Beogradski DJ Ana Uzelac preporučuje tri easy listening feel good mix-a // Vinyl only
Beogradski DJ Ana Uzelac preporučuje tri easy listening feel good mix-a // Vinyl only

Beogradski DJ Ana Uzelac preporučuje tri easy listening feel good mix-a // Vinyl only

Ljubitelji mode u Beogradu, imali su prilike da uživo ili na društvenim mrežama isprate poslednji Mona fashion show koji se održao u Hangaru u Luci Beograd. Zajedno sa kolegom Markom Samardžićem, naša ovonedeljna gošća rubrike Beogradski DJ preporučuje muziku, Ana Uzelac, imala je priliku da radi scenografiju i kompletnu audio/vizuelnu art direkciju. Ukoliko ste reviju ispratili, verujemo da vas je rad dvoje uspešnih arhitekata potpuno zasenio. No, ipak, nismo se ovoga puta opkupili zbog mode, nego muzike. Monina revija definitivno jeste bila dobar povod da Ana Uzelac, napokon, bude naša gošća.

A ko je Ana? Iako je istakla da joj je veoma teško da definiše svoj rad jednom rečju, mi ćemo to probati da učinimo umesto nje. Ana je definitivno svestrana – umetnica. Grafička dizajnerka, amaterska analogna fotografkinja, dizajnerka enterijera i kao kruna koja sve objedinjuje, arhitektica. To su sve činioci i zanimanja koja međusobno utiču i čine njen sveobuhvatni rad. No, na svim navedenim stvarima ipak se nećemo zaustaviti jer njena ličnost zaista svestrana. U prevodu: ima još.

MUZIKA KAO POKRETAČ IRACIONALNOG

Nakon nekoliko godina provedenih u arhitektonskom birou, Ana počinje da se bavi scenografijom. Serija Poseta koja se trenutno emituje na televiziji, a koja je izazvala mnoštvo pozitivnih komentara i ovacija kod gledalaca, jedan je od njenih skorašnjih velikih projekata. Za sebe smatra da je prilično racionalna osoba i da joj sasvim prirodno dolazi logičko razmišljanje i rasuđivanje, ali i težnja ka složenom i struktuiranom. Mnogi bi se možda zapitali, kako je DJ-ing ušetao u njen život? Osobine koje prepisuje sebi kose se sa kreativnim, a muzika nije takva. No, Ana Uzelac ipak ima odgovor na to.

Muzika je sva moja rasplinjena interesovanja spojila u jedno. Ja je doživljam biološki zbog čega ona budi iracionalni deo u meni koji odmah počinje drugačije da se ponaša i stvara.

Ana je odrasla u Herceg Novom, u okruženju gde se pretežno negovala rock i metal scena. Tada, moglo bi se reći, zbog nedostatka izbora na neki način okolina joj je nametnula ono što će slušati. Kako kaže, ljubav prema elektronskoj muzici se javlja prilično kasno. Po dolasku u Beograd. Muzička scena uz koju je odrastala je negovala bunt. Taj duboko ukorenjen osećaj u njoj kasnije će verovatno biti nešto što će je privući i house muzici. Ukoliko house slušate površno, to nikada nećete ni osetiti. Taj osećaj nije toliko očigledan kao kod ostalih žanrova. Ali, definitivno jeste nešto što pojedinci mogu instiktivno osetiti ukoliko uspeju da se pronađu.

BEOGRAD KAO PRESTONICA MULTIMEDIJALNOG SADRŽAJA

Ana u jednom periodu svog života počinje sve češće da izlazi u klub 20/44, gde joj se, kako otkriva, otvaraju neki potpuno novi horizonti kada je reč o muzici. To postaje prostor u našoj prestonici na kom uspeva muzički da se izrazi u potpunosti.  Tek tada kreće da se posvećuje elektronskoj i house muzici sve intenzivnije, ali i da skuplja i doživljava muziku iskustveno. Pored toga, imala je priliku da dizajnira i nekolicinu postera za žurke u Beogradu. Samim tim, polako ali sigurno, sve deluje kao da je pronašla zajednicu u kojoj može potpuno kreativno da se rasprši.

Veoma mi je drago sto se neki od postera koje sam radila nalaze baš u DJ boothu na brodu.

Ana Uzelac, vremenom, postaje ime koje se sve češće sreće, koje dobija pozitivan feedback na nastupima a definitivno sa godinama uspeva da izgradi i svoj specifičan stil u DJ-ingu. Neka od inostranih gostovanja na brodu koja su značajno uticala na nju su Dream to Science, Volcov, Sassy J. Ukoliko ste pratili Anu u njenim počecima, definitivno ste mogli da osetite uticaj ovih izvođača na njen rad.

Nakon toga, neke nove stvari pocinju da se kuvaju Cetinjskoj. Ono što joj se dopalo jeste aktivno kreiranje multimedijalnog sadržaja koji je vezan za kulturnu, umetničku i medijsku scenu Beograda i momenat kolektivnog podizanja svesti o kvalitetnoj i underground muzici generalno. Posebno Lift, postaće njeno omiljeno mesto za puštanje gde se uvek zapali dancefloor.

Tamo uvek doživim emotivno oslobađanje i strasno se oseti  kolektivna euforija, za koju mislim da je ključna za dobar party. Tu se najčešće spoje svi faktori, ljudi odreaguju, skapiraju moju muziku i onda i pesme puštene u tom trenutku za mene dobiju neku novu dimenziju.

Muziku je imala priliku u više navrata da pušta na popularnim, pretežno alternativnim mestima u Beogradu kao što su to: Lift, Dim, April, Drugstore, Brod 20/44, KC Grad, Silosi. Tu je i nastup na EXIT festivalu, ali i mestima u regionu kao što su to Biro (Podgorica), caffe Radio 2B (Herceg Novi), Kiteloop i Kabanya (Ada Bojana), Kamov (Rijeka). Zvanično, svoje prve gigove imala je u Bivšem baru. Oni koji su čuli/izlazili u Bivši bar, zanju zbog čega ovaj klub vredi istaći kada je reč o muzici i nastupima.

NOVOSTI

Ove godine, 18. novembra Ana će prvi put nastupiti u CKZ Ribnica u Podgorici: (Radio KRŠ presents: Ana Uzelac @ Foaje (CKZ Ribnica) 18.11.2023. (live @ 99MHz & radiokrs.com)). Definitivno savetujemo da budete deo ovog događaja ukoliko se za to ukaže prilika. Nakon toga očekuje nas njen nastup zakazan za 24. novembar u Liftu. Ukoliko vas kroz čitav tekst nismo ubedili da prisustvujete njenim gigovima, selekcija njenih mix-eva sigurno hoće. Takođe, za dublje razumevanje muzike koju Ana selektuje preporučujemo da poslušate njen mix za Forbidden Dance radio show na Radiu D59B i live koji je nedavno imala prilike da snima za Radio Terra u Zaokretu. Oba će uspeti da vam pruže muzičko iskustvo koje samo Ana zna da kreira. Veseli, lagani, opuštajući, zanimljivi i kreativni pristup u selektovanju traka definitivno su nešto što je izdvaja i čini atraktivnim DJ-em.

A sada, prelazimo polako i na ono zbog čega smo se svi ovde okupili. Njen muzički odabir od tri unikatna mix-a koja je specijalno izdvojila za naš portal. U nastavku vas očekuje definitivno nešto potpuno drugačije, interesantno i, baš kao što i sam naslov Anine selekcije kaže feel good. Muzika koju možete zaista da slušate u svakoj prilici, ali i da izvlačite određene singlove i kreirate svoje liste. Definitivno još jedan kvalitetan odabir. Opustite se, uživajte u muzici i zapratite Anu na društvenim mrežama kako biste ostali u kontaktu sa njenim nastupima i ostalim muzičkim projektima.

Ana Uzelac // chooses:

Izabrala sam 3 easy listening, feel good mix-a, vinyl only, za svako doba dana i godine što se mene tiče. Mislim da su to tri mix-a koja sam najviše puta preslušala. Toliko, da ih skoro znam napamet. Volim da izližem neki mix, i onda kada ga pustim nakon nekog vremena potpuno me vrati u taj period.

Crown Ruler Mix # 5 – Üllar Siir

Ullar Siir  iz Estonije, ozbiljan kolekcionar rariteta disco i soulful muzike. Redovno digitalizuje ploče i kači na svoju youtube stranicu. Generalna preporuka za sve Crown Ruler mix-eve.

Slowies

 

Leo Hallin Iz Švedske. Po zanimanju ilustrator i grafički dizajner. Mislim da čak nigde ne pusta, samo povremeno izbaci neki mix!

MFM Mix 030: Loveshadow

 

Duo iz Kalifornije. Izlazi im LP u novembru. A 2021 su imali izdanje za Music From Memory za koje je i snimljen ovaj mix.

Foto: Privatna arhiva

Učitati još
Zatvori