Dua Lipa oživela hitove iz 80-ih, a mnogi misle da su plagijati – otkrivamo zašto
Dua Lipa oživela hitove iz 80-ih, a mnogi misle da su plagijati – otkrivamo zašto

Dua Lipa oživela hitove iz 80-ih, a mnogi misle da su plagijati – otkrivamo zašto

Dua Lipa je jedna od najpopularnijih pop zvezda današnjice. Skoro svaka njena pesma predstavlja hit, a radio stanice na dnevnom nivou je puštaju nebrojeno puta. Međutim, u poslednje vreme se mogu čuti internet glasine u vezi sa autorstvom njenih pesama. I to ne samo u poslednje vreme, već otkad je izašao popularni album Future Nostalgia.

Naime, fanovi (a većinom zapravo oni koji to nisu) tvrde da poznata pevačica voli da pozajmljuje tuđe pesme. Zbog toga su nastali i mnogi reel-ovi i TikTok-ovi na ovu temu. Nakon što smo govorili o omiljenom restoranu poznatih holivudskih ličnosti među kojima je i Dua Lipa, ovog puta pozabavićemo se nešto drugačijom temom. Da li su pesme Dua Lipe zapravo njene i u čemu je štos?

Future Nostalgia 

Future Nostalgia je drugi studijski album engleske pevačice, objavljen 27. marta 2020. godine. Album je izazvao veliko interesovanje i pohvale kritičara, a često je opisivan kao spoj modernog popa sa retro zvucima iz osamdesetih godina prošlog veka. Inspiraciju za album Dua Lipa je pronašla u muzici koju su slušali njeni roditelji, kao i u plesnim hitovima iz prošlosti. Producenti albuma uključuju poznata imena poput Jeffa Bhaskera, Ian Kirka Patricka i The Monsters & Strangerz, koji su doprineli stvaranju svežeg, ali nostalgičnog zvuka.

Album sadrži nekoliko hit singlova koji su postali globalni hitovi, uključujući Don’t Start Now, pesmu koja je postala planetarni hit i jedan od najpoznatijih singlova godine. Zatim, Physical, energičnu pesmu sa zaraznim ritmom i upečatljivim refrenom. Iako mlađi fanovi (Gen z) nisu potpuno upoznati sa diskografijama bendova iz sedamdesetih i osamdesetih godina nisu ni primetili da pesme koje vole i slušaju on repeat već postoje. Sa druge strane, stariji fanovi nisu bili oduševljeni činjenicom da je Dua Lipa pozajmila nekoliko sample-ova od njenih prethodnika. Tako je pesma Prisoner veoma slična kombinaciji popularne I was made for lovin’ you od grupe KISS i Physical od Olivie Newton John. Pesma Love again je takođe pronašla svog istorijskog parnjaka u pesmi Your Woman (White Town).

Dua Lipa – pesme koje smo zaboravili?

Pesma Break My Heart koristi sample iz pesme Need You Tonight benda INXS. Tako i druge pesme imaju svog parnjaka u prošlosti. Međutim, ljudi često zaboravljaju da je ovaj album upravo i posvećen tim pesmama. Future Nostalgia bi se mogao nazvati i cover albumom u kom je Dua Lipa odala počast pesmama iz njenog detinjstva. Ali, i one koji znaju ovu informaciju to ne sprečava da je još uvek nazivaju plagijatorkom.

Kritičari su pohvalili album Future Nostalgia za njegovu koheziju i produkciju, ističući ga kao jedan od najboljih pop albuma godine. Album je takođe dobio nekoliko nagrada i nominacija, uključujući nagradu Grammy za najbolji pop vokalni album. Teme pesama variraju od ljubavi i samopouzdanja do introspektivnih momenata, a Dua Lipa je kroz album pokazala svoju sposobnost da kombinuje moderni pop zvuk sa retro elementima, stvarajući jedinstven muzički izraz. Future Nostalgia je definitivno učvrstio njenu poziciju kao jedne od vodećih pop zvezda današnjice.

Foto: Instagram: @dualipa

Učitati još
Zatvori