Slučaj Freddie Mercury: Lični predmeti rok zvezde odlaze na aukciju
Slučaj Freddie Mercury: Lični predmeti rok zvezde odlaze na aukciju

Slučaj Freddie Mercury: Lični predmeti
rok zvezde odlaze na aukciju

U čuvenu britansku aukcijsku kuću Sotheby’s ovog septembra stiže privatna kolekcija legendarnog frontmena benda QueenFreddie-ja Mercury-ja pod nazivom Freddie Mercury: A World Of His Own. Reč je o nikad viđenoj kolekciji koja broji čak 30.000 predmeta, uključujući odeću i rukom pisane tekstove koji su pripadali frontmenu grupe Queen, a koje je skupljao više od tri decenije i čuvao u svom domu u Londonu. Dobra vest je da će kolekcija biti izložena pre same aukcije, a kao centralni predmet nadolazeće aukcije pevačevih ličnih predmeta naći će se čuveni crni lakirani klavir koji je pripadao Freddie-ju Mercury-ju. To je isti onaj koji je na svojim dirkama iznedrio tolike hitove i sveukupno delo benda kakav je bio Queen. I da, Bohemian Rhapsody jeste jedan od tih hitova.

/ Čuveni Freddie-jev Yamaha klavie /
Freddie Mercury
/ Crazy Little Thing Called Love / crna kožna jakna nošena 1978 godine /

Mary Austin, dugogodišnja prijateljica Freddie-ja Mercury-ja, sa kojom je imao neraskidivu vezu je zaslužna za ovu aukciju. Naime, Mercury  je sav svoj posed, uključujući i svoju kuću u Kensingtonu, prepisao Austin-ovoj, koja mu je bila jedan od najbližih prijatelja. A ona je sada, 32 godine nakon pevačeve smrti, odlučila sve da proda. Ukupna vrednost koju će aukcija generisati procenuje na skali od 7.6 miliona britanskih funti, do čak 11. Mary Austin planira da određeni deo prikupljenih sredstava donira organizacijama Mercury Phoenix Trust i Elton John Aids fondaciji. Sama aukcija organizovana je tako što su predmeti tematski raspodeljeni širom 15 galerija Sotheby’s aukcijske kuće. Izložba će biti besplatna za posetioce, a održaće se pre same aukcije koja je najavljena za 6. septembar.

/ Crna kožna jakna iz spota za pesmu Crazy little thing called love iz 1978.godine /
/ Jakna nošena u spotu za pesmu I was born to love you iz 1985. /
/ Obuća koju je nosio na turnejama /
/ Garderoba nošena na nastupima Queen turneje /

Čuveni klavir

Klavir marke Yamaha može se videti u Londonu, tačnije u Sotheby’s aukcijskoj kući. I to još samo tokom narednog meseca, sve do aukcije. Za prodaju je predviđeno oko 30.000 predmeta, od kojih je svaki u sponi sa Freddie-jevim životom. Među njima mogu se naći fotografije, ploče, nagrade, svakojaki odevni predmeti i ručno pisani tekstovi, pa i nameštaj. Tu je čak i kopija popularne društvene igre Scrabble koja je bila neizbežna gošća Queen turneja.

/ Kolekcija Freddie-jevih društvenih igara /
/ Kolekcija Japanskih magazina /

Freddie je bio hoarder i retko šta je odbacivao. S obzirom na arsenal aukcije, nema sumnje. Podsetimo da je rock ikona preminula 1991. u svojoj 45. godini. Dan pre toga, Freddie je obavestio fanove i svet da je zaražen AIDS virusom.

Freddie Mercury
/ Freddie Mercury kolekcija ličnih stvari /
/ Belo catsuit odelo nošeno na "Night at the Opera" turneji 1975.-1976. /
/ Roze odelo nošeno u spotu za pesmu The great pretender 1987./
Freddie Mercury
/ Freddie Mercury kolekcija ličnih stvari /
/ Freddie-jev prsten /
/ Ikonične Freddie-jeve Adidas hight-top patike /

Freddie i japanska kultura

Jedna od soba biće namenjena Freddie-jevoj fascinaciji i poštovanju koje je gajio prema japanskoj kulturi. Sadržaće razna umetnička dela i predmete koje je Mercury sakupio tokom sedam poseta toj državi. U svojoj kući u Kensingtonu, postoji specijalna soba urađena u japanskom stilu, popunjena lakiranim nameštajem, setovima za čajeve i vazama. Tu je i, naravno, kolekcija od preko 50 svilenih kimonoa koje je Freddie neretko rockovao i na bini.

Freddie Mercury
/ Razni radovi u sobi In Love With Japan /
Freddie Mercury
/ japanska keramika i posuđe /

Freddie, večere i mačke

Druga aukcijska soba biće pretvorena u trpezariju te kuće, poznatu po tome što je Freddie stalno pravio večere u njoj. One su bile ekstravagantne. A postojala je i tradicija da se u knjigu kožnih korica upisuju datumi i gosti koji su ih posećivali. Sa druge strane, njegova kolekcija umetničkih dela sa motivima mačaka, majice i razni drugi predmeti u čast šest pevačevih mačaka, takođe su grupisani unutar jedne prostorije. Tu su i privatne fotografije Freddie-ja sa mačkama, ali i razni drugi, ništa manje privatni polaroidi.

Freddie Mercury
/ Dnevna soba /
Freddie Mercury
Freddie Mercury

Jedan od highlighta čitave aukcije jeste i multicolor, osvetljeni Wurlitzer-ov jukebox iz 1941. godine. Jukebox je, naravno, pun traka koje su Freddie-ju bile najdraže. Čitava kolekcija odiše Freddie-jevim smislom za humor, njegovim ukusom i glamurom. A kako je u svojoj autobiografiji pevač naveo, on voli da bude okružen lepim stvarima i izvrsnim neredom.

/ Wurlitzer-ov jukebox iz 1941. godine /
/ čuvena freddie-jev kruna sa turneje /

Foto: Profimedia

Učitati još
Zatvori