Dodela GRAMMY nagrada održaće se za dva dana – a spisku performera sada se pridružila i Miley Cyrus
Dodela GRAMMY nagrada održaće se za dva dana – a spisku performera sada se pridružila i Miley Cyrus

Dodela GRAMMY nagrada održaće se za dva dana – a spisku performera sada se pridružila i Miley Cyrus

Nakon pojedinih filmskih i televizijskih nagrada, uskoro će zvanično početi i sezona dodela prestižnih muzičkih nagrada. A ceremonija dodele verovatno najpoznatijih – GRAMMY nagrada – održaće se već ovog vikenda. Odnosno, po srednjoevropskom vremenu, do toga će doći u večeri između nedelje i ponedeljka (5. februara).

Iako je spisak nominovanih odavno poznat, u poslednjih nekoliko nedelja postepeno se objavljivalo koji izvođači će u pauzama dodele nagrada nastupati. Sada znamo da će se publici predstaviti dobro poznata imena koja u poslednjih nekoliko godina nižu značajne uspehe, ali ćemo morati još malo da se strpimo dok ne saznamo ko je u protekloj godini, po mišljenju članova žirija, imao najbolju pesmu, duet, spot i album. Ipak, brojna predviđanja već su počela da se pojavljuju.

GRAMMYs 2024: Spisak performera

Tim koji stoji iza The Recording Academy aka GRAMMY nagrada prvobitno je potvrdio da će na ovogodišnjoj dodeli nastupati Billie Eilish, Olivia Rodrigo i Dua Lipa. Svaka od njih nominovana je u različitim kategorijama, a na samom vrhu našle su se prve dve pevačice sa po šest nominacija.

Billie Eilish je čak pet nominacija dobila zahvaljujući pesmi What Was I Made For? iz filma Barbie i jednu za duet Never Felt So Alone koji je otpevala sa Labrinth. Sa druge strane, nominacije koje je dobila pevačica Olivia Rodrigo podeljene su između albuma GUTS, te pesama Ballad Of A Homeschooled Girl i Vampire. Naposletku, Dua Lipa nominovana je u četiri kategorije za pesmu Dance The Night. Takođe, sve tri pevačice nominovane su za nagradu Song of the Year.

Nekoliko dana kasnije, na spisak performera dodato je još tri imena – Travis Scott, Burna Boy i Luke Combs. Travis Scott nominovan je u kategoriji Best Rap Album, a Luke Combs u kategoriji Best Country Solo Performance. Sa druge strane, nigerijski pevač Burna Boy nominovan je u znatno više kategorija – čak četiri.

Dakle, čini se da je osnovni kriterijum za ovogodišnje nastupe žanrovska raznovrsnost. Tome u prilog ide činjenica da je krajem januara objavljeno da će se na velikoj sceni pojaviti i bend U2, Joni Mitchell, Billy Joel, te R&B zvezda SZA. A prema poslednjim informacijama, potvrđeno je da će to učiniti i pevačica Miley Cyrus. Pretpostavlja se da će ona izvesti pesmu Flowers, a to će ujedno biti i prvo izvođenje ove numere na televiziji od njenog objavljivanja.

Ko će biti ovogodišnji pobednici?

Iako Billie Eilish, Olivia Rodrigo i Miley Cyrus imaju po šest nominacija, ove godine najveći broj nominacija odnela je SZA – čak devet. A nakon nje sledi Victoria Monét sa sedam nominacija. Pored njih, muzička ekipa filma Barbie ima veliki optimizam, sa obzirom na to da su pesme iz ostvarenja Grete Gerwig dobile ukupno 11 nominacija. Stoga se pretpostavlja da će se među glavnim pobednicima naći upravo ova imena.

Kada je reč o kategoriji Album of the Year, veliki broj ljudi smatra da će pobedu odneti album Midnights, odnosno Taylor Swift. Sa druge strane, najzvučnija imena u kategoriji Best New Artist su Ice SpiceVictoria Monét i Gracie Abrams. A sudeći po oborenim rekordima tokom prethodne godine, veliku šansu da pobedi u kategoriji Record Of The Year ima Miley Cyrus zahvaljujući pesmi Flowers koja je, od osnivanja platforme Spotify, najbrže prešla milijardu slušanja.

Ipak, do zvanične potvrde ovih predikcija moraćemo da se strpimo još veoma malo. A do tada nastavljamo da slušamo pesme iz prošle godine koje se, naravno, i dalje nalaze na našim plejlistama.

Učitati još
Zatvori