Journal #manspoting: Modne odluke za 2024. (i neke stvari iz prošle koje ćemo rado preneti u sledeću godinu)
Journal #manspoting: Modne odluke za 2024. (i neke stvari iz prošle koje ćemo rado preneti u sledeću godinu)

Journal #manspoting: Modne odluke za 2024. (i neke stvari iz prošle koje ćemo rado preneti u sledeću godinu)

Čak i kada radite u modi, trendovi mogu biti nepredvidivi. Nešto što počne kao mikrotendencija, pretvori se u potpuni fenomen – a onda nas prođe kao da ga nikad nije bilo. Doduše, nekih stvari nismo spremni još uvek da se odreknemo – ili barem ja.

modne odluke

Ukoliko govorimo o estetici koja je u muškoj modi definisala 2023. teško je ne pomenuti omiljenog Gen Z Jacoba Elordija koji je od nekadašnjeg aktera HBO teen drame izrastao u ozbiljnog karakternog glumca u ostvarenjima Saltburn i Priscilla. I ima garderobu da to dokaže. Od letošnjeg Valentino ansambla sa šortsem pa do znalačkog nošenja kaputa tokom jesenjih dani, Elordi kontinuirano dokazuje da ume da se obuče kao prava filmska zvezda. Doduše, teško da bi uspeo da prođe ispod radara onako visok. Zapravo, najveća draž leži u njegovim off-duty izdanjima – naročito kada se radi o aksesoarima. Obe prilike u kojima su ga paparazzi sreli sa Louis Vuitton Speedy torbom od milion dolara koju je dizajnirao Pharell Williams bio je ikonično odeven, sve do kombinacije naočara i kačketa.

Još jedan Elvis koji se nije skidao sa liste najbolje odevenih je Austin Butler. Čovek koji odlično razume proporcije garderobe, Butler je ovisnik o minimalističkom i oštroumno krojenom odelu. Ume da eksperimentiše, ali u isto vreme da pronađe pravu meru za to. Jedan od njegovih omiljenih stilskih manevara bio je odelo bez košulje ispod, ali nam je na listu želja vratio i gangsterske pruge na blejzerima i pantalonama. I njegov modni magnetizam nije samo ostao u domenu crvenog tepiha: street style varijante su mu podjednako intrigantne – ne plaši se da igra po ivici žileta birajući kaubojske čizme i „double denim“ ili nonšalantne košulja jakne uz adidas Sambe. Muškarac koji zna šta mu se dopada je onaj čije stilske pouke treba pratiti.

A evo i Journal #menspotting liste svega što lagodno možete da prenesete u 2024. ako aspirirate da budete najbolje odeven muškarac u društvu.

MODNE ODLUKE

Mala torba

Opšte uzev, teško je bilo zamisliti dobar muški stajling u 2023. koji nije uključivao torbu diskutabilne polne provinijencije. Bottega Veneta je najčešće viđana na najbolje odevenim momcima, bili oni slavni ili ne. Beskompromisno povlačeći paralele sa modelima iz njihove ženske kolekcije, gosn Blazi u toj kući zapravo uopšte nije bio blaziran po pitanju toga kome će nakarikati detalj du jour – na veliku radost gorepomenutog Jacoba, ali i A$AP Rocky podjednako (ako ne i više).

Za one sa jeftinijim kartama, high street marke su štancale verzije koje sve manje izgledaju kao kopije, a sve više kao podjednako neodoljivi dizajnerski artefakt. Takav pritajeni tigar, skriveni must have je ova „paklena pomorandža“ od tašnice iz Zarine limitirane Edition kolekcije (koja je uzgred i na sniženju).

zara

Bilo šta ljubičasto

Kako smo, nadam se, raskrstili sa predrasudom da je boja poslednji tabu u muškoj modi (na istom ovom mestu pre dve nedelje) – vreme je da dajdžestiramo kolor tendenciju viđenu na skoro svim revijama za aktuelnu sezonu (a bogami i nekim za sledeću). Dakle, Purple rain može tiho da svira u pozadini jer je ljubičasta ponovo (ne)očekivano chic.

Ne verujete mi na reč? Konsultujte slike onoga što su na piste pustili JW Anderson, Fendi i Dries Van Noten, kao i mnogi drugi. Možda to sve ima veze sa našom gorućom opsesijom Netflixovom zarazom „Kruna“, jer je teško pobeći od monarhističke implikacije ove nijanse. Bilo kako bilo, milion puta je nosivija od one otrovno zelene koje smo se nagledali prethodnih godina (još jedan Bottega efekat). 

mango

Svaki adidas Originals model patika

Možemo da krivimo „blokecore“ krilaticu sa TikToka, mada se nezbežnost „old school“ modela i trendspotera poklopila sa globalnom kampanjom legendarne nemačke marke na stopalima trendsetera posvećene njihovim ikoničnim izdanjima. Stan Smith, Superstar i naravno Sambe bile su u žiži – i premda svako ima svoj favorit od ova tri, retko ko može protivrečiti činjenici da savršeno komplementiraju niz zimskih modnih bestselera poput chino pantalona i štofanih mornaričkih kaputa. A i vreme ovih dana u Beogradu nam ide na ruku…

tike

Blejzer sa dvoredim kopčanjem

Baš kao što je to Austin Butler demonstrirao često tokom prethodnih dvanaest meseci, blejzer sa dvoredim kopčanjem svemu daje taj „j’ne sais quoi“. Retko koji komad u savremenoj garderobi može da se pohvali time da može snobovski da „podigne“ običan sivi duks sa kapuljačom, kao i da satensku košulju sa apstraktnim dezenom usidri u mirnije modne vode. Najbolje od svega je što uopšte ne mora da bude skup – iako će vam srce neminovno zaigrati na verzije Sartoria Rossi i Brunello Cuccinelli, poslužiće i ovaj H&M.

h&m

Poslednja stavka sa poslednjeg Journal #menspotting spiska u ovoj godini biće ujedno i ona koju – bez obzira na sve – morate da prenesete u sledeću. Uvek sam se mrštio na ideju „odevanja u skladu sa godina“, smatrajući da je gotovo nemoguće biti dobro odeven ako si limitiran onim što je „prigodno“ u određenoj životnoj dobi. Razmišljao sam puno o ovoj temi gledajući Thom Browne odela sa šortsevima, koja podjednako dobro nosi Evan Mock kao i sam kreator (iako su im godišta u ličnoj udaljena više decenija). Danas, sasvim očigleno ne živimo u „new age“ već „no age“, gde zahvaljujući pomnoj negi (i izvesnim psssst! zahvatima) brišemo evidentno iz krštenice, treba slaviti svaku priliku da se osećamo fabulozno u onome što imamo na sebi. Živeli u to ime…

modne odluke
modne odluke

Foto: Zara, Mango, Tike, H&M, Profimedia

Učitati još
Zatvori