dejvid Gren upoznaje sa potomcima plemena Osejdž, čija svedočenja dodatno pomažu pri sklapanju čitave slagalice.

Inspiracija za nastanak knjige „Ubistva pod cvetnim mesecom“

Novinar Dejvid Gren je tokom obilaska muzeja Osejdž zapazio fotografiju članova tog plemena iz dvadesetih godina prošlog veka na kojoj je nedostajao deo, tačnije, ljudska prilika. Direktorka muzeja je otkrila rozlog zbog kojeg je uklonjen baš taj čovek s fotografije, i Gren je tako počeo da istražuje serijska ubistva iz 1921. godine.

Da li knjiga u potpunosti zaslužuje datu pažnju?

Knjige zasnovane na istinitim zločinima ubedljivo je najteže napisati. One  zahtevaju dobro stilizovanu naraciju koja ujedno ne sme preći u puku jednoličnost – jer su realni zločini umnogome slični i dešavaju se po ustaljenim obrascima. Dejvid Gren je uspešno izbegao sve ove zamke i napisao delo koje od prve do poslednje stranice nemilosrdnim prikazivanjem stvarnosti vodi čitaoce u najmračniju zaveru svih vremena i sledstveno tome Ubistva pod cvetnim mesecom možemo svrstati uz sva najbolja dela savremene publicistike.

Predstojeći film

U prvom vesternu Scorsese je spojio dva ključna glumca iz svojih najznačajnijih filmova – Roberta De Nira i Leonarda Di Kapria. Film će se sastojati iz dve celine, a na velikom platnu pratićemo istragu koju je sprovodio FBI, kao i priču o plemenu Osejdž koje se bori za život i slobodu. Leonardo DiKaprio će oteloviti lik Ernesta Berkharta, a Robert De Niro glavnog negativca Vilijema Hejla.  Dok pored ova dva velikana glumačku postavu čine još i glumica Lily Gladstone i holivudski veteran Brendan Fraser.

Foto: Instagram @rbcasting; @fotogramas_es;

Učitati još
Zatvori