Journal #menspotting: Jeans dobar kao „dobar dan“ – i kako ga pronaći
Journal #menspotting: Jeans dobar kao „dobar dan“ – i kako ga pronaći

Journal #menspotting: Jeans dobar kao „dobar dan“ – i kako ga pronaći

Svojevremeno sam naišao na genijalan citat: „Jedino farmerke mogu da budu na nogama cele noći i da im ujutru ne treba kafa.“ i setim ga se svaki put kada pišem o džinsu. Što je, budući da bilo šta sa predznakom denim nikad ne izlazi iz vidokruga trendova, zaista često.

Takođe, teško je ne biti sentimentalan kada su farmerke u pitanju. Prve koje sam kupio od „svojih para“ bile su savršeno izbledele Leviske na koje sam dao ceo prvi honorar sa radio stanice gde sam radio kao tinejdžer. Jedna radnja koja ih prodaje u BGD diktirala je da cena bude takva da očekuješ da ih nosiš zauvek. Istina, nosio sam ih godinama i postajale su sve bolje sa vremenom.

Nekoliko puta krpljene umetničkim štopovanjem na delovima gde je očekivano da vremenom čak i najizdržljiviji teksas popusti. Nakon što su rupe na kolenima prestale da budu šarmantne i postale nepodnošljive, isekao sam ih na dužinu bermuda. Mislim da ih još uvek negde imam u starom ormanu u roditeljskom domu.

jeans

Danas, veća je verovatnoća kako ću da se „sečem“ na one iz Levis limitirane serije ili neke od japanskog teksasa koje sam video na Beckhamu – ali u tome je nedokučiv šarm ove tkanine skromnog radničkog porekla koja je stigla do zvezda (i ponekog crvenog tepiha) – gde god ga pazarili, daće vam duplu dozu stilske harizme kakvu novac (gotovo) ne može da plati.

Jedino što tu može „da žulja“ je činjenica kako akvizicija savršenih novih farmerki jedan od mukotrpnijih shopping procesa, koji uključuje ono što većina muškaraca koje poznajem otvoreno prezire – isprobavanje u kabini. Stići do kase je gotovo nemoguće bez ozbiljnog preznojavanja.

I zato valja znati sve one denim lozinke poput slim, regular, bootcut, relaxed

jeans

Jeans dobar kao „dobar dan“

Straight regular

Međutim, ukoliko treba izabrati samo jednu koja će vas sa dovoljno stilske veštine poslužiti u svakoj prilici onda je to ono što se krije pod zavaravajuće jednostavnom Straight regular. Ova šifra sugeriše ravne nogavice poput onih koje su se nosile devedesetih, pa je logično da je i obrada teksasa u sličnom duhu. Izgledaju vrlo dobro uz ostale zimske stalnice poput mornarskih džempera krupnog prepletaja, oksford košulja i robusnih mokasina. Verujte mi na reč – probajte prve koje nađete i ubrzo ćete shvatiti da će te proporcije učiniti da sve što obučete izgleda mnogo svežije i drugačije.

jeans

Regular slim fit

Međutim, postoji još jedna dobro čuvana tajna među trendseterima a to je model Ralston holandske artsy marke Scotch&Soda. Reč je o kroju koji se ponavlja kroz sezonske kolekcije godinama (možda čak i decenijama unazad) sa minimalnim odstupanjem od koordinata koje se mogu opisati kao regular slim fit.  I u slučaju jednih i drugih, nagoveštaj elastana u sastavu daje udobnost. Međutim, šta ćemo sa jeans čistuncima – onim koji jedino ozbiljno shvataju farmerke koje su 100% od pamuka? Selvedge bi mogao da bude odgovor!

jeans
jeans

Selvedge denim

Ukoliko ste se ikad kupujući farmerke susreli sa pojmom selvedge denim, a niste znali šta znači – evo objašnjenja. Japanska tehnika proizvodnje teksas platna koja se tako naziva ima reputaciju najbolje, s dobrim razlogom. Radi se o tkanini od pamučnog kepera na kojoj poprečni konac prolazi ispod dva ili više niti osnove (uzdužne niti). Cena proizvodnje takvog teksasa je dosta visoka jer se može tkati samo širina od 78 cm, što je polovina širine obične varijante, plus pravi se na starim razbojima koji zahtevaju veću veštinu i preciznost, a i za bojenje se koriste isključivo prirodni pigmenti. Kombinacija svega toga čini da je svaki par farmerki priča za sebe, a vremenom ovaj materijal postaje sve bolji.

Pravi zaluđenici za džinsom su u stanju da mesecima, čak godinama ne operu svoje farmerke prvi put jer posle prvog pranja one posvetle, svaki par na svoj način. Selvedge denim je kavijar među džinsom, ali u ovo naše doba opipljivog masovnog prestiža mnogi brendovi masovne mode su u svoje kolekcije uvrstili “selvedge” farmerke poput ovog Zara modela iz njihove Origins kolekcije.

jeans

Wide-leg

U bratskom im brendu Massimo Dutti, postoji čak nekoliko različith selvedge varijanti u pogledu nijanse i širine nogavice premda retko šta stoji bolje od ovog wide-leg primerka iz njihove „eksperimentalnije“ podlinije, prigodno nazvane LAB. I kod jednih i kod drugih, zavidno poreklo tkanine otkriće porub sa spoljne strane nogavice, koji zbog toga zahteva da uvek bude kočoperno podvijen poput snobovskog akcenta. I ako ste u nedoumici da li ih treba prati ili ne, lagana centrifuga i hladna voda su „way to go“.

jeans

Midnight blue

Šta god Lana Del Rey rekla, „blue jeans“ odavno nije jedini izbor kada je o farmerkama reč. Doduše, skrenuo bih vam pažnju na jednu varijantu između indigo i crne, koja se poetično može opisati kao midnight blue (da se vratimo na početak teksta). Takve, u fino patiniranoj izvedbi možete pronaći u Springfield R[Eco]sider liniji. Ovaj španski brend je možda počeo od grba sa drvetom, međutim baš kao i mnogi drugi predstavnici masovne mode, nisu uvek održali obećanje prema prirodi. Sad su odlučili da o tome ponovo razmisle kroz ovu liniju koja obećava organski pamuk, promišljeniju proizvodnju i manji impakt na životnu sredinu. Ispiranje ECO-WASH koje karakteriše proizvode sa ovom oznakom izvodi se održivim tehnikama s laserom, efikasnijim mašinama za ispiranje i eko hemikalijama.

jeans

Double denim

I za kraj, da raskrstimo sa možda najvećim teksas tabuom svih vremena: može li se nositi double denim bez nezgodnih asocijacija na Britney i Justina? U 2023. očigledno može – nogu (ili bolje reći, nogavicu) je povukao Pharell, pojavivši se prvo u industrial denim kombinaciji (sa sve famoznom verzijom LV Speedy torbe koja košta milionče) pa skoro na Sacai reviji u izbledelom teksas odelu stila sedamdesetih. Naš izabrani stilski manevar je da obučete teksas košulju uz farmerke svega nekoliko nijansi zagasitije.

To je ono što Francuzi nazivaju en camaïeu – da se nose dve slične, ali ne sasvim iste nijanse kako bi se postigao gotovo gradient efekat. Dodajte par pomno iznošenih čizama, mikro torbu i niko neće pomisliti na izraz „Kanadski smoking“ – štaviše, izgledaćete kao velegradski dendi sa zavidnim društvenim kalendarom.

Zara
Zara

Foto: Snežana Krtić (@flyhighskymy), Scotch&Soda, Zara, Massimo Dutti, H&M, Springfield

Učitati još
Zatvori