Stara škola, nove generacije i pravi rep: 50 Cent i Busta Rhymes na istorijskom koncertu u Zagrebu
Stara škola, nove generacije i pravi rep: 50 Cent i Busta Rhymes na istorijskom koncertu u Zagrebu

Stara škola, nove generacije i pravi rep: 50 Cent i Busta Rhymes na istorijskom koncertu u Zagrebu

Dominantna muzika današnjice duguje sve onima koji su nimalo romantizovane stihove ulice postavili na tron mejnstrima davajući glas do tada neprimetnim društvenim slojevima i njihovim pričama iz kraja, a Zagreb je na četiri sata postao epicentar najtvrđih versova, hustlerskog mindseta i pravog repa. Nove generacije upoznale su staru gardu hip hopa, pa su svi zajedno ostajali bez daha dok su pokušavali da interpretiraju linije koje Busta Rhymes bez mnogo napora, kao prvog dana, odrepuje od reči do reči.

50 Cent i Busta Rhymes održali su istorijski koncert u Areni Zagreb, a mi smo (očekivano) bili na licu mesta. Utisci? Niste spremni.

Back in the days

Vratimo se na kratko u 2006. kada smo prvi put uživo slušali Candy Shop (sa Oliviom, naravno) i do besvesti mlatili rukom imitirajući Fiftyjeve pokrete. Početkom dvehiljaditih godina dolazi do ekspanzije hip hopa za koju je bespogovorno bio zaslužan (i) 50 Cent kao jedan od najuticajnijih repera, a njegova namera da uličnu ideologiju implementira u prepoznatljive zvukove hip hopa, za koje su neretko bili zaduženi niko drugi do Dr. Dre i Scott Storch, pokazala se kao ultimativni recept za uspeh. Upravo tada, punom Beogradskom Arenom odjekivalo je I’ll take you to the candy shop. 

Fast forward, 17 godina kasnije još uvek nosimo široke farmerke i slušamo istu muziku. Doduše, nešto izmenjenim redosledom. Turneja simboličnog naziva The Final Lap poslednja je u nizu svetskih gostovanja, a Fifty je odlučio da se sa publikom oprosti onako kako dolikuje – sa Bustom Rhymesom na sceni. 

Mic drop – ali, bukvalno

Iako je koncert zvanično bio Fiftyjev, nezvanično smo došli da čujemo kako Busta Rhymes još uvek izgovara svaku Look At Me Now liniju. I nakon niza storytellinga američkog repera konačno smo čuli prve taktove i ono poznato: Let me show you how to keep the dice rollin… Tada smo znali da prisustvujemo istorijskom trenutku. Bez daha smo posmatrali scenu dok je Busta nonšalantno izvodio ostatak pesme. Na kraju je usledio mic drop i gromoglasan aplauz. Ni suza nije manjkalo, ali njegovih. Publika u Areni Zagreb rasplakala je legendu rep muzike. Jeremih je svirao klavir i pevao najlepši rnb.

50 cent
50 cent

If I can’t do it, it can’t be done

Dok se svetske muzičke zvezde na svojim aktuelnim turnejama polomiše oko produkcijskih zavrzlama, skalamerija i koreografija, 50 Cent izađe na scenu – i repuje. Na bini su se dešavale stvari, ali verujemo da smo svi upamtili jedino trenutak kada Fifty menja nekoliko majica u sekundi dok u pozadini ide Many Man. Reklo bi se da mu je stil u svakom slučaju bio prioritetan s obzirom na to koliko promena je imao tokom koncerta. 17 godina kasnije ponovo smo slušali najveće hitove rep muzike i mlatili rukom (znate već kako). Najavljivajući Fiftyjev izlazak Busta je govorio o takozvanoj pobedničkoj muzici implicirajući da određene pesme slušaju samo uspešni ljudi. A, Fiftyjeva muzika je upravo to – od Hustler’s Ambition do Window Shopper filozofija je jasna.

50 cent
50 cent

Foto: Marko Obradović Edge, Paula Petrinec, Igor Franičević

Učitati još
Zatvori