Journal preporuka: Klasik nemačke književnosti „Život i razmišljanja mačka Mura“
Journal preporuka: Klasik nemačke književnosti „Život i razmišljanja mačka Mura“

Journal preporuka: Klasik nemačke književnosti „Život i razmišljanja mačka Mura“

Sofisticiranom, tajnovitom i nadasve ingenioznom pojavom, mačke su oduvek zauzimale počasno mesto kako u umetnosti, tako i u književnosti. Hemingvej ih je nazivao anarhistima, Leonardo da Vinči remek-delima, dok je Teri Pračet ovu životinju poistovetio s istinskim božanstvom. Pored njih, u očaravajući svet mačaka uveo nas je i najznačajniji predstavnik nemačkog romantizma E. T. A. Hofman, kroz roman s natprirodnim elementima Život i razmišljanja mačka Mura, koji je ujedno i naša nova književna preporuka.

@vulkan

Ko je bio E. T. A. Hofman?

E. T. A. Hofman rođen je 1776. godine u Kenigsbergu. Članovi njegove porodice bili su ugledni advokati, te i on polazi njihovim stopama. Osim toga Hofman je imao mnogobrojna interesovanja, te ostaje zabeležen kao značajan kompozitor, muzički kritičar, karikaturista i iznad svega kao predstavnik nemačkog romantizma. Njegovi romani, priče i pripovetke izdvajaju po žanrovskoj jedinstvenosti, koja je nastajala spajanjem fantastike, gotike, satire, sa uvek izraženom psihološkom pozadinom. Na taj način među prvima razvio je psihološki roman, a Gogolj, Dostojevski i Edgar Alan Po samo su neki od književnika na koje je Hofman izrazito uticao. Godine 1816. napisao je bajku Krcko Oraščić i kralj miševa, koja je poslužila kao inspiracija Petru Iljiču Čajkovskom za istoimeni balet, a do danas je adaptirana i u brojne animirane filmove. Najznačajniji, a ujedno i poslednji roman Život i razmišljanja mačka Mura napisao je između 1819. i 1821. godine. Preminuo je u Berlinu u 46. godini usled komplikacija izazvanih sifilisom.

@bambergsymphony

Sasvim (ne)običan mačak

Prva narativna linija upoznaje nas s mladim mačkom Murom i ujedno otkriva kako je dospeo do svog vlasnika. Ovaj mačak je sve, samo ne obična životinja. To vidimo na osnovu njegovih interesovanja, koja su usmerena ka čitanju, filozofiji, nauci i pisanju. Uporedo odvija se i druga narativna linija ove neobične knjige, čiji nam deliće otkriva kompozitor Johanes Krajsler. S obzirom na njegovu upletenost u određene intrige na carskom dvoru, Krajsler, ostavlja svoje memoare pomoćniku Abrahamu – a ovo će dovesti do jedne sasvim neviđene situacije.

Za to vreme mačak Mur otpočinje pažljivo da beleži svaki detalj svog ovozemljskog života. Međutim, ni ne naslutivši u te svrhe koristi upravo stranice Krajslerovih memoara. Ovakav splet okolnosti naposletku dovodi do literarnog spoja životinjske i ljudske priče u jednu,  istovremeno čitaocu  ponudivši nezaboravno čitalačko iskustvo.

Zbog čega treba pročitati roman?

Osim zbog intrigantne i zanimljive premise, roman Život i razmišljanja mačka Mura neizostavno treba pročitati jer pre svega odražava najvažnija filozofska razmišljanja o tadašnjem položaju umetnika, koji ne uspeva da pronađe sopstveno mesto u društvu.  Hofman je kroz naizgled obične priče o životinjama često kritikovao društvene i političke prilike, te ovo njegovom literarnom opusu daje dodatnu slojevitost. Od prve do poslednje stranice roman nudi i uvid u besprekornost Hofmanovog stilskog izražaja, koji se najbolje ogleda u momentima dok menja perspektive pripovedanja i spaja na prvi pogled nespojive elemente.

Foto: Instagram; Profimedia; Vulkan

Učitati još
Zatvori