Beogradski DJ Alek Leaf preporučuje tri dub/hibrid mix-a
Beogradski DJ Alek Leaf preporučuje tri dub/hibrid mix-a

Beogradski DJ Alek Leaf preporučuje
tri dub/hibrid mix-a

Alek Leaf – Aleksandar Jovanović DJ je i producent specijalizovan za UK bas i breakbeat stil. Alek Leaf-ov prepoznatljiv zvuk karakterišu zavodljiva ambijentalnost i kompleksni perkusionistički elementi. Na njegovo muzičko iskustvo duboko je uticao pokret dubstepa početkom 2000-ih i živahna klupska scena, ti činioci bili su ključni kada je reč i o njegovoj strasti prema produkciji muzike kojom počinje da se bavi 2010. godine.

Alek Leaf-ova umetnička evolucija je, moglo bise reći, mnogima, fascinantna. Pre nego što će zakoračiti u svet muzike i javnih nastupa pod svetlostima reflektora, bavio se anonimnom produkcijom repera od 2016. do 2018. godine. U tom periodu je usavršavao svoje veštine i pronašao svoj glas u muzičkoj industriji. Njegov talenat privukao je pažnju tima TRAKA, što je dovelo do uzbudljive saradnje u grime žanru. Ovo iskustvo poslužilo je kao katalizator za Alek Leaf-a da se upusti u svoj prvi solo projekat.

„Wrong Way“ – was a Right Way

U nedavnom prekretničkom trenutku, dvadesetpetogodišnji Alek Leaf kao krunu svog dugogodišnjeg rada u muzičkoj industriji dodaje ovogodišnji svoj debitantski EP pod nazivom Wrong Way. EP je objavljen pod čuvenom belgijskom izdavačkom kućom Black Teeth Records sa sedištem u Sint Niklasu. Ozbiljan uspeh. Pored ovog značajnog dostignuća, Alek Leaf je takođe podelio nekoliko samostalno izdatih singlova koji prikazuju njegovu umetničku veštinu i sposobnost prilagođavanja različitim žanrovima. Za sada ne nastupa u klubovima u Beogradu, te ćet njegovo ime retko videti na nekim od plakata za žurke. No, jedno je sigurno. To ga ne sprečava da bude svojevrsan kada je reč o produkciji i to kao veoma mlad artist.

Alek Leaf - Wrong Way EP [BTR011]
Alek Leaf - Wrong Way EP [BTR011]

TATOO & ILUSTRACIJA

Kreativnost Aleka Leaf-a se proteže i izvan sveta muzike. Pored DJ-inga i produkcije aktivno se, kao što smo već istakli, bavi tetoviranjem ali i ilustracijom. Povremeno ima prilike da stvara i uzbudljive, prepoznatljive plakate za muzičke događaje i nastupe za klubove u Beogradu. Njegov vizuelni identitet čini se, veoma je povezan sa njegovom muzikom, budući da je artist kom mnogi odlučuju da ukažu poverenje. U svetu tattoo art-a poznat je kao osoba koja stvara besprekoran spoj između izbalansiranog vizuelnog aspekta svoje umetnosti. Pomalo agresivan kada je reč o jedinstvenosti, njegovi radovi definitivno se mogu odmah prepoznati. Da su muzika koju stvara, ali i ilustracije kojima se bavi, nešto što ga definitivno u ovom gradu čini osobom od kvaliteta, svedoči i činjenica da je upravo raznovrsnost njegovog polja delovanja dovela do opšte prihvaćenosti.

Kom god aspektu svoje umetnosti da se okrene, Aleksandar Jovanović bira da joj se posveti do najsitnijih detalja. To možete i sami da primetite ukoliko odlučite da se pozabavite njegovim radom. Ukoliko uz to odlušate i mix-eve koje je selektovao za našu nedeljnu rubriku Beogradski DJ preporučuje muziku shvatićete da definitivno prati ali i ceni one – slične sebi.

Prelazimo u narednom poglavlju i na njegov muzički izbor selektovan specijalno za naš portal. Udubite se podjenako u muziku kao i u njegove komentare. Ukoliko ste pak veliki zaljubljenik u dub ova tri mix-a definitivno imaju veliku šansu da završe na vašim playlist-ama. U slučaju da do sada niste imali prilike da istražujete ovaj žanr, definitivno ne postoji osoba koja može bolje da vam preporuči muziku od Alek Leaf-a.

Alek Leaf // chooses:

Cenim mikseve sa sopstvenim trakama producenata, selekcija je jako bitna stvar, samim time odabrati sopstvenu muziku za set je još veci izazov, jer je teško objektivno sagledati svoje stvari. Postoji mnogo DJ-eva i dobrih producenata. Tako da, danas izbor postoji, ako se dovoljno posvetis slušanju i istraživanju. Naletećeš na neku skromnu a kvalitetnu selekciju kad, tad. Kreirati muziku, sam ili u krugu nekolicine ljudi, najbolji je alat za samokritičnost. To većina ljudi i izbegava u DJ-ingu. Bave se samo selekcijom, a nisu i producenti. I to je skroz – okej.

Selekcija je podjednako kompleksna stvar, ali preuzeti svoju ulogu u muzici otvara prostor za bolje razumevanje muzike. Ovi mix-evi to i potvrđuju.

Gostmiks 2019: OL i Vtgnike

Dub i eksperimentalna selekcija sa Gost Zvuk labela-a. Odlične teksture i masivan zvuk koji je zabavan za slušanje. Možda najbolji moderan dub
miks sa kojim sam se susreo. Definitivno nije za svakoga zbog originalnih traka koje su OL i Vtgnike spremili, sto je mnogo jako jer se retko naleti na ovakvu opuštenost kroz bpm i distorzirane low-fi fore.

Ago na Keep Hush live: Innamind x Green King Sound System

Neverovatan set i količina sopstvene produkcije u istom. Gomila grime i dubstep dragulja bez ikakvih problema, mislim da video govori za sebe.

Ishan Sound, Stand High Patrol Mixtape 23

Za kraj, mixtape sa velikom količinom produkcije u eksperimentalnom dub stilu, sa svega par traka bez Ishan-ovog imena. Stand High Patrol Records, poznat po dub i roots istoriji ne prestaje da iznenađuje sa hibrindnim i modernim blendovima kao što je ova selekcija.


Nadamo se da ste plažjivo slušali selekciju Aleksandra Jovanovića. Savetujemo da ga zapratite na društvenim mrežama, pratite podjednako njegov tattoo art, a kasnije i muzičke projekte. Njegov novi EP  Wrong Way koji smo istakli u samom uvodu neka bude vaša sledeća muzička destinacija. A ono što je pod obavezno kada je reč o elektronskoj muzici isključite potrebu da razumete, a uključite na najjače osećaje koje ona budi.

Foto: Milena Popović; Instagaram / @alekleaf

Učitati još
Zatvori