Beogradski DJ Petko preporučuje tri domaća DJ-a sa radija D59B
Beogradski DJ Petko preporučuje tri domaća DJ-a sa radija D59B

Beogradski DJ Petko preporučuje tri
domaća DJ-a sa radija D59B

Kada smo pokrenuli rubriku Beogradski DJ preporučuje muziku cilj nam je bio da edukujemo ljude i ponudimo im na jednom mestu kvalitetnu muziku različitih žanrova i podžanrova u kojoj mogu da uživaju, dalje je istražuju, selektuju i prosto produbljuju svoje elektronsko muzičko iskustvo. Nakon što smo ugostili određen broj mlađih DJ-eva sa domaće scene i osetili njihove različite senzibilitete kroz muziku, red je bio da se malo uzobiljimo. Tako smo ove nedelje odlučili da ugostimo Zorana Petkoskog, poznatijeg kao DJ Petko. Mnogi se možda pitaju, zbog čega od svih DJ veterana sa domaće elektro muzičke scene birate baš Zorana? Razlog je jednostavan. Kako je ovo jedna sveža i mlada rubrika nastala sa čistom i iskrenom željom da se podrži lokalna muzička scena, ko može bolje da razume taj naš poriv od osobe koja je to isto činila činila „davnih dana“ ili možda ne tako davnih, u svojoj radio emisiji Playground koja je bila emitovana na Studiju B od 2000. do 2015. godine.

@petko.radio.d59b // Playground Radio Show 01.06.2000

Pored radio emisije Playground tu su još dva veoma bitna i aktuelna razloga. Oba su definitivno zaokružila Petkovu skoro pa tridesetogodišnju muzičku karijeru. To su DJ Škola Playground i Radio D59B čiji je glavni urednik u Srbiji.

O njegovoj DJ školi u gradu možete čuti samo reči hvale, kako onih koji su kroz školu prošli, tako i onih koji poznaju Petka i znaju koliko emocije i želje ulaže u rad. Edukacijom i mentorstvom Zoran Petkoski definitivno, na možda najlepši način, pomaže da se domaća elektro muzička scena definiše ali i iznedri neke nove talente. Ovo je definitivno poziv koji ne bira svako.

Sa druge strane, tu je radio D59B, koji je rekli bismo trenutno gnezdo svih muzičkih entuzijasta. Kako onih koji stvaraju, tako i onih koji konzumiraju muziku. Uz muzički program koji se emituje 24/7 a koji nudi pažljivo selektovane elektronske zvuke, emisije ali i goste iz čitavog sveta, radio definitvno čini najkvalitetniji alternativni muzički program. Sa središtem u Beogradu i Berlinu, radio od svog osnivanja 2018. godine pa do danas postaje priznato sredstvo komunikacije između domaće i regionalne publike koja gaji jedinstven senzibilitet kada je reč o elektronskom zvuku.

Kao jedan od onih koji ne vole preterano da se eksponiraju, Zoran Petkoski najviše je poznat onima koji su činili ili čine beogradsku elektronsku muzičku scenu. U radu sa nekim od najprepoznatljivijih imena sa domaće i regionalne DJ scene, klubovima koje je okupirao svojom muzikom još u najmlađim danima, radijskim iskustvom koje uporno nadograđuje i do danas, jedinstvenom veštinom selektovanja i puštanja muzike, ali i produkcijskim iskustvom koje je zaista pozamašno DJ Petko kreirao je svoj unikatan pečat koji iz godine u godinu kao da postaje sve utvrđeniji. Tako je njegov rad poznat onima koje muzika privlači ne samo telesno nego i spiritualno.

@petko.radio.d59b

U momentu kada mnogi današnji DJ-evi sa domaće scene još ni rođeni, ili su bili sasvim „male bebe“, Zoran Petkoski održao je svoj prvi gig u nekadašnjem beogradskom klubu Industria. Bila je to 1996. godina. Danas, tačno dvadeset i sedam godina kasnije, Miloš Radičević je u ulozi onoga ko selektuje mlade umetnike i to upravo na našem portalu.

Posle ovog, nikako, dovoljnog uvoda, red je da naše reči ostavimo po strani i dopustimo da izbor DJ Petka poruči sve što bi trebalo poručiti. Na vama je da zaključite, uz muziku, šta je ono što je hteo da kaže. Na kraju, nije li to jedini način da dođemo do neke konačne suštine?

DJ Petko // chooses:

TO THE STARS #4 w/ Stellarcompanion

Prilikom prvog slušanja, deluje da je mix veoma dinamičan, a način na koji se numere prepliću stvara potpuno drugačiji osećaj. Mix je pravo lezerno plutanje na acid bas linijama i prostranim harmonijama. Spoj muzike iz devedesetih godina i novije produkcije je veoma dobar.

TO THE STARS #4 w/ Stellarcompanion

STATES OF MIND #9 w/ Nevena Jeremic & Danilo Kas

Ovaj miks na radiju je jedan od favorita kada su u pitanju domaći DJ-evi. Bio sam prijatno iznenađen selekcijom muzike od strane ovih mladih ljudi. Zvuči veoma ozbiljno, a opet izuzetno zanimljivo. U njihovom miksu se prepliće mnoštvo različitih žanrova koji su veoma lepo spojeni u celinu, a to je nešto što posebno cenim.

STATES OF MIND #9 w/ Nevena Jeremic & Danilo Kas

SONGS OF TRANSCENDENCE #10 w/ Ribs

Beogradski DJ duo Ribs, po mom mišljenju, zaslužuje više prostora i pažnje. Njihovi miksevi su izuzetno raznoliki u muzičkom smislu i oseća se da su pažljivo slušali mnogo različitih žanrova. Izdvojio bih posebno jedan njihov mix koji predstavlja njihov pogled na Funk, Soul i Disco. Mix je veoma dobro složen i prijatan za slušanje.

 


Nakon što smo odslušali tri mix-a koja nam je DJ Petko izdvojio odlučili smo da se preselimo potpuno na radijo D59B i tamo ostanemo do kraja dana. Nakon muzičkog odabira koji zaista zaslužuje svu pažnju, red bi bio i da vam prenesemo kada i gde možete da slušate Zorana Petkoskog i uživo u narednom periodu. Insajderska informacija kaže da će puštati muziku 21. jula u Sislosima. Sada vam, pored muzike predlažemo i da se nađete isped njegovog DJ pulta i osetite na svojoj koži sve ono što smo se potrudili da istaknemo.

Do tada, ostavljamo vas u nadamo se lepom maniru koji uključuje dobru muziku. Do sledeće nedelje kada vas očekuju novi predlozi.

Foto: privatna arhiva; @petko.radio.d59b

Učitati još
Zatvori