Journal #trendspotting: Opasne haljine
Journal #trendspotting: Opasne haljine

Journal #trendspotting: Opasne haljine

U engleskom jeziku postoji ta božanstvena fraza wearing a heart on my sleeve, koja bi samo donekle mogla biti dočarana sa što na um, to na drum (ili u ovom slučaju, crveni tepih).

Za neke, poruka koju je Cate Blanchett poslala tokom red carpet pojavljivanja u Kanu u ponedeljak nije mogla biti jasnija. Na prvi pogled, njena pripijena Jean Paul Gaultier toaleta otkrivenih ramena – koju je dizajnirao francuski dizajner kolumbijskog porekla Haider Ackermann – izgledala je kao jednostavna crna večernja haljina.

Potom su fotoreporteri uhvatili leđa haljine, u nijansi nežno roze koja se graničila sa belom. A kada bi Cate podigla šlep haljine (što je učinila u više navrata), videla se i smaragno zelena postava. Na crvenom tepihu, sve to zajedno neodoljivo je asociralo na palestinsku zastavu.

Slika govori hiljadu reči. Ova je bila i rečitija od toga, jer ni Cate niti njen tim nisu potvrdili ili opovrgli kontroverznu koincidenciju. Blanchett je u više navrata digla svoj glas protiv genocida u Gazi. Tako, nije neko ko se plaši da pokrene širu društvenu konverzaciju svojim odevnim izborima. Podsetimo, prošle godine Kroazetom je prošetala bosonoga u znak solidarnosti sa ženama Irana. Ne plaši se ni da se slavno ogluši o stroga pravila o obući sa štiklom koja je propisana bontonom festivala. Ovoga puta je izbegla da komentariše bilo šta vezano za polemiku koja je nastala u medijima.
Isto je postupila i njena stilistkinja Elizabeth Stewart, iako je glamurozno izdanje svoje klijentkinje postavila na Instagram, gde u komentarima ispod slike preovlađuju emojiji lubenice. Lubenica je, kao i Haiderova haljina, zbog svojih boja postala simbol otpora. Dizajner se takođe nije oglašavao, mada činjenica da je ova verzija ozbiljno izmenjena u odnosu na revijski model, donekle služi kao šlagvort za priču o visokoj modi sa predumišljajem.
cate blanchett kan
cate blanchett / profimedia
bella hadid kan
bella hadid / profimedia

Međutim, Cate nije jedina čije je modno izdanje uzburkalo strasti tokom Festivala.

Nedaleko odatle, Bella Hadid je bila još manje suptilna u svojoj semantici stila. Fotografisana je kako jede sladoled u crveno beloj haljini sašivenoj od crvenih palesitinskih kufija. Iako je to, tehnički, šemag marama, ta dva su suštinski postali neodvojivi simboli slobode. Bella, i sama ponosna poreklom iz Palestine, vremenom je postala neverovatno verzirana u traženju arhivskih komada koji će zapaliti internet. To pokazuje ova kreacija marke Michael and Hushi koja na pisti debitovala 2001. godine u kolekciji nadahnutoj iranskom i palestinskom ikonografijom.

U to vreme, Michael and Hushi su imali butik u njujorškom Ist Vilidžu. Taj butik je zavredio kultni status među downtown ekipom, uključujući i legendarnu Pat Fields. Ona će Sarah Jessicu Parker u trećoj sezoni Seks i grada obući u njihov top napravljen od kufije, iz iste kolekcije.

Danas, Carrie Bradshaw više ne oblači Patricia.

To rade njeni saradnici Molly Rogers i Danny Santiago, i to sa promenljivim uspehom. Pa ipak, jedan look sa snimanja nove sezone And just like that već se upisao u spomen knjigu lucidnih stajlinga najslavnije fiktivne spisateljice od kad je televizije (i striminga). To je, verovatno ste već videli, Sarah Jessica u transparetnoj haljini i nabranoj parka jakni koju potpisuje Simone Rocha. Oba komada su iz aktuelne kolekcije kreatorke irskog porekla. Poetični naboj se osećao u vazduhu na njenoj reviji za proleće, gde su sveže, dugačke bledo roze ruže bile zarobljene između slojeva tila evocirajući običaj da se buketi bacaju na scenu balerinama.
I pre nego što je Sarah Jessica zanosno prošetala trotoarom Grammercy Parka u tome, bilo je jasno da će novi talas Rocha romantike pod nazivom The Dress Rehearsal zavladati editorijalima i celeb pojavljivanjima, kao ovosezonski ekvivalent oskudne Miu Miu suknje sa faltama ili one ozloglašene Zara haljine na tufne koju su svi imali 2019.

Iako sam prvi voljan da trazim manjkavosti u kostimografiji AJLT, na ovo nemam nikakvih primedbi. Simone i Sarah Jessica dele taj intelektualni pogled na subverzivnost senzualnosti, i to se ovde prelama na Carrie savršeno. Poput nekog novovremenskog stilskog zapleta baziranog na onoj suknji od tila sa špice originalne serije.

Tomovi modne proze napisani su o haljini osvetnici, ali u slučaju Carrie, čini se da su se sve njene revenge haljine u scenariju okrenule protiv nje same. Od famozne Gallianove novinskog printa pa do venčanice Vivienne Westwood. Da li će sa ovom, ispod koje je intima strateški sakrivena cvećem, biti drugačije? Ostaje da sačekamo premijeru nove sezone.

Ponekad je naglasnija poruka ona najuzdržanija.

Anne Hathaway je ono wearing a heart on your sleeve sa početka teksta okrenula naopačke kada se pred objektivima na jednoj svečanosti pojavila u beloj haljini ponikloj na krojačkim principima stroge muške bele košulje i sa basnoslovnim blingom. Asketski detaljisana toaleta, koja pruža diskretan uvid u korsetiranu strukturu ispod puplina, delo je Zaca Posena za GAP.

Da, dobro ste pročitali, američki dizajner je od početka godine angažovan u tom bastionu kežuala, sa ciljem da podigne modnu reputaciju. Haljina koju je Hathaway nosila neće naći svoje mesto u izvornoj verziji na ofingerima radnji posrnulog ritejl lanca, ali to nije ni poenta. I bez da uđemo u bezbroj puta citiran monolog Mirande Pristley iz The Devil Wears Prada, koji je Anneina Andy gutala kao vreo krompir, đavo jeste u detaljima. A naročito u izostanku istih.

Foto: Profimedia / MAX / Instagram (@annehathaway / @asapprove / @cateblanchett_officiall / @simonerocha_)

Učitati još
Zatvori