Kraj jedne ere: Bend Coldplay najavio rastanak nakon objavljivanja 12. studijskog albuma
Kraj jedne ere: Bend Coldplay najavio rastanak nakon objavljivanja 12. studijskog albuma

Kraj jedne ere: Bend Coldplay najavio rastanak nakon objavljivanja 12. studijskog albuma

Coldplay, bend koji je više od dve decenije oblikovao zvuk savremenog rock-a, nedavno je obelodanio vest koja će promeniti muzičku scenu: planiraju da se povuku nakon objavljivanja svog 12. studijskog albuma. Ova informacija dolazi u trenutku kada bend ponovo privlači pažnju zbog nadolazećih koncerata i novog albuma Moon Music, zakazanog za 4. oktobar 2024. godine.

Od svojih skromnih početaka u Londonu, Coldplay je postao simbol drugačijih rock bendova. Onih koji su odoleli bad boy talasu i ostali u srcima različitih generacija. Njihov prvi album Parachutes iz 2000. godine postavio je temelje za ono što će postati jedan od najuspešnijih bendova u istoriji muzike. S vremenom su stvorili niz hitova koji su obeležili generacije, kao što su Clocks, The Scientist i A Sky Full of Stars.

Coldplay se povlači nakon objavljivana 12. studijskog albuma

Uprkos stelarnom uspehu, članovi benda su uvek naglašavali važnost umetničkog integriteta. S obzirom na to da su do sada objavili devet studijskih album (kao i šest live albuma, dvanaest kompilacijskih albuma, osamnaest EP izdanja, četrdeset i tri singla, trinaest promotivnih singlova i pet singlova za humanitarne svrhe) njihova odluka da se ograniče na 12 studijskih izdanja dolazi iz želje da zadrže visok standard kvaliteta. Ovakva strategija osigurava da svaki novi projekat bude dobro promišljen. Kao i da donese nešto novo, umesto da se oslanja na prethodni uspeh.

Osim muzike, Coldplay je poznat po energičnim koncertima koji su uvek doživljaj za sebe. Njihovi nastupi, obeleženi spektakularnim vizuelnim efektima i interakcijom s publikom, često ostavljaju nezaboravan utisak. Sa povratkom u Indiju nakon osam godina, očekivanja fanova su velika. Međutim, pojavili su se i problemi sa prodajom karata, što dodatno naglašava emotivni naboj koji prati svaki njihov nastup.

Coldplay je ostavio dubok trag u svetu muzike, a njihova muzika će sigurno trajati. Odluka da se povuku predstavlja kraj jedne ere, ali i mogućnost za nove početke. Za bend i za njihove brojne fanove.

Ova najava može da označi završetak jednog poglavlja, ali istovremeno otvara prostor za nova istraživanja i kreativne poduhvate.

coldplay se rastaje rastanak bend
Chris Martin / profimedia

Foto: Profimedia; Instagram: @coldplay

Učitati još
Zatvori