Bora Đorđević: Glas jedne generacije, pesnik buntovnik i rokenrol ikona
Bora Đorđević: Glas jedne generacije, pesnik buntovnik i rokenrol ikona

Bora Đorđević: Glas jedne generacije,
pesnik buntovnik i rokenrol ikona

Bora Đorđević, poznatiji kao Bora Čorba, preminuo je u 71. godini. Bio je jedan od najistaknutijih muzičara na Balkanu, pesnik, kantautor i lider rock benda Riblja Čorba. Njegov doprinos jugoslovenskoj i srpskoj muzičkoj sceni ostavio je neizbrisiv trag u kulturnom nasleđu regiona. Nesumnjivo je bio jedna od najvažnijih ličnosti u istoriji rock muzike na Balkanu, a njegova muzika i angažman oblikovali su generacije. Kroz decenije, Bora je ostao dosledan svom stilu i uverenjima, uprkos kritikama koje su ga pratile. Danas, sa bogatim muzičkim opusom iza sebe, Boru Đorđevića pamtimo kao simbol autentičnosti i nepopustljivosti, oličenje rokenrola na ovim prostorima. Prisećamo se njegovog života, bogatog muzičkog opusa, fenomenološkog uticaja ali i kontroverzi koje su ga pratile tokom života i karijere.

Bora Đorđević

Bora Đorđević rođen je u Čačku, a još kao mlad je pokazivao interesovanje za muziku, poeziju i pisanje, što će kasnije i postati temelj njegovog stvaralaštva. U ranim sedamdesetim bio je deo nekoliko bendova, ali je pravi uspeh došao sa osnivanjem rock benda Riblja Čorba 1978. godine koji je veoma brzo postao jedan od najpopularnijih bendova na prostoru bivše Jugoslavije. Njihov debi album Kost u grlu (1979) bio je muzički šok za tadašnju scenu, donoseći čvrst rock zvuk u kombinaciji sa sarkastičnim i često provokativnim tekstovima koje je Bora pisao. Njihova muzika bila je odraz društvenih i političkih zbivanja u zemlji, često kritikujući vlast i društvene norme, što ih je učinilo miljenicima mladih, ali i trnom u oku režima.

Foto: Profimedia

Njegov muzički opus proteže se kroz više od četiri decenije i obuhvata širok spektar tema – od ljubavi i prijateljstva do političke satire i društvenih problema. Bio je poznat i prepoznatljiv po svom direktnom i često provokativnom stilu pisanja. Albumi poput Mrtva priroda (1981), Buvlja pijaca (1982) i Istina (1985) postavili su visoke standarde za rock muziku u Jugoslaviji. Pesme poput Amsterdam, Na zapadu ništa novo, koja je postala simbol bunta protiv političkog establišmenta i Pogledaj dom svoj, anđele ne samo da su postale klasici, već su često korišćene kao soundtrack za društvene promene koje su se dešavale u zemlji. Sarađivao je sa mnogim istaknutim umetnicima sa Balkana, uključujući Arsena Dedića, Kornelija Kovača, Josipu Lisac i druge. Njegova muzička svestranost omogućila mu je da stvara van okvira tradicionalnog rock zvuka.

Pesme koje su ostavile trag

Mnoge Borine pesme inspirisane su stvarnim događajima iz njegovog života ili života ljudi koje je poznavao. Na primer, pesma Ostani đubre do kraja inspirisana je raskidom sa bivšom devojkom, čuvenom beogradskom manekenkom Biljanom Nevajdom Šević koja je bila inspiracija i za pesme Dva dinara druže i Poslednja pesma o tebi.

Pre nego što je postao poznat kao frontmen Riblje Čorbe, Bora Đorđević je bio pesnik. Bio je autor nekoliko knjiga, uključujući autobiografiju Šta je pesnik hteo da kaže iz 2009. godine, u kojoj detaljno opisuje svoj život i karijeru, kao i razmišljanja o muzici, politici i društvu. Pored muzike, Bora je glumio u nekoliko filmova i serija. Bio je i veliki ljubitelj sporta, posebno fudbala. Često je viđen na utakmicama Partizana, kluba za koji je navijao. A malo je poznato i to da je ulepšao himnu pomenutog fudbalskog kluba Partizan.

Od cenzure do najslavnijeg rock benda na ovim prostorima

Bora Đorđević nikada nije bežao od kontroverzi. Bio je kritičar vlasti, što je dovelo do brojnih sukoba sa političkim establišmentom. Njegove pesme često su bile cenzurisane. Pesma Snage opozicije iz 1981. godine izazvala je veliki skandal zbog otvorene kritike tadašnjeg režima. Tokom devedesetih, bio je aktivno uključen u politički život. Njegov politički angažman podelio je publiku, ali je Bora ostao dosledan svojim uverenjima, bez obzira na posledice. Sa druge strane, njegov uticaj na muzičku scenu Balkana je bio neosporan. Pored muzičkog nasleđa, Bora je ostavio i dubok trag u kulturi i društvenoj svesti. Njegovi tekstovi često su citirani u kontekstu političkih i društvenih promena na Balkanu. Kao jedan od najpoznatijih pesnika među muzičarima, Bora je uspeo da spoji umetnost i aktivizam na način koji malo ko može da postigne.

Foto: Profimedia, YouTube

Učitati još
Zatvori