Journal #menspotting: Da li je boja poslednji modni tabu za muškarce?
Journal #menspotting: Da li je boja poslednji modni tabu za muškarce?

Journal #menspotting: Da li je boja
poslednji modni tabu za muškarce?

Odmah da odgovorim na pitanje iz naslova – jeste, ali ne mora da bude. 

Istini za volju, većina muškaraca koje poznajem osećaju izvesnu nelagodu prema odevnim predmetima upečatljivog kolorita. Najčešće iz straha da će izgledati blesavo te da bilo šta takvo što bi i želeli da kupe prosto neće ići sa onim što već imaju u garderoberu. Čak i oni najbolje odeveni među njima će radije ostati u domenu eksperimenta sa formama, dokle god je sve u crnoj. Možda su muške kolekcije cele godine diktirale neonske aksesoare, polihromatske dezene i dovoljno citrusnih nijansi da čovek pomisli kako je hodajuća šumeća tableta – ali koliko toga se zaista zapatilo u garderobi „običnog momka“?

Ukoliko nas je opšta pomama za filmom Barbie (btw, stigao je pre neki dan i na HBO gde ga možete strimovati zauvek) ičemu naučila to je da sve nijanse šećerne vune izgledaju sjajno i na tipovima – ali i, paralelno sa tim, o tome koliko je sterotip „roze je za devojčice, plavo je za dečake“ duboko ukorenjen u psihologiji odevanja. Gotovo je nemoguće ne registrovati kako Ryan Gosling nosi tamnije boje dok njegov lik prolazi kroz opčinjenost patrijarhatom – da bi na samom kraju filma, osvestivši da je biti Ken sasvim dovoljno, veselo mahao u urnebesno obojenom tie-dye duksu od flisa.

Kao neko ko prirodno levitira ka bilo čemu u teget boji, ovog leta kad sam sebi dao „carte blanche“ za sve one nijanse koje bi van Barbielanda izgledale podjednako off kao kad se Barbie i Ken prvi put zadese na Venice Beachu. Bilo je to sa manje ili više modnog uspeha (i slike su shodno tome promptno uklonjene sa Insta) – ali na kraju krajeva, suština jarkih boja u odevanju jeste mnogo više psihološka nego estetska. Vizuelno ih čitamo kao optimizam, dobro raspoloženje, energiju – zbog čega smo im skloniji u toplijim mesecima nego zimi.

Na kraju krajeva, zar sav šarm provansalske lakoće koju Jacquemus fleksuje iz kolekcije u kolekciju upravo leži u činjenici što kočoperno odbija ideju kako postoji šablon sezonskog kolorita?

Ovo poslednje je možda i ključni stilski argument zašto u samom finišu godine treba dati šansu onome što biste u svakoj drugoj prilici otpisali kao „nije moja boja“. I mi smo tu da vas u tome okuražimo.

Ponekad je zaista dovoljna jedna stvar: jarko obojene čarape uz podvrnut tamni džins, kapuljača duksa u intenzivno žutoj koja proviruje iznad kragne trezvenog štofanog kaputa ili narukvica sata u neočekivanoj nijansi. Ukoliko vam je garderoba skovana od neutralnih komada, dobro je početi infuzijom osnovnih boja poput kobalno plave ili akcenta skerletnocrvene – obe mogu učiniti čuda uz paletu sive, bež i teget. Evo nekoliko stvari koje možete kupiti već danas kako biste bili u „koloru“ za praznike.

Zara kardigan

Budimo realni – ideja ružnih božićnih džempera nošenih sa ironijskim otklonom sada deluje kao daleka hipsterska prošlost. To naravno ne znači da se ove zime morate ograničiti na rolke u koloritu kafe sa mlekom. Zapravo, ovo je era boho pletenina – niche marke retku i dragocenu vunu pretvaraju u statement komade koji izgledaju kao nešto što bi Big Lebowski obožavao. Na tom tragu je The Elder Statesman saradnja sa Zegnom i Guest in Residence iza koga stoji Gigi Hadid, ali i bilo šta sa potpisom Alanui kao i Marni kardigani od mohera sa grandž finišom koje ovih dana nose svi slavni. Naravno da Zara već ima svoju verziju – psihodeličnog dezena i u kombinaciji boja koju niste videli od MTV-ja na trećem kanalu devedesetih.

COS fudbalski šal

Verovali ili ne, fudbalski šalovi su dobili status poželjnog aksesoara. Čitavo interesovanje za „terrace“ stil (u britanskom slengu označava tribine na utakmicama) tinjalo je u modi još od kad je Kim Jones radio kolekciju za Umbro, a Lovers FC svoje stilizovane dresove uvrstili u H&M kolab. Pa ipak, kada ta estetika stigne do modno pragmatičnog COS-a jasno je da je postignut „gol u odlučujućem trenutku“ (pun intended). Rezultat je insta ikoničan – i 

dovoljno živopisan da osveži i najtmurniji od svih kaputa (o maglovitom jutru i da ne govorim).

Massimo Dutti čarape

Od svih načina da isprobate „obojeni program“, ovaj svakako zahteva najmanje truda. Ovaj rebrasti par iz Massimo Dutti LAB kolekcije (već ste verovatno ukačili da mi je fav) će savršeno poslužiti u tu svrhu. I uvek dođe kao pravi šlagvort – naročito ako nijansu čarapa namerno ne uskladite sa, recimo, bojom V na Veja patikama. 

Scotch&Soda kapa

Možete se isprsiti za famoznu Jacquemus fantomku od pink pletiva, ili prosto odabrati klasičnu kapu u neočekivanoj boji. Ja glasam za ovo drugo, naročito ako planirate ovoj energičnoj narandžastoj da parirate onim COS fudbalskim šalom koji smo pominjali.

boja

Assouline sveća

I na kraju, ali ne i najmanje važno – nakon što ste sebi pružili malu stilsku kolor terapiju, uradite isto za svoj životni prostor. Iz Assouline kolekcije mirisnih sveća nadahnutih njihovom bestseler edicijom „Travel series“ izaberite Ibizu jer u omotu boje fuksije se nalazi sveća koja je teleport sa fitiljem – miris je delo poznatog „nosa“ Jérômea Epinettea koji je posebno odabranim notama uspeo da dočara atmosferu trendseterske destinacije.

boja

Foto: Zara, COS, Assouline, Jacquemus, Scotch&Soda, IMDB

Učitati još
Zatvori