Journal kolumna: SNOB
Journal kolumna: SNOB

Journal kolumna: SNOB

Kao što znamo, mi Srbi jako volimo da koristimo reči kojima ne znamo ni značenja ni porekla. Takodje, znam da smo jedna poprilično nepismena, a pomalo i gramatički zapuštena nacija. Paradoksalno je da pored toliko intelektualne elite, kvalitetnih i etabliranih pisaca, mi uspevamo da ostanemo polupismeni, a za neke mogu reći i da su poluusmeni. Pa, da, radilo se na eksterijeru, a enterijer kao ruina.

Prepisujemo od loših učenica, još lošijih nastavnica i rezultat je jasan… Ili nije? To je još tužnije, jer davno reče Zoran Radmilović Kad umreš ti ne znaš da si umro i nije ti teško. Teško je drugima. Isto tako je i kad si glup. Kada su nam uzori postale profesionalne udavače, starlete i za kameru uvek spreme osobe bez ikakvog kredibiliteta? Ko smo mi kada ne vidimo ko su one? I šta je sa našom glavom kojoj mozak očigledno služi samo da drži lobanju da ne odleti kao prazan balon?

Sve dođe na naplatu

Lagano se plašim ovog letnjeg instagram leta, jer već vidim Mikonise i Ibize, šampanjce i jastoge, koji se troše kao da su pesak u pustinji, lako osvojene teritorije tuđih novčanika… Jedino što im niko nije javio da nema besplatne večere. Jer u životu se sve plati, danas ili sutra, a ja sam najskuplje plaćala baš POKLONE! Istina i ja sam ne jednom prodala veru za večeru, ali iz nehata. Ne, nisam bila ničija mala na palubi. Nisam se slikala sama jer, NJEGA ne smem da objavim…  Ali sam se dugo vremena pravila da takva jedna ne postoji. Jedna, druga treća… Mislila sam, ako dugo držim oči zatvorenim da će kada ih otvorim ona zaista i nestati. Avaj… Da se vratimo mi na te neke.

I nije to najviša cena te male koja se isključivo sama naslikava sa šampanjcem u ruci na toj nekoj brodini! Aaaa, ne ne, ona će ipak staviti njegove naočare, da supruga koja sumnja ima jasan dokaz da JE ON BAŠ SA NJOM. Kasnije će platiti… Platiće ili sebi terapiju, ženi nanetu tugu, jer biće zamenjena i ona, ma jednostavno platiće i sebi praznim jastukom pored. Da, uvek će moći da zagrli torbe, cipele ili pomiluje skupoceni sat na ruci kojim se toliko ponosila. Zauvek će lagati sebe kako je samo želela da se zabavi, kako ona nije kriva i kako nije samo njena odgovornost. Izvinite sve vi sa vatom u glavi, ali pravo kaže, da svako snosi odgovornost za svoje postupke? Niko vam nije javio? Baš šteta, evo ja ću… Upravo se smatrajte obaveštenim, da ono šta činite sebi ili drugima, jeste samo i jedino VAŠA odgovornost.

New money/nevera

Sinoć sam sedela kraj jedne od goreopisanih monumentalnih gluperdi. Ova je zaista iz daleka delovala  kao ćerka nekog new money čike. Chanel sa revije skinut ceo model, diskretno urađene usnice, malo zategnuto lice, na ruci naravno Patek Philippe, jer ko još nosi Rolex, to je za seljake… U nekoliko ne tako smislenih rečenica, jer DA, ona zna i da priča, shvatih da je tata ipak neki nebitan lik u ovoj priči. Medjutim, tata njenog deteta je godište mog tate, a sav taj Chanel zarađen u čekanju da se on razvede.

Naglabanje o njenim diplomama sa raznih fakulteta, njenim magistarskim radovima, uspavalo me je skoro koliko i crveno vino koje sam naivno prihvatila. Naravno znala je i godinu i etiketu istog, koliko mu treba da prodiše… pomislih isto koliko i tvom „dečku“. Ima puno godina, bogat ukus i težinu, ali mora da se dekantira da bi prodisao. Logično ona nije znala ko sam ja, nismo iz iste priče, a i zašto bi to nju zanimalo? Mi smo tu da bi se divili njoj, njenim uspesima, izgledu, njenim stilskim podvizima…

Snob, klasičan snob

Nečim se praznina mora zamaskirati, jer ipak biti nečija ljubavnica godinama, zaista i nije neki uspeh? I dok je pokušavala da moju nezainteresovanost probudi gestikulacijom, spomenula je njegovu ženu. Snob, klasičan snob, za donji veš daje hiljade eura, ali eto džabe joj! Teatralno zamahuje grivom, dok zamagljenim pogledom traži moju podršku.Uzimam gutljaj Sassicaia iz 2019.: Nadam se da ova moja mene nije nazivala snobom, jer i ja sam trošila gomile MOG novca na donji veš… Naravno nije mi bilo džaba, jer ga i nisam kupovala za muža! Tajac. Sa pomalo zgađenim izrazom lica me je upitala, da nisam valjda varala muža? Upravo tako, žena koja sedi pored mene, da baš ova koja je rodila dete oženjenom čoveku, osuđuje mene… Paradoks, ali istovremeno šansa da mladoj intelektualki objasnim šta znači reč SNOB.

Neprocenjivo?

Sine nobilitate skraćeno SNOB, bez plemstva… U nas poznat kao pokondirena tikva, a u rečniku, osoba koja se slepo vodi modom i manirima višeg staleža, a nema ni sredstava ni manira za to. Dakle mlada damo, snob ste Vi u slici i reči. Zaista nisam imala nikakvu potrebu da branim prevarenu suprugu, jer ako je i jedan komad tog veša završio u zubima mladog ljubavnika zaslužuje samo čestitke!

Ko zna šta nam nosi ovo leto, možda nekada i nauče da ni jahta ni Chanel ni Patek, ne mogu da zamene ono pripadanje uz zalazak sunca i hladnu preukusnu malaoguziu, negde recimo u nekom malom Grčkom selu. Znate ono kad vam pukne guma, a vi sednete pored puta i jedete neoprane breskve dok čekate majstora, koji nikada da stigne. Da, čekate majstora i ljubite se kao tinejdžeri ulepljeni od sokova i umazani ljubavlju. I zamislite kada telefon zazvoni vi znate da to nije njegova supruga, NEPROCENJIVO!

Ja sam se samo pokajala što za ovu večeru nisam obukla neku prastaru krpu iz Zare nego Margiela odelo, jer ne volim da bacam bisere pred svinje. I ne nisam snob, moj stalež to najbolje zna. I topla preporuka, umesto listanja Vogue aplikacije sa poslednjih revija, ponekad prelistajte i rečnik, ima tu dosta zanimljivih stvari.

Stavovi i mišljenja autora izneseni u autorskim kolumnama ne odražavaju stav i mišljenje cele Journal redakcije.

Foto: IMDB

Učitati još
Zatvori