Kolekcija Eltona Johna prodata za 20 miliona funti: Ovo su dragoceni predmeti koji su se našli na aukciji
Kolekcija Eltona Johna prodata za 20 miliona funti: Ovo su dragoceni predmeti koji su se našli na aukciji

Kolekcija Eltona Johna prodata za 20 miliona funti: Ovo su dragoceni predmeti koji su se našli na aukciji

Ako je samo na jednoj aukciji bilo izloženo 900 predmeta, ne možemo ni da slutimo kolika je zapravoi kolekcija umetnina i dragocenosti Sir Eltona Johna. Ipak, takva pozamašna zaostavština ne iznenađuje, s obzirom na dugovečnost i uspeh karijere koju je imao. Legenda britanske muzike zvanično se penzionisao prošle godine, slaveći više od 50 godina stvaralaštva poslednjom velikom turnejom, Farewell Yellow Brick Road. Krajem februara ove godine, prvi put posle dve decenije, ponudio je predmete iz svoje lične kolekcije na aukciju. Kuća Christie’s bila je zadužena za prodaju, na kojoj je ukupno potrošeno 20.5 miliona funti.

Kako to može samo pop ikona kakva je Elton John, kolekcija je sadržala brojne umetnine, nakit, odevne predmete, fotografije i dekore koje je pevač stekao kroz saradnje i poznanstva sa najvišim krugovima svetske kulturne scene. Od modnih komada sa čuvenim logom zlatne meduze do prepoznatljivih portreta Jima Morrisona, čini se da je Elton ponudio neke od najznačajnijih primeraka iz svoje kolekcije.

Nisu izostali ni emblematični kostimi na kojima je razvijao scensku ikonografiju. Mnogo perja, pregršt ekscentričnih naočara za sunce i, naravno, more šljokica našlo se u izložbenim prostorijama aukcijske kuće Christie’s u Njujorku. Osim toga, Elton John ponudio je i instrumente na kojima je godinama i širom sveta svirao prepoznatljive numere, evergrin hitove koji su obeležili pet decenija njegovog bogatog opusa.

Iako je favorite ovako raskošne kolekcije teško odabrati, mi ipak stavljamo na listu želja predmete koji predstavljaju raritete, a koje je Elton John pažljivo prikupljao i čuvao tokom godina. Među njima su fotografije Elliotta Erwitta, čuvenog američkog fotografa koji je nedavno preminuo, ili pak enterijerski komadi kakvi se danas više ne proizvode.

Marilyn Monroe, New York, 1956; foto: ELLIOTT ERWITT (1928–2023)

Foto: Christie’s, Instagram (@christiesinc, @artnews)

Učitati još
Zatvori