Beogradski DJ Dakissa preporučuje tri mix-a sa holandske elektronske muzičke scene
Beogradski DJ Dakissa preporučuje tri mix-a sa holandske elektronske muzičke scene

Beogradski DJ Dakissa preporučuje tri mix-a sa holandske elektronske muzičke scene

Dok smo se pripremali da sročimo uvod za još jedan u nizu tekstova u našoj svežoj rubrici u kojoj beogradski DJ-evi predlažu muziku, pomislili smo kako bi lepo bilo ugostiti osobu koja će da donese nešto autentično. Nešto što do sada nismo (toliko) slušali. I tako smo, nekom potpuno prirodnom selekcijom, došli do Danila Grubišića poznatijeg kao Dakissa. A kako smo znali da je upravo Dakissa i njegova muzika nešto autentično? Čitajući njegove ranije intervjue saznali smo da Danilo nije osoba koja je izabrala muziku, nego osoba do koje je house sam pronašao put.

Danilo je svoju muzičku karijeru započeo u reklo bi se posebnom životnom momentu. Onom, kada samo znaš da nešto želiš da radiš. Nakon što je jedno vreme proveo u Indiji i Hong Kong-u, Danilo se vraća u Srbiju, kupuje kontrolor i kao da „odlučuje“ da kreira nešto potpuno drugačije. U prilog tome da je bio, ali i ostao, osveženje na domaćoj tehno sceni svedoči i prva nagrada na takmičenju Let’s mix it koju osvaja 2021. godine.

Do danas, Dakissa je ime koje se moglo videti na plakatima najboljih noćnih klubova u Beogradu kao što su to Half, Kult i Silosi. Bio je i gošća mnogih domaćih festivala poput Lovefest-a, EXIT-a, Vibe fest-a i Metinee Fest-a.

Kada bi nas neko pitao kako ga zamišljamo, odgovor bi bio sličan sa ranijim njegovim komentarima. Pored potoka, u gustoj šumi dok sviće zora. Odabrani ljudi i nikada jači sound system. U ime te zamisli, Dakissa je vama i nama predložio tri unikatna miksa sa holadnske house scene.

Dakissa // chooses:

Dekmantel Podcast 062 – Gerd Janson X Krystal Klear

Prelep, lagan i mix kao stvoren za pocetak dana uz ispijanje prve kafe posle nakon doručka. Traka počinje sa laganom ambijentalnom muzikom koja opušta, i samim tim pravi savršen uvod. Kasnije u mixu se pojavljuju razni žanrovi koji variraju od house-a do disco zvuka sa magičnim elementima.

Chris Stussy – Awakenings Easter Festival 2022

Jedan od boljih minimal house Live DJ setova. Najvise od svega me je oduševila selekcija traka koja je kreirala novi pravac u tom žanru. Brz ritam i pumpy groove sa tripy elementima i pozitivnim vokalima.

No Art Festival 2022 | NDSM Amsterdam | 2 Hours Closing Set by ANOTR

Šlag na tortu i nova generacija holandske scene koja oduševljava iz dana u dan. Duo koji je trenutno jedan ako ne i „najjaci“ na sceni. Dosta inspirativni i u ovom setu mozete čuti raznovrsne elemente u trakama koji asociraju na Soul, Funk, Disco, Jazz i takodje 90’s House-a. Pun pogodak.

Dakle, ovo je bio kratak ali sladak izbor Danila Grubišića. Redakcijski moramo da se opredelimo za treći mix koji je već postao nešto što ćemo verovatno vrteti na repeat u narednih, pa, verovatno dosta dugo.

Takođe imamo još materijala za slušanje a to je Danilov prvi EP – koji sadrži dve pesme Weird Situation i Treasure, svedočanstvo je njegovog proteklog rada u muzičkoj industriji. Prva pesma donosi zvuke gura deep house/minimal groove sa jedinstvenim vokalom i dubokim progresijama akorda. Dok je druga, Treasure, breakbeat sa dosta radosnih raznolikosti i svetlih melodija i vokala koji pružaju drugačiji kontrast čitavom projektu.

Ukoliko ste trenutno u potrazi za, kao što smo već i sami istakli u uvodu, osveženjem na domaćoj house sceni, nadamo se da ste dobili i novog artista kojeg možete potencijalno da sledite.

Foto: Privatna arhiva

Učitati još
Zatvori