Beogradski DJ Knower preporučuje tri mix-a na kojima se nalazi njegova omiljena muzika
Beogradski DJ Knower preporučuje tri mix-a na kojima se nalazi njegova omiljena muzika

Beogradski DJ Knower preporučuje tri mix-a na kojima se nalazi njegova omiljena muzika

Veljko Bojković aka DJ Knower, kada je reč o muzici, opisuje sebe kao nepredvidivog čak i samom sebi. Zna da je neznanje uvek zanimljivo. Beskonačni je tragač za muzikom i semplovima koji pronalaze sami sebe zaranjanjem u muzičke tunele koje istražuje njegova velika radoznalost. Deo je različitih muzičkih projekata, zbog čega je veoma izazovno pokušati obuhvatiti njegov kompletni stvaralački opus. Knower kao DJ na domaćoj sceni usavršava svoje veštine poslednjih petnaest godina. Danas, važi za DJ-a koji rado pokazuje svoje muzičko umeće u svim proper klubovima i barovima u Beogradu.

Knower 1

Najsvežiji poduhvat je rezidentura Knower + Friends na Brodu 20/44, na kom je tokom leta ove godine nastupao uz svoje odabrane goste. A to su prijatelji i kolege koji zajedno sa njim čine stubove elektronske scene u Beogradu.

Od Cetinjske do OZORA Festivala

Kada ga pitate šta voli da pušta i kojim žanrovima je naklonjen, zbuniće se. Kako i sam kaže, ne voli da se ograničava žanrovima. Svoj DJ svet gradi stilovima koji konstantno variraju kroz vreme i u odnosu na prostor u kom nastupa. Na primer, u jednom trenutku ga možete čuti kako pušta klupsku muziku u Cetinjskoj, KC Grad-u ili na 20/44, a u drugom – na stejdžu ambijentalne muzike OZORA festivala 2023 u Mađarskoj. Odnedavno je pokrenuo elektronski live bend Telescope Jam Project, sa kojim je nastupao na pomenutom OZORA festivalu, kao i jedinstvenom Sonic Explorations dešavanju na planini Kosmaj i klubu DIM. Njegova svestranost kao DJ-a inspiracija je kako njegovim kolegama, tako i onima koji vole da ga prate na nastupima.

KNOWER KAO PRODUCENT // Ambijentalna i eksperimentalna muzika

Iako živi u Beogradu u kom se noćni život zasniva na klupskoj muzici, njegovi prvenci u izdavaštvu su nešto totalno suprotno onome što domaća publika obično priželjkuje. Prvi je album Curiosity Is Not Dead, izdat za holandsku Shimmering Moods kuću. U ovoj konceptualnoj muzičkoj avanturi, istraživao je šumske, organske i prirodne svetove, kreirajući putovanje kroz ambijentalnu, eksperimentalnu i dub muziku.

Knower
Knower

Nedugo nakon tog izdanja, izdaje još jedan album za pomenutu kuću. Ovog puta u kompletno elektronskoj odori, uz pomoć koje je sačinio trinaest numera u okviru Slow Emotion ideja. Njegov put stvaranja ambijentalne muzike se nastavio i do izdavačke kuće Slow Tone Collages, za koju je izbacio dve dugačke kompozicije pod nazivom In Search of Nothing.

bandcamp
bandcamp
In search of nothing 2

KNOWER KAO PRODUCENT // Klupska muzika

Iako je svoju profesionalnu producentsku karijeru započeo muzikom koja nije klubska, ubrzo će se iskupiti i ljubiteljima tih ritmova. Primećen od strane jednog od najpoznatijeg DJ-a kod nas, Dejana Milićevića, Knower izdaje Collective Sauna EP za njegovu produkcijsku kuću TitZero Recordings. Knower je na pomenutom EP-u ponudio tri klupske numere, koje pojedinačno vuku inspiraciju iz Brazila, Afrike i SAD-a.

bandcamp
bandcamp

Nakon toga, usledilo je izdanje za lokalni headroom rec., kao i njegovo potpuno nezavisno izdanje WEXICO. Najsvežija produkcija izdanja koja potpisuje mogu se čuti na kompilaciji izdavačke kuće WAX TRAXX, domaćeg muzičkog umetnika Neutron-a. Knower je za nas selektovao tri mix-a od kojih, kako i sam kaže, svaki posebno opisuje njegove fluidne muzičke aspiracije. Uživajte u selekciji koju je izdvojio specijalno za Journal.

Knower 2
Knower // chooses:

RADIO D59B / PONOĆNI PROGRAM #30 w/ DJ Brka Feat Knower

Ovo je jedan od mojih najlepših muzičkih poduhvata. Pre svega, jer sam dobio poziv od mog idola, legende beogradskog klabinga – DJ Brka. Njegov serijal Ponoćni program je jedno umetničko delo, i nije mi ostalo ništa drugo nego da tako i pristupim stvaranju ovog miksa. I tako i bi, preeeeezadovoljan!

Telephones & DJ Fett Burger – Radio Buena Vida 29.05.21

Još jedna moja muzička ljubav – dub muzika. A ova dva mistika su se prošetala kroz najrazličitije tunele ovog žanra i ponudili pregršt rariteta i gemova koje je potrebno slušati na krštenom ozvučenju zarad vibracije celog tela.

CB 221 – D’julz

Kako prikazati svu draž i lepotu house muzike nego preko pravog heroja iz Francuske. Preko 20 godina potvrđuje svoj kvalitet, koji se samo nadograđuje. Ovaj miks je zapravo snimak njegovog nastupa iz kluba Womb u Tokiju, gde je predstavio pravi čas house muzike i dragocenog groove-a.


Na samom kraju, nadamo se da ste uživali u ovonedeljnoj selekciji. Pozivamo vas da zapratite društvene mreže našeg gosta i budete u toku sa njegovim radom i novostima iz sveta muzike. Naša rubrika Beogradski DJ preporučuje muziku izlazi svake srede, te vas ovom prilikom pozivamo da sledeće nedelje ponovo budete uz nas, kao i narednog muzičkog gosta.

Foto: Dejan Stojanović / elpistolero__; bandcamp

Učitati još
Zatvori